Panzanella

Panzanella met Oost Indische kers en dahliablaadjes ipv de basilicum die in het recept staat. Gekregen van @casaforesta.

Niks weggooien in de keuken levert mooie verrassingen op. Je bespaart geld en proeft een verrassende nieuwe combinatie. Extra leuk is dat je ook helpt om voedsel te ‘redden’. Die mooie producten waar een bakker, boer of tuinder zo hard zijn best voor heeft gedaan verdient lekker opgegeten te worden. Daarom vond ik het leuk dat Martijn Burgers laatst een ‘dubbel upcycle’ gerecht serveerde aan de sterklas leerlingen. Lees hier meer over die mooie dag.

Martijn maakte panzanella met boerenpate van 1906 Prachtige charcuterie zonder e-nummers. Pate is al eeuwen lang een upcycling product, het wordt gemaakt van allerlei restjes.

Het originele recept is vegetarisch. Panzanella is een tomaten salade met oud brood. de heerlijke smaken van de groenten worden opgenomen in het oude brood. Een dubbel win.  Mijn favoriete schrijver Felicity Cloake beschrijft hoe je de ‘perfecte’ panzanella maakt. Mooie artikelen, waarin ze allerlei recepten bestudeert. Maar jij kunt natuurlijk lekker doen waar je zelf zin in hebt. Het oude brood (ciabatta of zuurdesem is het lekkerst) moet je natuurlijk wel goed op smaak krijgen. Dat is het belangrijkste. En daar zou ik dus altijd het advies van Felicity volgen: het brood even laten weken in een lekkere azijn. Begin een paar uur voor je gaat eten, dan kan alles lekker intrekken. 

De mooie charcuterie van 1906

Ingrediënten voor 2-4 personen

  • ½ rode ui in dunne plakjes. 

  • 1 rode paprika

  • 1 gele paprika

  • 8 rijpe tomaten 

  • 200 gram oud brood (zuurdesem, ciabatta, oerbrood) 

  • 4 eetlepels witte wijn azijn 

  • 1 theelepel kappers

  • 2 ansjovis filets (gesneden)- voor vegan of vega vervangen met 1 eetlepel bruine miso

  • 1 kleine teen knoflook

  • 6 eetlepels olijfolie

  • bosje verse kruiden ((peterselie, basilicum, rucola, wat je maar kunt vinden) 

  • wat je over hebt uit tuin of groetenla aan bloemetjes of kleine blaadjes

Methode

Laat de uien met wat zout in een bakje water weken, dat helpt tegen de scherpe rauwe ui smaak. Rooster de paprika’s in een gasvlam of in de over (op 180 graden) tot ze gebalkerd zijn. Doe in een plastic zak of clingfilm en laat 20 minuten afkoelen. (je kunt geroosterde paprika trouwens ook in een potje kopen, bij de turkse afdeling). 

Snijd de tomaten in grote stukken en doe ze in een vergiet boven een schaal. Doe er wat zout bij en laat uitlekken terwijl je de andere dingen doet. 

Scheur het brood in stukken die ongeveer zo groot zijn als de tomaten, doe ze in een slakom en begiet met de azijn. Giet de uien af en doe samen met de kappertjes bij het brood. Verwijder het vel van de paprika's, snijd in lange reepjes en doe bij de salade. Druk het laatste vocht uit de tomaten en voeg ze ook toe. -Het vocht van de tomaten bewaren we natuurlijk. Nooit de smaak weggooien leerden ze me al op school.- Meng de ansjovis en de knoflook (geperst of in hele kleine stukjes gehakt) door het tomatensap en de olijfolie. Voeg zout en peper toe. Meng goed door de salade heen, strooi de grofgehakte kruiden eroverheen. Laat de smaken nog lekker een uurtje intrekken.

Previous
Previous

De coleslaw van Shirma Rouse

Next
Next

Vichysoisse - planeet vriendelijke prei soep