Kasvio – een boswandeling met goede vrienden

Net buiten Utrecht staat de Metaal Kathedraal. Ooit en metaal werkplaats en inderdaad een religieuze locatie. Aan de achterkant een terras en een tuin. En een herbarium. Want Kasvio betekent herbarium in het Fins. Chef - eigenaar Mari Pitkänen neemt je mee op een reis naar haar Finse natuur en jeugdherinneringen. Jassen aan, sjaals om. Kom maar lekker binnen bij het vuur.

Het concept

Hoog, sereen. Veel hout en natuurlijke materialen. Ongeveer dertig stoelen staan er binnen. Ook al sneeuwt het weer eens niet als we hoer zijn, je wilt je denkbeeldige laarzen afstampen als je binnenkomt. De keuken is gespecialiseerd in plantbased en trekt veel tijd uit om zelf te experimenteren en te ontwikkelen op basis van traditionele gerechten en technieken. Dat leidt tot een prachtige ‘chefs table’ waar je echt een mid-winter gevoel bij krijgt. Dat is knap want als je plant based zegt denken de meeste mensen aan salades en hummous. Niks daarvan. Prachtige sauzen, mooie opmaak en vooral feestelijke smaken in je mond waar je met veel plezier opkauwt. Want dat wordt vaak over het hoofd gezien. Voor een fijn en gevuld gevoel moeten we een beetje kunnen kauwen. Dat levert speeksel op en dat zorgt voor een verzadigd gevoel.

Fins roggebrood. Gefermenteerde blauwe bes. Mosterdsaus gefermenteerd. ‘Rookworst’ van gerst en dulce algen.

Maar genoeg theorie. De verhalen die de keuken vertelt worden door vertaald in de kunst op de muur en de gedichten die je aan tafel krijgt. De website Happy Cow beoordeelt Kasvio met het maximaal aantal sterren. En dat is niet voor niks! Zoals Pitkänen aan Food Inspiration vertelt: “Veel van onze gasten zijn geen veganist, maar komen voor een fijne eetervaring en staan open om te proeven wat je met planten kunt doen. Dat is de sfeer die we willen.”

Het menu

Zes gangen voor 55 euro, dranken pairing 20 (no-alcohol), 24 (low-alcohol) en 32 (wijnen). Het menu wisselt zo om de twee – drie maanden. De opbouw van het menu is sterk, met in de hoofdgerechten veel aandacht voor sauzen en kleur.

Rollade van seitan gevuld met Kalamata olijven en pruimen, Five spice saus, mandarijn kaviaar en aardappel vuile

De tip

Het ‘low alcohol’ arrangement. Twee zelfgemaakte ‘kombucha’s’, een lokaal witbier en een glas wijn uit Vlaams Brabant. Dat geeft een mooie combinatie met de gerechten, van alles wat.

Sorbet van lingonberryy met een venkel | chocolade wafel

Zelf gaan?

https://kasvio.nl- 030-2374062: info@kasvio.nl Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht

Previous
Previous

‘Jonge’ chefs leren in Low Food Chefs Academy werken volgens vaste formule

Next
Next

#22 - Van tv-debuut naar……..(tromgeroffel)…..