Steak tartare van tomaat

Ingrediënten voor vier personen

  • 500 gr. rijpe tomaten. Zonder vel en zonder pit. (gooi die in je tomatensaus)

  • citroen rasp

  • 1 klein sjalotje heel fijngesneden

  • 50 g kalamata-olijven fijn gesneden

  • 100 gr shi-take

  • 50 gr zongedroogde tomaten (in olie) in hele kleine stukjes

  • 1 el kappertjes, gesneden

Garnering

  • 1 gekookt ei

  • blokjes augurk

  • el fijngesneden bladpeterselie

  • gedroogde uitjes

  • handje rucola

  • vegan mayonaise met een theelepel vadouvain

Voor de marinade

  • 5 cm gember geraspt

  • 1 tl agavesiroop of honing

  • ¼ tl piment

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 eetlepel mayonaise

  • 1 theelepel worchestersaus

  • ½ tl zeezout of naar smaak

  • 3 el azijn (sherry)

  • 3 el tamari

  • 2 el goede olijfolie + evt. extra

  • paar druppen groene Tabasco

Benodigdheden

  • zeef en een ziplock zakje

Methode

Snijd de tomaten en Shi-take in kleine blokjes (zo groot als grof gesneden gehakt). Bak de shii-take aan in een koekenpan. Meng door de andere steak ingredienten. Voeg alle marinade ingrediënten toe en schep goed door. Doe in ziplock of klein plastic doosje, zodat je er zo min mogelijk lucht bij hebt als je m gesloten hebt. Laat een paar uur intrekken.

Zet een zeef op een kom en laat de tomaten uitlekken. Bewaar het vocht.

Nadat het goed is uitgelekt maak je het aan met de ingrediënten. Proef, proef. Speel wat met de ingrediënten als je de smaak nog wat wilt versterken.

Zet een steek ring op het bord. Druk goed aan, (kan ook in klein glaasje en dan op zijn kop zetten) en versier met de rucola, geprakt ei, de augurkblokjes, gedroogde uitjes en de peterselie. Maak af met een kloddertje vadouvain mayonaise.

De marinade kun je aanlengen met wat tomatensap en beitensap. Serveren op ijs, met of zonder wodka.

Previous
Previous

Chaud froid d’oeuff - Alain Passard

Next
Next

Champignon ketchup