Terram - In buitenwijk van Girona schudt Adria Bou fantastische negen gangen plantbased uit zijn mouw.

In een rustige wijk van Girona staat Terra met zes tafels. Ons verzoek om 100% plantaardig te worden werd blij geantwoord: “Geen probleem, dat kunnen wij aanpassen”. De tafels zijn gemaakt van gerecyclede steigerplanken, de messen en vorken kunnen rusten op halve tegels uit de keukenwand. Chef Adria Bou werkt nauw samen met veel lokale producenten. Zo gebruikt hij ambachtelijk (en fantastisch) brood, gemaakt door een speciale bakker met lokale tarwe van Christina d’Aro.

Met zijn tweeën in de keuken en aan de tafel, veel persoonlijk contact met Adria Bou

Het concept

De chef-kok Adrian Bou is getalenteerd en gedreven. En een meester met sauzen. Dat heeft hij vast geleerd bij El Celler de Can Roca (***) en Bo.Tic (**), waar hij het vak leerde. De opbouw van het menu is verrassend, met mooi gebruik van alle vijf de smaken en de tegenstelling hartig en zoet. Maar het allermooiste is -en dan vooral in Spanje waar dit nog in de kinderschoenen staat- dat alle plantbased  gerechten volwaardig zijn. Niet die kater van een uitgekleed normaal gerecht waar het vlees of de vis van weggelaten is.

Pompoen crème, met kastanje, truffel en pompoenpitten

Wij aten onder andere: Pompoen crème, met kastanje, truffel en pompoenpitten, een wilde salade met verse lokale ‘blaadjes’, geroosterde zoete aardappel, pinda-kimchisaus en  geroosterde quinoa, gebakken knolseldermillefeuille met een saus van aardappelen uit het vuur en geroosterde kweepeer. Als superfris toetje witte chocoladeroom met aardbeienijs gemaakt in de overvloed van de zomer met azijn en peper en witte chocolade ‘bibs’

Het menu

Op de kaart staan lokale gerechten met vaak een twist, zoals tartaar van dubbeldoel koeien met een perfect eitje (18,00) of gerookte en gegrillde sla met escalavida jus en makreel (19,00) . Het menu kost 60, 85 en 120 euro. Dan ben je wel een paar uur bezig, maar je valt van de ene verrassing in de andere! Vraag vooral naar de wijnsuggesties, alle kleine natuurwijnen liggen op 10 km afstand te rijpen. Bij de reservering lekker opgeven als je vegetarisch of helemaal vegan wilt. Je tafelgenoot met het gewone menu zal jaloers zijn.

Ja, dit is toch echt geroosterde knolselderij

De tip

Terram heeft maar zes tafeltjes en nog geen Michelinsterren, maar stond wel in La Vanguardia. Dus zorg voor een reservering, en ga niet met je rug naar de keuken zitten. De chefs staan vlak voor je neus te werken en komen veel aan de tafel. Als je ze do bezig ziet is het moeilijk te geloven dat het maar twee mensen zijn die alle complexe bereidingen doen. Ga lunchen in dit gezellige zaakje, ben je lekker even uit de zon. Neem de tijd en geef de chef de vrije hand.

Witte chocoladeroom met aardbeienijs met azijn, peper en witte chocolade ‘bibs’

Wil je meer weten? Lees dan -in het Spaans- de Vanguardia. Zelf gaan?

Terram

Carrer de Santa Llúcia, 2, 17007 Girona

+34872026865

https://www.terramrestaurant.cat/

Ook chef Iolanda Bustos -bekend in Catalunya- was onder de indruk van de keuken.


Previous
Previous

Het Nijmeegse restaurant Flores over hun zoektocht naar verduurzaming

Next
Next

Jonge talenten van De Nieuwe Winkel**, Flore** en Spectrum** koken samen in pop-up