Oohlala, bruisend Brussel

Brussel. Ik raas er altijd langs op weg naar Parijs in de Thalys. En dat doe jij vast ook. Maar sinds deze maand kijk ik er toch anders naar en ga vaker uitstappen op Station Bruxelles Midi - Zuid. Misschien dat ik dan ook ooit zal snappen waarom dat station β€˜midden’ heet in het Frans en β€˜Zuid’ in het Nederlands.

β€œGa je mee op zoek naar duurzame gastronomie in Brussel als je toch in de buurt bent voor de award uitreiking van de We’re Smart Green Gids?”, vroeg Visit Bruxelles. Ik deel graag met jullie wat we allemaal beleefden op deze natte herfstdag.

Op zoek naar de koffie

De vrolijke Thomas Wyngaard van OK coffee tours nam ons mee op een wervelwind tour van alternatieve koffiehuizen. Hij is een soort professor in specialty koffie en belooft dat je na zijn tour nooit meer op dezelfde manier koffie zult drinken. Nou dat klopt. Je kijkt ook nooit meer op dezelfde manier naar Brussel. Want -weer volgens Wyngaard- de beste koffie wordt niet gezet door hipster barrasta’s die hartjes in je melk tekenen, maar door de jongen in een platenzaak of de bediening in een kiosk in het park. En dat laat Thomas je allemaal zien.

Ik weet nu dat β€œColombia” niet veel zegt over kwaliteit. Duh, hoe groot is dat land wel niet? Wyngaard leert je dat je met koffie natuurlijk net zo om moet gaan als wijn. Uit welke plaats, hoe gefermenteerd en door wie verbouwd, als indicator voor smaak en kwaliteit. Ook koffie kan dan op een duurzamere wijze worden verbouwd, zonder gif en met aandacht voor werkomstandigheden. In 2024 komen deze tours ook in Amsterdam. Lees hier alles over OK coffee.

Een rondzwervende keukenploeg

Les Gastrosophes noemen zichzelf een nomadische cateraar. In een leegstaand huis bij een grote moestuin kookten ze voor ons een lokaal menu. Deze sociale onderneming wil voedselverspilling en sociaal onrecht tegen gaan. Ze verzamelen per jaar zo’n 1500 ton en maken daar fine dining van. Ze vinden dat iedereen aan het banket aan moet kunnen zitten. Door mooie pop-ups en events verdienen ze geld om de minder geprivilegieerden te voeden. Benieuwd wat we aten? Lees door

Ik herkende deze onrust als geen ander

En toen door naar Molenbeek. Een wijk die in beweging is en waar veel spannende dingen gebeuren. We gingen naar het MiMa, Millennium Iconoclast Museum of Art. De tekenaar Jean Jullien -die op Instagram beroemd werd- had de zalen volgetekend met zijn gedachten. Hij tekent op zo’n manier dat je heel gemakkelijk je kunt voorstellen dat het over jou gaat. Van een drukke geest - die ik wel herkende- naar een Studiolo, een plek waar je je omringt met mooie dingen. Met een magnifiek panaroma als kers op de taart, maar die moet je lekker zelf gaan bekijken!

Een mooi schilderij voor een Studiolo

Vol verwachting door naar Brasserie Surrealiste. Een bierbrouwer annex restaurant. In de kelder gebrouwen en vers op tafel, als dat geen korte keten is. Volgens mij is het daar op zaterdag echt bal. Een inrichting die een kruising is tussen een middeleeuws kasteel en een Amerikaanse loft. De helft van de tafels kunnen niet worden gereserveerd, voor de binnenlopers. Lees hier meer over deze over de top zaak.

Een bijzonder einde bij Entropy, een fine dining restaurant waar ze duurzaamheid ver doorvoeren: de winst wordt gebruikt om daklozen te voeden. Een chef en een maitre met een missie en een feilloos gevoel voor fine dining. Prachtige gerechten, gemaakt van voedsel wat anders over zou blijven. Dat dwingt tot creativiteit en spannende combinaties. Het hele menu en de review komt vind je hier.

Wat een dag. Brussel is niet meer alleen het decor van bonbonwinkels en wafelkarren. Al stond er zelfs eentje in mijn toffe hotel Nhow in de ontbijtzaal. Het is een mengelmoes van culturen en stijlen, waarbij er een groot sociaal hart is ontstaan. Ik kom snel terug!

Zoek je inspiratie voor je team of je directie om duurzaam denken ook in jullie aanbod te versterken? Op een manier die het hart en de smaakpapillen beroert? Als chef en schrijver kom ik op bijzondere en onbekende plekken. En ontmoet onverwachte voortrekkers en pioniers. Wil jij dat ook? Boek een inspiratietour of huur me in als spreker op je congres of event. Dat geeft je een voorsprong!

Previous
Previous

Hartstikke herfstige pop-up

Next
Next

Galadiner van plant-based topchefs: een feest der (h)erkenning