Leg ze lekker onder je eigen boom

Mijn inspiratie en naslagwerken

Duurzame gastronomie betekent: in het seizoen, van dichtbij, niet te veel en groenten op de voorgrond zetten. Dat is niet moeilijk, maar een beetje vrolijke inspiratie helpt altijd. Mijn rijtje voor onder je eigen kerstboom geef ik je graag. Allemaal boeken die geinspireerd zijn door reizen en landen. Geen strenge regels, maar met heel veel recepten voor een dagje zonder vlees. Of met veel minder zuivel.

De geheimen van Mangiare. De basis van mijn stapeltje. En niet voor niks. Er is geen auteur, want “iedereen die er ooit werkte is Mangiare”. Mijn stageadres ooit en ik sta er elke maand een paar dagen te koken. In dit kerstmenu kom je de hit “gevulde truffel-eitjes” tegen. De Italiaanse keuken begint met de groenten, maar je vindt hier ook lekkere ‘gewone recepten’.

Mari Maris  - Groenten. We kookten samen deze zomer. Maris is een getalenteerde chef én groentenfluisteraar. Voor als nog steeds niet weet wat je met zo'n romaresco moet doen. Een kloek boek met de recepten georganiseerd per groente. En ze schrijft zo mooi.

Mari Maris wordt geportretteerd door Nina Slagmolen

Yvette van Boven - van Boven in het wild. De terechte winnaar van het Gouden kookboek van 2022. Yvette neemt je mee in je eigen dorp of stad en laat je zien wat daar allemaal groeit en bloeit. En dan maakt ze er ook nog fijne gerechten mee. Als je zelf iets hebt geoogst smaakt alles lekkerder! En is ook nog zo’n leuk mens, ik sprak haar voor een stuk in het Financieele Dagblad.

Claudia Roden - Med. Roden is de grande dame van de internationale culinaire bestsellers. Zij bracht bijna elk land rond de mediterannee in kaart. Dit magnus opus schreef ze in de lockdown en is een heel persoonlijk boek met haar mooiste eet herinneringen. Tjokvol groenten en verse ingrediënten.

Diana Henry - How to eat a peach. Diana Henry is recepten schrijver voor BBC Good Food en teh Telegraph. Van al haar boeken krijg je zin in eten, maar deze is heel inspirerend. Het is een collectie van menu's die je voor etentjes kunt gebruiken, waarbij ze boeiend vertelt over haar eigen eet herinneringen.  

Georgina Hayden - Nisistima. Het lijkt wel alsof vegan en Vega ineens op het toneel verscheen, maar dit boek met eeuwenoude recepten laat zien hoe rijk de maaltijd kan zijn zonder bepaalde ingrediënten. Hayden zoekt naar haar ‘roots’ en vindt in de religeieuze tradities van Lent en vasten prachtige traditionele gerechten. Ik was verrast over de rijkdom aan smaak en variatie.

Gilles van Loon - koken zonder recepten. Dit is een boek waar je tijd aan moet besteden. Als je met minder gedoe en afval gezond wilt koken, moet je wel even leren denken als een chef en je inkoop gewoontes veranderen. Maar hé, heb je iets beters te doen in die saaie januari maand? Gilles legt het je allemaal uit.

Paulami Josh -  De bijbel van de Indiase keuken. Paulami neemt je mee op reis door haar geboorteland. Mooi ingedeeld in windstreken vind je voor elk wat wils. Ze vertelt niet alleen hoe je een gerecht maakt, maar ook de achtergronden. Je ruikt de kruiden voordat je aan de slag gaat. De helft van de Indiase bevolking is vegetariër, dus je  kunt je lol op.

Previous
Previous

Sofia, aanrader voor culinaire nomads

Next
Next

#8- Kwistig met truffels