The odd couple - oftewel hoe je je kunt vergissen
In restaurant GaleriAAA houden we van koken en kookboeken. We hebben met ons zusterbedrijf er zelf ook eentje gemaakt namelijk. Elke maand komt de schrijver van een kook boek bij ons een menu koken voor een vol restaurant. Omdat dat net een andere kill is dan goed recepten schrijven zorgen we altijd voor een ‘gost-chef’ -inderdaad afgeleid van het begrip ghost writer, de schrijver die het autobiografische verhaal van de BN-er netjes opschrijft. Voor iemand die altijd meer wil leren is dit echt tof. Twee dagen optrekken met ingrediënten en recepten die ik normaal niet zou proberen en dan helemaal blij zijn met het resultaat.
Na Shirma Rouse en Mari Maris stond deze maand social media fenomeen Jason Tjon Affo in onze keuken. Deze megapopulaire Instagrammer (theindigokitchen) heeft in recordtijd drie regenboog kookboeken gemaakt. Allemaal vegan gerechten vol van kleur. Prachtig voor de sociale, maar eerlijk gezegd dacht ik ”Wat moet ik met al die kleurstoffen in de keuken, dat is toch helemaal niks. Wat weet zo’n jonge jongen zonder enige opleiding nou? Op YouTube leer je toch echt niets over smaak?”.
Na twee dagen gewerkt te hebben met Jason heb ik spijt van mijn vooroordelen. Niet alleen zijn zijn gerechten helemaal met natuurlijke en verse ingrediënten gemaakt, ook weet hij heel veel van smaak. Tjon Affo bestudeert technieken en tradities als een soort nerd en gaat heel ver in zijn kennis. Hij zoekt diep in zijn culturele roots naar oude en geliefde recepten en pakt die dan zo aan dat ze plantbased worden. Ook heeft hij echt goede techniekbeheersing. Onze koks wilden van hem weten hoe hij het patroon op zijn ‘no bake’ chocolade taart maakt en wat het geheim is van de knal groene kleur. Het recept voor deze prachtige Oreo matcha cream cake is niet zo ingewikkeld. De knalgroene kleur krijg je als je ceremonial blend match neemt. Dus niet zomaar wat kiezen, zoals wij deden. Nou je en hoe je die streepjes trekt? Super easy, kijk zelf maar.
De gerechten in zijn fantastische boeken hebben hun wortels in Suriname en Azie. We hebben afgesproken om ook eens aan de bak te gaan met de Mediterane en Franse keuken. Daar zit ook zoveel plantbased lekkers zonder dat we gaan rommelen met imitatie en kleurstoffen. Houd ons in de gaten!
PS kaartjes voor het komende kookboekendiner over de geheimen van Mangiare, ons eigen boek, zijn te koop op deze link. Ik schuif dia avond ook lekker aan, want je begrijpt dat voor deze editie de ‘ghost chef’ niet nodig is.