Silo in London: een traantje wegpinken boven een overheerlijke maitake

Aan het rafelrandje van de stad vind je vaak de spannendste zaken. Dat klopt zeker voor Silo in London, al tien jaar een begrip in Engeland. Chef eigenaar Douglas McMaster schreef zelfs een boek over al zijn avonturen. Werken zonder vuilnisbak als uitgangspunt met herkenbaar verwarmende fine dining zonder poespas als gevolg. Vooralsnog mijn all time favorite in Groot Brittannië.

Radicaal transparante restaurantinrichting | foto met dank aan Silo

Het concept

Je moet vanaf de rivierkade een paar trappen op en denkt: “waar ben ik beland?”. Maar dan zie je de warme simpel ingerichte hoge ruimte en je bent lekker binnen. De keuken staat in het midden. Recht voor je snufferd, op één meter afstand, wordt gekookt. Hier geen chef's table of keuken achter een glazen wand.

Silo werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Britain’s Most Innovative Restaurant’. En die radicale innovatie levert dus óók een fantastische gastronomische ervaring. Het is mogelijk om je footprint te verkleinen zonder aan kwaliteit in te boeten. Je moet daarvoor wel anders gaan denken en bereid zijn om alles wat je doet te heroverwegen. Bij Silo werd de stip op de horizon een keuken zonder vuilnisbak. En daar kan elk restaurant wat van leren, lees het stuk wat we schreven voor de week van de circulaire economie.

Het menu

Nadat je bent gaan zitten ontfermt de bediening zich over je. Zonder het obligate ‘kent u ons concept’ wordt met een paar goed getimede zinnen gedurende de avond verteld wat de filosofie is: zero waste. Eerlijk gezegd was ik vrij sceptisch na het zien van een Financial Times mini-docu. Zouden ze wel lekker koken, met zoveel focus op afval? Zit ik straks alleen maar op fermentaties en harde stengels te kauwen? Ik had me geen zorgen hoeven maken. De maitake met miso en szechuanpeper roert me tot tranen toe. De cuisson was zó perfect, dat ik het me nu nog voor de geest kan halen. Een combinatie van stoomgaren, lakken, hoog oplaaiend houtvuur, lakken en doorgaren. En liefde. Die groene Michelinster en de vier radijzen in de We’re Smart Green Guide verdienen ze. 

Bij Silo wordt het menu op de muur geprojecteerd | foto door Sheila Struyck

Ze werken met een tasting menu, er is geen à la carte dining. Vegetarisch en vegan is uiteraard mogelijk. All-in: 75,00 GBP, short list (voor 19.00 en zaterdaglunch: 45 GBP en de winepairing is 55GBP, maar een glas bier door de bovenburen gestookt kost je de kop niet en past er ook prima bij!

Signature dishes uit de keuken van Silo | foto's met dank aan Silo

De tip

Reserveer aan de bar als dat kan. Dan heb je een prachtig uitzicht op een serene keuken. En als je geen grote honger hebt -of nog wat anders te doen- kun je zorgen dat je voor 19.00 uur binnen bent of op zaterdag gaat lunchen. Dan kun je voor de shortlist kiezen.

Uitzicht vanaf de bar | foto door: Sheila Struyck

Zelf gaan?

First floor - Unit 7 Queens Yard - White Post Lane - E9 5EN
 London

Previous
Previous

Culinary creativity with botanical pairings

Next
Next

Lekker lezen