# 14 - Lessen van leiders - oui chef!
Sheila dist op - nummer 14. Over leiderschap, vragen stellen, het vak gastvrijheid, steak tartare en koken in Spanje.
Fijn dat je er weer bent. Deze maand grijp ik een beetje terug naar mijn ‘oude werk’. Regelmatig word ik namelijk ingehuurd als spreker voor bijeenkomsten, congressen of team events. Ik mag dan vertellen wat het bedrijfsleven kan leren van de professionele keuken. En vaak serveer ik daar dan een menu degustation of een aperoplank bij. Dubbel leuk.
Een van de belangrijkste lessen? Dat je niet alleen goed in je vak moet zijn om de top te bereiken, maar óók een goede leider. En goed leiderschap, dat is precies waar het in deze ‘Sheila dist op’ om draait. Ik sprak met én over bijzondere leiders, nam mijn eigen rol als leider onder de loep en deel het recept van een gerecht waar ik regelmatig ‘boven- en eindbazen’ -zoals Lucas Mol van De Groene Afslag ze noemt- mee verras op zakelijke lunches.
De leiding nemen zonder te schreeuwen… hoe doe je dat?
Als je het hebt over leiderschap in de keuken, denken veel mensen al snel aan een tierende Gordon Ramsey. Maar dat bedoel ik nou net niet , zoals ik vorige maand met Paul van Liempt besprak voor de Changemakers podcast. 😉Over hoe je wél op een effectieve manier leiding geeft -en dan vooral aan een andere generatie – weet de succesvolle hockeycoach Marc Lammers alles. En dat is next level hoor, lees maar! Zijn inzichten hebben me echt aan het denken gezet en kunnen jou misschien ook inspireren.
Marc Lammers - succesvolle Olympische hockey coach heeft frisse inzichten over leiderschap
Wat kunnen we leren van deze Gastvrouw van het jaar?
Gault&Millau roept je niet zómaar uit tot Gastvrouw van het jaar. Dat zij uit die lijst vol grote namen als Claudia Brevet (Interscaldes) en Thérèse Boer (De Librije) als nummer 1 uit de bus kwam, was dus een behoorlijke verrassing voor Caroline Berends-Proot, mede-eigenaar en gastvrouw van restaurant de Nederlanden(*). Maar ik snap het wel. Ik mocht 24 uur met deze leading lady meelopen, om te ervaren hoe gastvrijheid in een toprestaurant georganiseerd wordt. En ik schreef er een verslag over voor Food Inspiration.
Terwijl het diner nog gaande was had Caroline Berends-Proot tijd om een ijsje met me te halen. Goed georganiseerd!
Leiderschap over je leven
Toen ik begon als chef-kok vroeg iedereen of ik ‘een eigen zaak zou beginnen’. Maar met mijn tomeloze honger naar kennis en leren leek me dat veel te statisch. Bovendien wilde ik de ruimte hebben om vaak naar mijn huis in Spanje te gaan. Ik wist een ‘draagbaar beroep’ voor mezelf te creëren. And I love it. Als reizende chef kom ik op zúlke bijzondere plekken en in zulke prachtige keukens! Nieuwsgierig? Ik neem je mee naar een paar events.
Iolanda Bustos vertelt de zestig gasten wat ze van het ‘Quatre Mains’ diner kunnen verwachten
Een plant-forward chef die steak tartare serveert?!
Ik vind het leuk om mensen te verrassen met mijn gerechten. Ze op het verkeerde been te zetten, en dan te laten ontdekken hoe ontzéttend lekker je kunt koken zonder vlees of vis. Kook ik voor een groep leiders tijdens een zakelijke lunch, dan is deze steak tartare altijd een succesnummer. Hier vind je het recept voor steak tartare…van tomaat!
O lalala, een steak tartare. Als je in Parijs het vak hebt geleerd maak je dit als chef natuurlijk graag
Oui Chef – op het podium over leiders in de keuken
Ik werd geïnterviewd door Evelien Baks van Conference Matters, een publicatie voor organisatoren van congressen en bijeenkomsten. Ze schreef over de talks die ik regelmatig geef. Zou leuk zijn als hier weer nieuwe ‘spreekbeurten’ uit komen, want ik heb een berg verhalen te vertellen over leiderschap in de keuken, die teams enorm kunnen inspireren! Misschien wel jouw team? Vraag me naar de mogelijkheden of lees eerst het artikel.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS. Mocht je je afvragen wat ik nou eigenlijk verder allemaal doe? Neem dan een kijkje op mijn site, die is helemaal vernieuwd. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
# 13 - Kleine actie, groot verschil
Sheila dist op - nummer 13. Over een klein verschil maken, Tolhuistuin’s eigenwijze keuzes, de radijzen en lekkere tofs spiezen.
Zelfs de buren kwamen langs bij de tweede pop-up in de Groene Afslag. Zo tof!
Ik wil je een geheimpje verklappen. Je hoeft echt geen enorme milieuactivist te zijn om een positief stempel op de wereld te drukken. Alle beetjes helpen. Kleine acties, groot verschil. Doet Koning Charles III ook, wist je dat? Per week twee dagen zonder vlees of vis en een dag zonder zuivel.
Zelfs de ‘coronation quiche’ die op de website van het koninklijk huis verscheen bevat geen vlees of vis. Wel een beetje lard, maar ze vertellen meteen hoe je die kunt vervangen. Ik ga m volgende week maken. Dus het hoeft niet ‘all the way’.. In deze 13e editie van mijn nieuwsbrief -fijn dat je ‘m leest- lees je welke kleine acties ik zelf doe, wat andere chefs doen en met welke kleine acties jíj een groot verschil kunt maken.
Ranken met sterren… of met radijsjes
Michelin deelt sterren uit aan chefs en hun restaurants. Daar zijn ook steeds meer groene sterren bij, voor koks die duurzaam koken. Maar wist je dat er ook een speciale ranking is voor duurzame gastronomie? Frank Fol, voormalig Michelinchef en oprichter van We’re Smart Green Guide, deelt radijsjes uit aan restaurants die groenten (of groentjes, zoals Frank zo mooi zegt) het middelpunt van het bord maken. Ik ging met Frank uit eten en deel zijn tips voor de lekkerste groentegerechten met je. Handig als je zelf ook graag meer groenten serveert!
Verwend worden door chef Wim de Beer van de Kas, met Frank Fol en Tom bosch van Rosenthal
Dwarsdenken en alles een klein beetje anders doen. In het groot.
Voor Food Inspiration schrijf ik een serie columns over ondernemers die het nét even anders aanpakken. Deze maand sprak ik met mijn eigenste neef Remko Struyck en chef Rob Hofland van de Amsterdamse culinaire ontmoetingsplaats Tolhuistuin. Zij hebben volgens een paar ‘gouden regels’ hun menukaart opgesteld, die heel betaalbaar, duurzaam en vooruitstrevend is. Van de 40 gerechten die ze op hun nieuwe menukaart hebben staan, bevatten er maar 6 vlees of vis. Maar gek genoeg vindt Remko: ‘het concept is eigenlijk mislukt’
Aan tafel met Paul van Liempt
Ik maakte deze maand mijn opwachting in de podcast ‘Today’s Changemakers’. Daarin sprak ik met journalist Paul van Liempt over duurzame gastronomie, en over mijn beweegredenen om mijn leven in de boardroom in te ruilen voor een carrière in de professionele keuken. Maar ik sprak vooral over het kleine verschil dat ik probeer te maken met mijn gerechten. En over hoe je, door anders naar ingrediënten te kijken, meer plantaardig kunt genieten. Hier kun je de podcast beluisteren.
Sticky tofu
Vorig jaar stond ik een dag in de keuken met Jason Tjon Affo van The Indigo Kitchen. Hij leerde mij niet alleen het recept van zijn overheerlijke sticky tofuspiesjes… hij leerde me ook een slimme hack waarmee je de tofu op een hele simpele manier heerlijk chewy en crispy maakt. Hét bewijs van kleine actie, groot verschil. Zelf proberen? Hier vind je het recept én de slimme hack. en het recept van die lekkere parelgort met citroen en pinda’s vind je hier… Je kunt allebei op kamer temperatuur serveren. Fijn voor een feestje
Alle Spaanse chefs met drie zonnen – Repsol Soles – in 2023. Veel meer vrouwen dan bij ons. Hoe doen ze dat?
Klein snufje, veel smaak
Over kleine acties en grote verschillen gesproken. Wist je dat een klein snufje zout héél veel verschil kan maken? Maar dat het snufje best een flink snuf mag zijn als je wat ouder bent om ‘m nog te proeven? (Voor de smaak dan, hè? Want voor je gezondheid is te veel zout niet zo’n goed idee). Hier lees je hoe het zit met zout, smaak en leeftijd.
En dat laatste dingetje voor het naar de gast gaat: een paar vlokken fleur de sel.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn reis in de duurzame gastronomie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Enne…. delen is lief!
Sheila
PS. Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chef’s Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?
# 12 - Wat eten we … morgen?
Sheila dist op - nummer 12. Eten als god in Frankrijk, een recept voor paté en eten met een food futuroloog.
We deden het met zijn allen! Trots, opgelucht en tevreden na een mooie eerste pop-up.
Daar zijn we weer. Het regent dat het giet, maar de magnolia bloeit, dus we kunnen weer plukken voor op ons bord. Duurzame gastronomie heeft mijn fascinatie zoals je weet. En te pas en te onpas roep ik: “Lekker is dat, met je vork de planeet een beetje beter eten”. En alle kleine beetjes helpen. Op de WUR hebben ze ontdekt dat een dagje per week zonder vlees en zuivel al 40% CO2 uitstoot scheelt. Dus wat leg jij vandaag op je bord?
Maar deze editie maken we een reis naar de toekomst. Hoe ziet die er eigenlijk uit? Een foodfuturoloog zette me aan het denken. Samen maakten we een paar conceptuele gerechten. In de Groene Afslag, het wegrestaurant van de toekomst, kookten we een pop-up diner én ik ging op zoek naar manieren om meer diversiteit in de professionele keuken te krijgen. Want ook dat zorgt voor een gezonde toekomst.
Magnolia blad smaakt naar de gember die je bij de sushi krijgt. Dus vulde ik ze met wortel / gember crème, pastinaak / mierikswortel crème en spinazie / doperwt. De lente in de borrel hand.
Ga je mee naar Italië?
In maart was de eerste pop-up bij De Groene Afslag -het wegrestaurant van de toekomst. Het thema was ‘Eten als God in Frankrijk’. Wat een féést was dit! 100% plantbased Frans koken ging ons lekker af. Omdat het zo leuk was, hebben we meteen nóg twee pop-updiners gepland: op 14 en 15 april. Het thema is dan La Dolce Vita. Wil je erbij zijn als ik samen met chef Sydney Graham de Italiaanse sterren van de hemel kook? De kaartverkoop gaat hard, dus boek hier je tafeltje als je dit niet wil missen.
Dit soort leuke types zie je op 14 en 15 april in de Groene Afslag
Chefs Graham en Michael aan het werk met de apero. Wat zit er in die potjes?
Dat hoef ik niet!
Bij een diner met als thema ‘Eten als God in Frankrijk’ mag de foie gras natuurlijk niet ontbreken. Dus die schotelden we onze gasten voor. Een van de gasten weigerde: “Nee hoor, dat wil ik niet, ik ben vegetariër.” Ha, erin getuind! Er lag geen foie gras maar ‘faux gras’ op haar bordje. Heerlijk romige paté, maar dan 100% plantaardig! Perfect voor op een borrelplank. Hier deel ik het recept met je.
Wat eten we … morgen?
De gecultiveerde ‘goudvis’
In het Groote Museum van Artis is een museum-expositie rond het thema ‘de toekomst van ons voedsel’. Daar ontmoette ik food- en conceptdesigner Chloé Rutzerveld die zich afvroeg wat en hoe we in de toekomst gaan eten. Ik heb er nog lang over nagedacht, want mijn definitie van voedselverspilling was toch wat nauw. Chloé gaf ons een provocerend én fantasierijk kijkje in de toekomst. Ik schreef er over voor Food Inspiration. Naar aanleiding daarvan werkten we een paar weken later samen. Super leuk om conceptuele hapjes te maken ter illustratie van haar lezing! De gecultiveerde goudvis zal ik niet snel vergeten…
Chloé Rutzerveld - door Wim Hollemans
Ideeën voor meer diversiteit (in de topkeukens)
Toen ik nog actief was in het zakenleven maakte ik me al hard voor meer diversiteit in teams. En ook als chef blijf ik dat doen. Er zijn zoveel redenen (én bewijzen!) dat diverse teams beter zijn. Meer omzet en winst, klantgerichter, blijer personeel, minder ziekte, makkelijker rekruteren én meer aandacht voor duurzaamheid. Waarom maken we in de horeca dan toch zo weinig werk van diversiteit? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat het écht anders kan.
Alle Spaanse chefs met drie zonnen – Repsol Soles – in 2023. Veel meer vrouwen dan bij ons. Hoe doen ze dat?
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn reis in de duurzame gastronomie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Enne…. delen is lief!
Sheila
PS. Wist je dat ik met veel plezier bij bedrijven ’inspiratie talks’ houd over de lessen die ik van top chefs (mannen en vrouwen) heb geleerd en die jullie op de werkvloer ook kunnen toepassen? Op 8 Maart, Internationale Vrouwendag was ik bijvoorbeeld te gast bij vrouwen die zelf ook wel van disruptie houden. Benieuwd waar dat was? Kijk snel
#11- Tikkie doorslaan
Sheila dist op - nummer 11. Vrolijke borrelplanken, de grootste Chefs Table ooit en groen nieuws
Bij de kookfabriek trof ik mede-cusinières Annemiek van Leeuwen van the Farm Kitchen en Susan Aretz, journalist, kookboeken schrijver en borrelplank expert.
Tikkie verder
Als chef in de duurzame gastronomie werk ik al jaren 80/20 volgens de Dutch Cuisine principes : 80% groenten, 20% vlees of vis. Dat levert heerlijke plant-forward gerechten op. Nu heb ik besloten om nóg een tikkie verder te gaan. Bij Change Inc werk ik als ‘chef van het huis’ zonder vlees of vis en beperken de eieren, room en de boter. Omdat we willen dat meer mensen ontdekken hoe lekker dat is. Én dat vegan of vegetarisch koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Vanaf nu zul je daarom meer vega en vegan gerechten op mijn website terugvinden. En ik nodig je uit - zelfs als je stiekem erg van vlees en vis houdt - om het eens uit te proberen en je te laten verrassen. Schuif bijvoorbeeld eens aan bij een pop-updiner bij De Groene Afslag, of maak zelf eens de kleurige borrelplank die je verderop in deze nieuwsbrief vindt. Lekker doorslaan.
Eerste pop-updiner uitverkocht
Dacht je bij het lezen van bovenstaande tekst: een pop-updiner, wat is dat? Dan heb ik meteen slecht nieuws voor je: de eerste editie is al uitverkocht! Op 11 maart kook ik samen met Graham Sidney, de chef van restaurant De Groene Afslag, een 100% plant-based pop-upmenu. Omdat de kaarten in no time weg waren, hebben we meteen nóg twee pop-updiners gepland in april. Ontdek hier wat zo’n pop-updiner inhoudt en reserveer vast een plekje in april!
Borrelplanken van de toekomst
Sinds ik met De Groene Afslag en met Change Inc samenwerk, maak ik steeds vaker gulle, gastvrije plantforward borrelplanken. Wat een feest! Ik zie aan de reacties dat het heel verrassend is dat je ook lekker kunt borrel(happ)en zonder worst en vlees, en met veel minder kaas. Wil jij binnenkort ook de show stelen met zo’n kleurrijke borrelplank? Inspiratie en recepten. Heel veel recepten! en je hoeft echt niet alles zelf te maken, slim inkopen is ook goed koken….
Hoe moet dat nu met de klassieke Franse keuken?
Zoals je misschien weet ben ik opgeleid tot chef-kok aan het gerenommeerde Franse kookinstituut Le Cordon Bleu. Nu staat de klassieke Franse keuken vooral bekend om vlees en roomboter. Is dat nog wel houdbaar? Of heeft de Franse klassieke keuken haar langste tijd gehad, nu we massaal op zoek zijn naar duurzaam en gezond? Ik besloot het ze op de man - eeeh, vrouw - af te vragen. Tijdens een meeloopdagje in het Parijse hoofdkwartier mocht ik al mijn vragen stellen. De antwoorden lees je in mijn column voor Food Inspiration.
Plant-based signature dish van teaching chef Alexandra Didier
Starstruck. Sterren tellen in de Beurs van Berlage
Waar Le Cordon Blue al diverse opleidingen voor duurzame gastronomie aanbiedt, sijpelt de plant-forward keuken langzaam de Nederlandse keuken in. Maar hier liggen nog kansen, merkte ik bij het gala van Les Patrons Cuisiniers. Tijdens de grootste chef’s table ooit (met 28 Michelinchefs en 150 man personeel aan het werk) bevatten alle zes gangen vis of vlees. Dat er geen plant-based gerechten werden geserveerd was overigens het énige verbeterpunt dat ik kon verzinnen voor dit bizar indrukwekkende event. In mijn uitgebreide culinaire verslag van deze bijzondere chef’s table lees je er alles over.
Met al die sterren (chefs) op de foto. Ik ben er nog een beetje van onder de indruk.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chefs Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?
Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#10 - Tijd voor een taartje
Sheila dist op - nummer 10. Over taart, umami en Change Inc, de transitie lunches.
Wie weet wat ik in mijn hand heb? Altijd leuk om uit te leggen en te laten zien. Dit is trouwens een topinamboer, oftewel een aardpeer. Typisch iets voor de winter, deze familie van de zonnebloem.
De afgelopen weken stonden voor mij in het teken van taart! Er zijn slechtere thema’s te bedenken in die grijze maand, nietwaar? Ik ging op zoek naar de allerlekkerste taartjes van Parijs en maakte een vegan variant van mijn Siciliaanse sinaasappeltaartje voor de gasten van de Change Inc. Business Lunch. En tussen het eten van die heerlijke zoetigheden door, leerde ik van Joël Broekaert dat je niet persé suiker of zoetigheid nodig hebt om een gelukzalig gevoel te krijgen. Umami blijkt hetzelfde effect te hebben. Dus krijg je volgende keer misschien wel het recept voor een hartige opkikker van me! :-)
Voordat ik je alles vertel over mijn taart avonturen, blik ik eerst graag nog even terug. Want in december gaf ik een kerstcadeautje: een volledig kerstmenu inclusief stappenplan, zodat je kon koken als een chef én relaxed kerst kon vieren tegelijk. Daar heb ik superveel leuke reacties op gehad, met foto’s erbij van de gerechten die jullie maakten. Sommigen maakten zelfs het hele menu. Zo leuk! Dank je wel daarvoor! Mocht je het gemist hebben, ook in Februari is een beet Wellington een traktatie! Bekijk het menu toch maar even.
Met je vork iets voor de planeet doen
Sinds een half jaar sta ik geregeld in de 11 meter lange keuken van Change Inc. Tijdens hun Change Business Lunch komen duurzame professionals samen, die zich actief inzetten om de duurzaamheidstransitie te versnellen. En ik mag ze hierbij een drie gangen lunch voorschotelen met het mooiste uit het seizoen en uit de buurt. Zo leuk! Hier vind je de foto’s van de Change Inc lunch van januari.
Het Siciliaanse sinaasappeltaartje wat ik vorig jaar al postte heb ik nu helemaal plantbased gemaakt. En ik vind m eerlijk gezegd nog lekkerder geworden, zo zonder eieren, boter en gluten. Wat er wel inzit? Een heleboel smaak. Ga snel naar het recept.
Je gelukkig eten?
Ken je Joël Broekaert? Hij schrijft recensies in het NRC en maakt de tv-serie ‘De smaken van Joël’. Én hij schreef het boek Proefles: een zeer smakelijk boek dat ik van de eerste tot de laatste letter verslond. Vooral het hoofdstuk over umami bevatte echte eyeopeners voor me. Waarom? Dat lees je in mijn ‘boek van de maand-verslag’: Troost zoeken in umami.
Joël Broekaert, een meeslepende verteller. Boek van deze maand.
De lekkerste taartjes van Parijs
Ga je binnenkort naar Parijs? Lees dan zéker even mijn nieuwste culinaire column voor Food Inspiration. In tijden waarin een dure lunch of chic diner niet voor iedereen mogelijk is, is ambachtelijke viennoiserie in opmars. En ook patisserie als betaalbare luxe is een belangrijke trend voor 2023. Daarom dook ik Parijs in, op zoek de allerlekkerste taartjes. Ontdek 7 ambachtelijke bakkers met perfecte patisserie.
Oei oei oei, die Ispahan!
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chefs Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?
Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#9 - Inspiratie cadeau en een feestje
Sheila dist op - nummer 9 met veel inspiratie: een kerstmenu met stappenplan, mijn beste kookboeken, de zeven S-en van vrouwen in de gastronomie en tip voor een weekeindje weg.
Het afgelopen jaar is een uitzonderlijk jaar geweest. Voor iedereen en op elke mogelijke manier. Wat ik me vooral herinner zijn de mooie samenwerkingen. Van Chef’s Tables bij mensen thuis, koken met kookboekschrijvers, diners voor zakenclubs. Of koken onder een tent in de stortregen, terwijl binnen 100 gasten heerlijk zitten te dineren. Met leuke en bijzondere mensen werkend, die lol hebben onder rare omstandigheden.
Daarom wil ik graag iets aan geven. Aan al die mensen met wie ik samenwerkte, en aan jou, als lezer van mijn nieuwsbrief, want ook dáár ben ik je dankbaar voor. Cadeaus krijg je vast al, en we hebben allemaal al genoeg spullen die we niet nodig hebben. Daarom geef ik dit jaar een helpend handje weg.
Een kerstmenu waarmee je iedereen een plezier doet. Je gasten, jezelf en de natuur. Met gerechten die vol van smaak zijn, maar makkelijk (en vooraf!) te maken. Met verse producten uit het seizoen, ingrediënten die je gewoon bij de winkel om de hoek koopt, en nul stress dankzij het overzichtelijke stappenplan. Naast mijn kerstmenu deel ik ook mijn favoriete boeken met je (tips voor als je nog een cadeautje voor onder de boom zoekt!), laat ik zien welke columns dit jaar het meest gelezen werden, en deel ik een toffe reistip. Voor in de kerstvakantie, óf om in je plannen voor 2023 op te nemen.
Dank je wel dat je in 2022 mijn nieuwsbrief las, en ik hoop dat je me ook in 2023 blijft volgen op mijn plant-forward missie!
Merry Christmas and a Happy New Year!
Mijn cadeau voor jou: een heerlijk en stressloos kerstmenu
Wil je lekker ontspannen kerstfeest vieren met je familie? Zonder stress in de keuken? Ik geef je groot gelijk! En daarom maakte ik speciaal voor jou een makkelijk kerstmenu dat je vol zelfvertrouwen serveert. Lekker duurzaam én gastronomisch. Met het bijbehorende stappenplan én een complete boodschappenlijst zet je alles zonder stress op tafel. Krijg je al trek? Bekijk hier het kerstmenu en het stappenplan. Of probeer een van de recepten eens in je vrije week. Ga je met het menu aan de slag? Leuk als je een fotootje of reactie stuurt!
Inspiratie onder de kerstboom
Duurzame gastronomie is niet moeilijk, maar een beetje vrolijke inspiratie helpt altijd. Daarom deel ik graag mijn favoriete kookboeken met je. Zonder strenge regels, maar boordevol recepten voor een dagje zonder vlees. Of met veel minder zuivel. Tip: deze boeken passen perfect onder de kerstboom…
De balans opmaken
Dit jaar portretteerde ik voor Food Inspiration 6 vrouwelijke boegbeelden in culinair Nederland. Hoe cheffen zij het in de professionele keuken, was hierbij de kernvraag. Het werden optimistische verhalen over vrouwen die elk op hun eigen wijze hun liefde voor eten en ondernemen invullen. Na 6 portretten maakte ik de balans op. Ontdek hier de rode draad in de verhalen van 6 bijzondere vrouwen.
De chefs: Vanja van der Leeden, Zoë Lensen, Margo Reuten, Angelique Schmeinck, Aggy Kan en Mari Maris. Foto’s: Nina Slagmolen,
Eventjes ertussenuit of op locatie werken?
Denk je er nog over na om er in de kerstvakantie eventjes tussenuit te knijpen? Of ben je alvast plannen aan het maken voor het komende jaar? Dikke tip van mij: ga naar Sofia. De Bulgaarse hoofdstad is ideaal voor een citytrip, maar ook een aanrader voor als je eens een weekje op afstand wil werken. Inspiratie en culinaire verrassingen gegarandeerd!
Deze selfie moet jij toch echt beter kunnen maken voor de prachtige kathedraal van Sofia. Ik daag je uit! :-)
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#8- Kwistig met truffels
Sheila dist op - nummer 8. In November strooien we kwistig met truffels. Van chefs table tot teamuitje.
Deze maand stond vooral in het thema van truffel! Ik zocht naar dit mysterieuze zwarte goud met een paar echte truffeljagers – gewoon in Nederland! Het AD vond dat ook heel interessant en schreef er een mooi stuk over.
Verder kookte ik met truffels tijdens een private dinner, en omdat truffels zó ontzettend lekker zijn, deel ik in deze nieuwsbrief ook graag een heerlijk (en makkelijk) recept voor gevulde truffel eitjes met je. Lees smakelijk!
Close-up van een 64 graden ei met truffel.
Van moestuin- tot privédiner
Ik had in één week twee boekingen van bedrijven. Wat was dat leuk! Beide bedrijven wilden een teamuitje met als thema duurzame gastronomie. En beide bedrijven zijn investeringsfondsen, wat ons eigenlijk een soort collega’s maakt. Het leuke was: de ene groep bestond uit 9 personen, en de andere uit 50. Dat leverde twee heel verschillende events op. Nieuwsgierig wat zo’n event inhoudt? Dat lees je hier.
Wie heeft het meeste last van het personeelstekort?
Dat de horeca – net als veel andere sectoren – te maken heeft met een fiks personeelstekort, is inmiddels wel duidelijk. Steeds meer zaken sluiten noodgedwongen een paar dagen per week hun deuren omdat ze geen personeel hebben. En tegelijkertijd lijken andere zaken hier helemaal geen last van te hebben. In mijn column voor Food Inspiration leg ik uit hoe het verhaal – of liever gezegd: de purpose – van het bedrijf en de ondernemer daar een rol in speelt.
Mooi voorbeeld van een purpose.
Truffelhunters
Met verse truffel geef je een gerecht een gevoel van luxe en mysterie. Dat is bij plant-forward gastronomie misschien nog wel belangrijker dan bij gewone fine dining. Om meer over dit ‘zwarte goud’ te leren, ging ik op pad met truffelhandelaar Jesse Keus, truffelzoeker en chef Martijn Donkers, en met speurhond Dexter. Het AD wilde hier meer van weten, en dus kreeg onze speurtocht een mooi plekje in het AD!
Foto’s: Nina Slagmolen. Geen zorgen, ook zij kreeg lekkere hapjes na deze prachtige shoot.
Trek in truffel
Na mijn avonturen met truffeljagers Martijn, Jesse en Dexter had ik enorme trek in een lekker gerechtje met truffel. Ik dacht meteen aan de beroemde truffeleitjes van restaurant Mangiare in Rotterdam. Supermakkelijk te maken, en ik beloof je: dit zijn de lekkerste gevulde eitjes die je ooit geproefd hebt! Hier vind je het recept, rechtstreeks uit het boek: ‘de geheimen van Mangiare’ (hint hint, nieuwe druk uit, dus misschien een leuk kerstkado?)
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#7- Ben ik ineens covermodel…
Sheila dist op - nummer 7. Over mannen met groen haar, mijn stage in een Michelin restaurant, geluk en ongeluk in de keuken en met een no-bake chocoladetaart.
Ik vind het altijd nogal wat… met m’n kop op de foto. Ik deel liever foto’s van lekkere plant-forward gerechten! Dus dat ik deze maand ineens covermodel was, kun je op z’n minst verrassend noemen! Net zo verrassend waren de inzichten die ik kreeg van een aantal bijzondere ontmoetingen deze maand. Zoals met vegan foodfluencer Jason, oud-profschaatster Ireen Wüst en met sterrenchef Margo Reuten, die me uitnodigde voor een snuffelstage in haar keuken.
Lees je mee?
Op de keukentafel
Ik kreeg ineens van vrienden een sms dat ik bij hun moeder op de keukentafel lag. Niet in vol ornaat natuurlijk … maar wél op de cover van het tijdschrift van Vrouwen van NU. Ik sprak met Desi Dingemans over leren, generaties en onze liefde voor de ui. En ik ging bijna blozen van de laatste alinea...
Eindelijk aan het werk in een sterrenzaak.
Tijdens een interview met chef Margo Reuten van da Vinci (*) in Maasbracht liet ik vallen dat ik graag eens mee zou draaien in de keuken van een restaurant met een Michelin ster. Ik gok dat Reuten dacht: 'Een paar handjes extra is altijd handig.' Dus nodigde ze mij uit om een drie dagen mee te draaien. En jemig, wat leverde dat een mooie inzichten op! Nieuwsgierig? In mijn ‘stageverslag’ geef ik je een uniek inkijkje in de keuken van Margo Reuten.
Chef Margo Reuten en sous-chef Thijs Griffioen van da Vinci in Maasbracht.
Groen haar, geen bezwaar
Hoe maak je dat mooie patroon, Jason?
Ik stond deze maand samen met socialmedia-fenomeen Jason Tjon Affo in de keuken van restaurant GaleriAAA. Deze megapopulaire Instagrammer schreef in recordtijd 3 regenboogkookboeken. Allemaal vegan gerechten vol kleur. Ik zat stiekem vol vooroordelen, maar die waren zo verdwenen. Want zelfs de knalgroene kleur op zijn no-bake Oreo matcha cream cake blijkt puur natuur. En denk je nu: potverdorie wat lekker, Oreo matcha cream cake?! Dan heb je geluk, want ik heb hier het recept voor je. En in dit videotje laat Jason zien hoe je dat mooie patroon maakt.
Deze maand een no bake cake, volledig vegan. Foto en recept: Jason Tjoe Affo
Geluk vinden in de chaos van de keuken.. kan dat?
Op de Food Inspiration Days hoorde ik: “Wij zijn het enige beroepsleger dat ten strijde trekt voor geluk mét een glimlach, elke dag”. En ik vroeg me af: kun je gelukkig zijn in de chaos van de keuken? Of serveren we alleen geluk? De verhalen die Jason me tijdens het koken vertelde, Boiling Point - een heftige film- en een talk van Ireen Wüst brachten me het antwoord. Ik schreef er een blog voor Food Inspiration over.
Ireen Wüst op het podium over pieken en dalen van topvorm. Foto: Floris Heuer
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#6 - Wat hebben baby’s, bloemen en bedrijven gemeen?
Sheila dist op - nummer 6. De afgelopen maand zette ik de bloemetjes buiten met Iolanda Bustos, bezocht Womens Bizz, bestudeerde ik de Generatie Z en was zwaar onder de indruk van het topdessert van Zoë Lensen.
Klinkt als een gekke combi hè: baby’s, bloemen en bedrijven? Maar ze kwamen op een mooie manier voor mij samen! Want er was weer van alles te beleven voor deze plant-forward chef. Zoals de Verspillingsvrije week, een mooi initiatief van Stichting Samen tegen Voedselverspilling waar ik via mijn upcycle-recepten ook aan hoop bij te dragen. Ook in deze nieuwsbrief vind je een lekker recept om je restjes in te verwerken! Verder interviewde ik een heel bijzonder hoge chef en struinde ik door de Costa Brava in Spanje op zoek naar eetbare natuur. Never a dull moment.
Lees je met me mee?
One to watch…
Zo noemde Gault&Millau haar. En ze hebben gelijk. Zoë Lensen, pas 32 jaar, is een bijzondere dame. Deze jonge chef-kok wil geen labeltje krijgen; ze doet gewoon wat ze leuk vindt. En dat doet ze zó goed, dat ze opvalt. Ik sprak met haar over haar kookstijl, haar manier van leidinggeven, haar ambities en haar kinderen, maar ook over de uitdagingen waar ze tegenaan loopt, zoals de torenhoge energierekening die eraan staat te komen. Een zeer inspirerend gesprek… en nog bijzonderder als je weet dat ze een paar uur daarna beviel van haar tweede kind. Nina Slagmolen maakte prachtige foto’s bij het stuk.
Nieuwsgierig? Lees het hier:
Met Nina Slagmolen in de bijzondere keuken van een bijzondere chef: Zoë Lensen.
Gen Z
Ik heb zelf geen kinderen, en verkeer meestal in het gezelschap van mede-boomers. Maar in de keuken kom ik steeds vaker in contact met Generatie Z: jongeren die tussen 1996 en 2015 geboren zijn. En jongens, wat leer ik veel van ze! Geïnspireerd door deze jonge garde schreef ik een column voor Food Inspiration. Daarin lees je niet alleen wat ik van ze leerde, maar ook hoe je ze als bedrijf aan je kunt binden. Lees het hier: Daar doen ze het voor!
Als een vijfentwintigjarige een goede Work life balans wil en ook veel vrij is het echt niet meteen een prinsesje. Meer weten over Generatie Z helpt ons op de werkvloer.
Een upgrade voor oude croissantjes
Duurzame gastronomie, daar sta ik voor. Ik vind het zonde om restjes weg te gooien; niet alleen omdat het verspilling is, maar ook omdat je er nog de lekkerste dingen mee kunt maken! Neem nou dit recept voor amandelcroissants. Dit is echt de lekkerste manier om oude croissantjes op te piepen. Als ze in de oven staan, ruikt je huis zoals de boulangerie. Smullen! Hier vind je het recept voor deze heerlijke croissants aux amandes.
Dit is echt upcyclen. Een voortreffelijk croissantje nog voortreffelijker de dag erna.
Yes, it’s Ladies Night, o what a Night!
‘t Was best een druk maandje. Ik interviewde mensen, schreef columns, werd zelf geïnterviewd (daarover volgende keer meer) en vertelde weer over de lessen die topmensen in het zakenleven kunnen leren van topmensen in de professionele keuken. Het was heel bijzonder om dat te mogen doen voor Womens Bizz, ooit opgericht door een goede vriendin van me. We maakten een mooi plantbased diner én ik vertelde hoe het voelde toen ik begin 2019 Le Cordon Bleu binnenliep en ineens helemaal niemand meer voorstelde in mijn gloednieuwe koksbuisje. Het bleef nog lang onrustig in Zwaag.
De expert op het gebied van eetbare bloemen, Iolanda Bustos
Koken met bloemen
Gelukkig waren er ook genoeg momenten waarop ik de rust en de natuur kon opzoeken. Zoals een wandeling met dierbare vriendinnen. Topchef en kookboek auteur Iolanda Bustos, nam ons -drie cuisinieres en een pharmacist uit Nederland- mee naar het strand én naar plekjes waar je de lekkerste eetbare bloemen kunt vinden. Die hebben daarna samen in heerlijke gerechten verwerkt voor een privé diner.
Met dierbare vrienden op zoek naar de eetbare natuur met Iolanda Bustos.
Wat een pret, sous chef zijn voor Iolanda Bustos op een privé booking in Spanje.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
# 5 Koken met een souldiva én... met onkruid.
Sheila dist op - nummer 5. Over hydrateren, swingen in de keuken en een mooie Parijse luistertip.
Swingen in de keuken. foto: Aldwin van Krimpen
Ben ik weer! Na een kokend hete zomer waarin ik even wat minder berichtjes deelde via social media. Maar er gebeurde genoeg! Ik kookte de sterren van de hemel met bijzondere chefs (en met onkruid…), ontdekte wat het goedkoopste én belangrijkste ingrediënt voor chefs is, interviewde bijzondere chefs en verwerkte alle lessen die ik van hen leerde in een nieuwe ‘talk’ voor bedrijven. Als een antropoloog observeer ik teamwerk, teleurstelling, focus, leidinggeven en stress in de topkeukens van Europa. En vertaal dat naar topmanagement.
Nieuwsgierig? Lees vooral verder!
Uit je wijk in je pan
Zoals je weet ben ik groot fan van upcyclen: koken met restjes die je anders weggooit. Deze keer dook in niet mijn groentela, maar mijn eigen tuin en woonwijk in. Want je wilt niet weten hoeveel er in je groene container verdwijnt wat je gewoon nog kunt gebruiken! Nieuwsgierig wat ik hiervan bakte? Bekijk dan gauw het recept van deze heerlijke vignarola.
Vignarola is een Italiaanse groentestoof waar je naar hartelust mee kunt variëren.
‘Hydrateren kun je leren!
Wie maakte dit grapje níet ooit bij het uitbrengen van een toost, met ‘t glas wijn of bier geheven? Het suffe is: veel chefs moeten hydrateren inderdaad nog leren! Hoe dat precies zit, lees je in mijn nieuwe column op Food Inspiration.
Drinken, drinken, drinken in de keuken. Dan gaat je koppie niet hangen.
Wat kan de boardroom leren van de keuken?
Als je me al langer kent, weet je dat ik na 30 jaar in het internationale bedrijfsleven besloot om ein-de-lijk écht mijn hart te volgen, en me te laten omscholen tot chef-kok. Het leuke is: deze werelden lijken enorm veel op elkaar! Ik word regelmatig door bedrijven uitgenodigd om te komen vertellen welke lessen de boardroom van de keuken kan leren. Deze week was uitgenodigd om met een kleine groep top managers te praten over transitie en leiderschap. Wil jij mij ook als motivational speaker inhuren op je bijeenkomst? Tof! Op mijn website lees je hoe dit werkt.
Spreken voor een bijeenkomst van een internationaal advocatenkantoor.
Culinair feestje met souldiva Shirma Rouse
Iedere maand werk ik mee aan een kookboekdiner in GaleriAAA Rotterdam als ‘ghost-chef’. Samen met de auteur van een bijzonder kookboek maken we een viergangenmenu klaar. De eerste editie was met Shirma Rouse, en ik kan je vertellen: het was één groot culinair feest! De kaartjes waren razendsnel uitverkocht, maar gelukkig hebben we het verslag van Shirma’s soulkitchen-diner nog. Én ik mag een paar van Shirma’s recepten delen, zoals deze heerlijk frisse cole slaw. Er zijn nog een paar kaartjes te koop voor de volgende aflevering op 21 september. Kijk maar op de site van GaleriAAA
En aan het einde van de avond wist Shirma alle namen. Ongelofelijk. Lees hier wat dat betekende
De andere kant van Parijs
Ik luister graag naar podcasts met weetjes en geschiedenis en ben blown away door ‘de Ziel van Parijs’. Ik woonde er een paar jaar en weet dat op elke van de straat een verhaal ligt. Dirk Velghe weet de historie tot leven te brengen met kleine verhalen over ongewone mensen. Ook de onprettige verhalen over collaboratie, revolutie en huizen afbreken komt langs. Je wandelt door de stad met Dirk Velghe en de journalist De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck. Ze vertellen je de onbekende, intrigerende verhalen van de lichtstad. Kom te weten hoe Coco Chanel collaboreerde met de nazi’s, hoe olifanten uit de zoo op de borden van de Parijzenaars belandden, hoe een oplichter bijna de Eiffeltoren verkocht en nog veel meer. In deze podcast geeft Parijs zijn geheimen prijs.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
PS, delen is lief, dank je wel.
#4 - Over jong talent en oud brood
Sheila dist op - nummer 4. De afgelopen maand was ik druk bezig met upcyclen voor de leerlingen van de sterklas, zette alle bloemetjes buiten, werd verrast met ‘Cheffen’ een heel digitaal magazine vol vrouwelijke chef en was aan het einde van de maand best moe.
Als schrijvende chef en kokende activist kom ik op plekken waar anderen niet komen. Ik werk en kijk mee in de keukens van (internationale) topchefs, struin door de moestuin, leer eetbare bloemen en planten kennen en vertel daar graag over als spreker op congressen en bijeenkomsten.
De afgelopen maand was ik druk met upcyclen -een mooie term geïntroduceerd door de VN op de dag van de duurzame gastronomie-, deed een workshop voor leerlingen van de sterklas, werd ik verrast met een heel digitaal magazine vol vrouwelijke chefs… en was ik aan het einde van de maand best moe!
Nieuwsgierig? Lezen maar!
Deze vrouwen zetten de toon in culinair Nederland
Hoewel de culinaire top in Nederland nog grotendeels uit mannen bestaat, zien we steeds meer vrouwen op interessante manieren koken en ondernemen. Samen met culinair fotograaf Nina Slagmolen mocht ik een aantal van deze kanjers portretteren. De eerste vier portretten zijn nu verschenen als digitaal magazine. Ik ben zo trots als een aap! Blader er maar gauw doorheen, dan snap je dat meteen!
Een kijkje in de oven van Vanja van der Leeden voor een portret in Cheffen. Foto’s van de getalenteerde Nina Slagmolen
Panzanella: een onweerstaanbare manier om oud brood te redden
Niks weggooien in de keuken levert mooie verrassingen op. Je bespaart geld en proeft de lekkerste nieuwe combinaties. Dat noemen we ‘upcycling’. Deze vorm van duurzame gastronomie bespreek ik regelmatig op Instagram. Volg je me al?
Extra leuk is dat je lekker eet en helpt om voedsel te ‘redden’. Die mooie producten waar een bakker, boer of tuinder zo hard zijn best voor heeft gedaan verdient lekker opgegeten te worden. Ik deel dan ook graag dit heerlijke recept voor panzanella met je. Ideaal voor als je nog oud brood hebt liggen dat anders naar de hertjes gaat! (Al keur ik dat ook goed, het verdwijnt in ieder geval nog in een maag)
Panzanella. Ik had het geluk om mooie eetbare bloemen te krijgen bij Casa Foresta, maar met basilicum of rucola heb je ook een mooi effect.
Ben jij ook zo moe van je eigen haast?
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar het voelt alsof ik de afgelopen maanden non-stop op een rondreizend circus heb gewerkt. Steeds aanstaan, improviseren, doorpakken en niet willen stilzitten. Elke kans pakkend omdat… Ja, waarom eigenlijk? Het kan ook anders, ontdekte ik. In mijn nieuwste column voor Food Inspiration leg ik uit wat dat met de Zambezi-rivier te maken heeft… en had ik een flashback naar 2008.
Bij een flashback naar mijn tijd bij Philips en een column die ik er destijds overschreef mag deze foto van destijds uit MT /Sprout niet ontbreken. Jammer dat ik die ketting niet meer heb ;-)
Sterklas talent
Elke twee jaar komen de leerlingen van de sterklas van de Cas Spijkers Academie bij elkaar voor een ‘buitendag’. Deze academie is toponderwijs voor de haute cuisine van morgen. Dit jaar was het SmaakPark in Ede de place-to-be. Ik was ook uitgenodigd en liet al dit jonge talent kennismaken met bijzondere bereidingen van prei… en truffel! Mooi om te zien hoe deze ambitieuze jonge chefs de weg kunnen wijzen naar een meer duurzame wereld.
Kijk nou wat een jong talent bij die Cas Spijkers Academie!
Hangen met een luiaard
Na een grote verbouwing binnen en buiten mijn keuken kwam gisteren als kers op de taart deze prachtige foto aan de muur. Gemaakt door de grootvader van een goede vriendin, de ontdekkingsreiziger Rolf Blomberg. Wat een mooi beroep voor op je visitekaartje, trouwens. Maar dat terzijde.
Nu hangt de luiaard letterlijk aan de muur en fluistert: ‘take it easy’. En dat wens ik jullie allemaal, vind je eigen luiaard deze zomer. Rust lekker uit.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
#3 - Over loempia’s en poetseritis
Sheila dist op - nummer 3, over werken met Michelin chefs, blauwschokkers, lompias’s en de keuken opruimen.
Daar ben ik weer, met m’n belevenissen van deze maand in de duurzame gastronomie. Lees wat ik kookte, schreef, zocht en waar ik over praatte. Lekker veel eetbare natuur!
By the way: op Instagram deel ik nog veel meer. Volg je me daar al?
En wil je graag een keer met me samenwerken? Recepten ontwikkelen, samen koken of mij inhuren als spreker en/of chef-kok? Let me know! Je kunt gewoon deze mail beantwoorden.
Aan de slag met Michelinchefs
Wat een eer! Ik werkte mee aan de lancering van de Philips Air Cooker, en daarvoor mocht ik dit deze gloednieuwe innovatie voor de thuiskeuken samen met 6 Michelinchefs testen. Nou, ik zal je zeggen: goedgekeurd! Nieuwsgierig? Hier zie je de chefs in actie.
Kijk Erik van Loo - Parkheuvel (**) eens lekker bezig in de Kas.
Loempia-liefde
Denk je bij het woord loempia aan zo’n grote gefrituurde envelop vol noodles en een verdwaald stukje kip? Dat vooroordeel is voorgoed weg als je deze felroze verrassingspakketjes hebt geproefd. Bomvol kakelverse groenten en kruiden en daarmee een explosie van oosterse smaken. Ontdek het recept -nu ja eigenlijk gewoon een uitleg hoe je aan de slag kunt- van deze heerlijke Thaise loempiaatjes, waar je lekker allerlei kleine restjes (of noem jij het nog kliekjes?) in kwijt kunt. Lekker voor de planeet en voor je portemonnee.
Troep maken kost geld
Chef Williams Caussimon, de meest gevreesde leraar op Le Cordon Bleu, drilde mij om op-en-top netjes te werken. Ik dacht dat al dat gepoets vooral was om ervoor te zorgen dat je na afloop sneller klaar was, of dat het belangrijk was voor de hygiëne. Nu weet ik dat netjes werken véél verder gaat dan dat, en heb ik zelf de poetseritis. (Alleen in de keuken, overigens 😉). Waarom dat is, lees je in mijn nieuwe column op Food Inspiration.
Chefs Williams Caussimon en Alexandra Didier van Le Cordon Bleu
Weet jij wat blauwschokkers zijn?
Ken je biologisch dynamische tuinderij Land&Boschzigt in ‘s Graveland? Zo’n fijne plek waar je een oogst-abonnement kunt nemen. Voor alle zelf-oogsters die ook niet altijd weten wat je allemaal met de groenten van het seizoen kunt maken, verzamel ik culinaire inspiratie over de eetbare natuur. Ook als je naar de groenteboer gaat om te ‘oogsten’ vind je er vast wel inspiratie of een handige tip. Geniet je mee van de moestuin?
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Life is food. Sheila
#2 - Kunnen tomatenplanten dansen? (spoiler: ja)
Sheila dist op - nummer 2, over tomaten die dansen, de vrouw die drie restaurants leidt in Rotterdam vanuit de keuken, spreken op een bijeenkomst voor natuurbeschermers en eten waarvan je de smaak kunt ruiken.
Leuk dat je er weer bent. De eerste nieuwsbrief werd heel goed gelezen, en er kwamen een hoop nieuwe aanmeldingen bij. Dat betekent dat ik deze keer met nóg meer plezier mijn verhalen opdis en vertel met wie ik kookte, waarover ik verhalen schreef, welke inspirerende mensen ik sprak en wat voor nieuwe ontdekkingen ik deed op het gebied van de duurzame gastronomie.
Heb je vragen? Een idee voor me om eens uit te zoeken? Let me know. Je kunt gewoon deze mail beantwoorden.
Emporarom by Iolanda Bustos
Kun je geuren proeven en smaken ruiken?
Wist je dat wij mensen beter smaken ruiken dan een hond? En dat ik een chef ken die vermouth maakt met de smaak van een ommetje door het bos? Het kan. En als je wilt weten hoe dat zit, lees dan gauw mijn column op Food Inspiration!
Samen maken we het verschil voor de natuur
Deze geluksvogel mocht afgelopen maand spreken op een prachtig event: Future for Nature. Op dit jaarlijkse event inspireren ‘jonge’ natuurbeschermers elkaar met hun initiatieven om de wereld mooier te maken. Ik was behoorlijk onder de indruk van al die ‘warriors for great causes’ met wie ik het podium deelde (spoiler: Jane Goodall hoorde ook in dat rijtje). En toch bleek ook mijn verhaal hier perfect bij aan te sluiten. Waarom? Dat lees je hier
Een oud Siciliaans gerecht
Aggy Kan in Mangiare Rotterdam - foto Nina Slagmolen / Food Inspiration.
Voor Food Inspiration mag ik met Nina Slagmolen (foto’s) vrouwen portretteren die de toon (gaan) zetten in culinair Nederland. Een van deze vrouwen is natuurlijk mijn ‘af en toe’ baas - Aggy Kan, de kokende eigenaar van 3 Rotterdamse restaurants. Het toffe is: ik mag het recept van haar signature dish met je delen! Ontdek hier het 18e-eeuwse Siciliaanse recept dat het hart van Aggy heeft gestolen en jij ook kunt maken.
Dansende tomatenplanten
Met Miranda van den Ende in de kas van Tomatoworld
Deze maand ontdekte ik dat hommels ideale personeelsleden zijn en dat de professionele keuken en de tuinbouwsector heel veel parallellen blijken te hebben. Ik was op bezoek bij Tomatoworld. De CEO - Miranda van den Ende vertelde me dat ze met een camera elk kwartier een foto nemen van de 12 meter lange planten en dat ze elk kwartier er anders opstaan. ‘Ze dansen’. Een inspirerend bezoek, wat me inspireerde tot een paar heerlijke recepten met tomaten in de hoofdrol! Het leukst vond ik de ketchup. De meeste mensen zijn daar dol op. Maar waarom? Ontdek wat ik leerde van het maken van dit ‘condiment’, en waarom ik fan ben geworden.
Sterren voor botanische gastronomie
Afgelopen maandag werd de nieuwe Michelin sterren uitgedeeld. En hoe, twee sterren voor De Nieuwe Winkel, van Emile van der Staak en een voor restaurant de Kas van Wim de Beer en Jos Timmer. En dat naast hun groene ster. Zij koken de sterren van de hemel (haha) met veel oog voor het land, de biodiversiteit en de natuur. Je kunt met je vork de wereld veranderen. Of zoals René Redzepi van Noma -een van de beste restaurants van de wereld - zegt: 'What we eat matters. There's no conflict between a better meal and a better world'.
Dit voorjaar at ik al bij Wim in de Kas een belachelijk lekker menu dat volledig wordt bepaald door wat er uit zijn kas en tuinen komt (er is dus geen kaart). Voor deze zomer heb ik een tafeltje bemachtigd bij De Nieuwe Wereld. Ik kijk er naar erg naar uit, eten in dit top-restaurant dat geheel vegan kookt op het gebruik van honing na.
Laat van je horen
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Life is food. Sheila
#1 Sheila dist op
Sheila dist op - nummer 1, over de verkennersmindset, de podcast waar het omgaat, een Siciliaans sinaasappeltaartje, truffels zoeken en stage lopen bij een slager.
Mooi dat je erbij bent
Zó leuk dat je je wilt aanmelden voor mijn nieuwsbrief! Ik kijk ernaar uit om elke maand met je te delen wat (of in wiens keuken) ik die maand kookte, waar ik over schreef, met welke inspirerende mensen ik praatte en wat voor nieuwe ontdekkingen ik deed op het gebied van de duurzame gastronomie. Heb je vragen? Laat het me weten. Je kunt gewoon deze mail beantwoorden.
Hoe harde werkers betere beslissingen nemen
Ik schrijf regelmatig columns voor Food Inspiration, hét trendplatform voor foodprofessionals op het gebied van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Mijn column - over de mindset van harde werkers in de keuken, en waarom ze ineens andere beslissingen durven nemen - durfde ik bijna niet aan te leveren. Benieuwd waarom? Hier lees je de column
Waar het om gaat
De podcast ‘Waar het om gaat’
Ik had mijn podcastdebuut! Merel van Deursen interviewde me voor haar podcast ‘Waar het om gaat’. Wat een mooi gesprek! Terwijl zij meekeek in mijn keuken, praatten we o.a. over de noodzaak van wachten, de moed om het harnas los te laten en… mislukte oliebollen😉. Ben je benieuwd waar het voor mij om gaat? Luister de podcast hier of via je favoriete podcastapp!
Een sinaasappel met schil en al in de taart?
Siciliaanse sinaasappeltaart
Mijn zus vertelde mij ooit over een makkelijke taart. Zij is geen keukenprinses, dus ik vertrouwde het niet zo. Een hele sinaasappel -met schil- een tijd koken en dan tot moes pulpen met de foodprocessor? Het werd een van mijn favoriete gerechten. Het duurt even, maar je bent er maar kort mee bezig, ondertussen kun je gewoon wat anders doen. Ik frutselde wél een mooie bovenlaag bij het recept van mijn zus. Zo zie je, caring is sharing. Zelf maken? Kijk hier
Martijn en Dexter van www.truffelhond.nl
Stagelopen en wildplukken
Hoe goed je ook bent in je vak, in mijn optiek ben je nooit uitgeleerd. Als ik de kans krijg om ergens stage te lopen, grijp ik die dan ook altijd met beide handen aan. Vorige maand mocht ik een dagje meelopen met slager Jan Willem Tol, leerde wildplukker Judith Klappers me de heerlijkste voedselverrassingen in het bos te vinden, en gingen we met Martijn en zijn hond Dexter truffels zoeken in Nederland. Nieuwsgierig? In dit blog lees je er alles over.
Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Life is food.
Sheila Struyck