Team-uitje - TIIN Capital & OostNL

Kun je iets voor ons teamuitje doen? Die vraag komt regelmatig voorbij. En middenin November was het echt raak. Op woensdag én op vrijdag had ik een boeking van twee verschillende bedrijven. Ze zijn niet eenvoudig te organiseren, maar ik vind ze toch heel leuk om te doen. Zou dat komen omdat ik daar nog zoveel voeling mee heb na dertig jaar zakenleven?

Beiden wilden iets leuks doen. Met duurzame gastronomie. En of ik ook wat wilde vertellen over mijn eigen ‘transformatie’ en de lessen uit de keuken waar ik soms over schrijf in het FD en Food Inspiration. Dat wilden ze ook allebei. En wat nog extra leuk was, het waren allebei investeringsfondsen. Dus eigenlijk ook collega’s in het werken met start-ups. (Ik werk naast mijn werk als chef op duurzame missie ook een deel van mijn tijd als partner in SHIFT invest , waarmee we investeren in jonge bedrijven die iets doen aan de huidige klimaat problematiek. Maar daarover een andere keer meer.) Daarom kon ik mijn verhaal heel mooi toespitsen op hun situatie.

Maar er waren ook grote verschillen. Oost NL wilde zich met het hele team van vijftig mensen verdiepen in de energie transitie en meer duurzame voedselvoorziening. En ze wilden zélf aan de slag. Dus nodigden we ze uit in Casa Foresta in Ressen, waar ze niet alleen een mooi energie transitie spel -Gigawatt- speelden, maar ook een rondleiding kregen van de enige echte wildplukker voor de sterrenchefs: Edwin Flores. Ze leerden van vegaloog Judith Klappers om vietnamese loempias met bloemen te maken en met Annemiek van The Farm Kitchen werd een pompoensoep gemaakt met dumplings met pompoen. Edwin liet ook nog zien hoe je worst maakt. Op de tuin wonen namelijk altijd een paar varkens die gevoerd worden met de restjes, om de cirkel rond te maken.

Edwin Flores, Annemiek van Leeuwen, Judith Klappers, Floris Robeerts en Engeline Gmelich Meijling. Het dreamteam.

En bij mij leerden ze om een ‘tuintje’ te maken á la sterrenchef Heston Blumenthal. En raad eens wat er allemaal op het menu stond voor het feestmaal dat we vervolgens met zijn allen aten? Inderdaad, alles wat ze net zelf hadden gemaakt. Gul bestrooid met truffel, want daar ben ik op dit moment door geobsedeerd. Het was geweldig, deze lowtech omgeving, waar de stoppen af en toe letterlijk doorsloegen en er geen verwarming was.

Twee dagen later gingen we naar TIIN Capital, die een teamdag wilden afsluiten met een zogenaamde Chefs Table. Lekker bij iemand thuis. Met zijn negenen aan tafel, negen gangen (niet te groot en met groenten in de hoofdrol), een lesje wijnpairing en -als ze zin hadden- uitleg in de keuken hoe we bepaalde gerechten maken. Annemiek was weer mee om ervoor te zorgen dat alles perfect eruit zag en de gasten de aandacht kregen die ze verdienen.

Wat een boel blije gezichten, vooral toen de truffel op tafel kwam die we royaal over het vierenzestig graden eitje strooiden.  Met alles wat de natuur ons geeft kunnen we zoveel lekkere dingen maken en tegelijkertijd ook nog goed doen voor de planeet. Met in twee gangen een beetje wild zwijn -van een jager uit mijn dorp- en mosselen en verder allerlei kleurigs en moois van het land.

Het was een voorrecht om deze oprecht geïnteresseerde mensen blij te maken met een gastronomische ervaring na een dag hard werken. Wil je ook ‘iets met je team’? Neem contact op, dan verzinnen we wat leuks.

Previous
Previous

Valt er geluk te vinden in de chaos van de keuken?

Next
Next

Praten en koken tegelijk - Womens Bizz