Basiliek – Scandinavische stijl met lokale ingrediënten in Harderwijk

Basiliek is bijzonder. Een toegankelijke zaak waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Maak voordat je aan tafel gaat een ommetje door de veertiende-eeuwse binnenstad. Harderwijk is een van de Hanze steden, rijk geworden door handel met Scandinavië. Loop over de vismarkt, door de poort naar de haven. De vis die je straks op je bord krijgt werd hier gevangen, de biest komt van koeien uit de weilanden die je ziet en de groenten hebben dezelfde frisse lucht gesnoven als jij nu doet. Yornie van Dijk, is een nieuwe ster aan het topkok firmament. Met zijn moderne Hanze stijl maakt hij prachtige dry-aged snoekbaars, en is ook een van de beste groente chefs van ons land.

Chef Yornie van Dijk geeft Koosh Kothari (Nazka) een kijkje in de keuken

Het concept

Chef Yornie van Dijk is een Harderwijker, die na een opleiding bij de beste restaurants van het land op 28-jarige leeftijd de kans kreeg de zaak -waar hij al een paar jaar werkte- over te nemen. Binnen een jaar kookt hij met zijn brigade een Michelin ster, vijf radijzen, een green chefs hat en nog wat andere prijzen bij elkaar. Een super fanatiek talent met lef. Maar zijn zaak en keuken stralen een rust en goedmoedigheid uit die echt opvalt. Je wordt op een persoonlijke manier in de watten gelegd, zonder overdrijven of duurdoenerij.

Van Dijk gebruikt het mooiste van de Veluwe en de “Zuiderzee’, dat ligt allemaal om de hoek van zijn zaak. De stijl is fris, strak en Scandinavisch. Geïnspireerd door zaken als Geranium en Noma. Maar wellicht ook door de historische plek waar al honderden jaren zaken worden gedaan met het hoge noorden.

De gerechten zien er uit als een abstract schilderijtje. (Leuk weetje, Van Dijk begint bij de vorm van het bord met het verzinnen van een gerecht). De opmaak is ingetogen. Vaak verstopt de chef elementen onder een pannendakje. Dus alleen door te proeven snap je hoe het in elkaar zit. We proefden waanzinnige sauzen, waaronder eentje van verse gist, een soort umami bommetje bij de topinamboer.

Het menu

Lunch menu vanaf 55,00 – 75,00 euro (3 -5 gangen), diner van 75,00  - 105 euro (5 gangen). Het “Basiliek all-in” is 210,00 euro. Maar dan krijg je alles erop en eraan. Zeven gangen, champagne, wijn, brood etc…  Vakmanschap en ambacht is van onschatbare waarde en de herinnering blijft lang.

De tip

Basiliek heeft een Michelin ster én vijf radijzen. Wist je dat dat Michelin de sterren is gaan uitreiken om aan te geven of iets ‘het omrijden’ waard is? Nou, dat is Basiliek. Natuurlijk kun je a la carte bestellen, maar geef de chef de vrije hand en bestel het (groenten) menu. Wedden dat je heerlijk kennis maakt met producten die je nog nooit gezien of geproefd hebt?

Wil je meer weten over Yornie van Dijk? Ik deed verslag van de Green Chefs Hat finale, die hij glansrijk won.


Zelf gaan?

Restaurant Basiliek
Vischmarkt 57L
3841 BE Harderwijk
T: 0341-415290
E: info@restaurantbasiliek.nl


Previous
Previous

Jonge talenten van De Nieuwe Winkel**, Flore** en Spectrum** koken samen in pop-up

Next
Next

‘Jonge’ chefs leren in Low Food Chefs Academy werken volgens vaste formule