Het gevulde eitje

Zo lekker kan retro zijn!

Daslook, het eerste teken dat de lente er weer is!

Bij elke borrelplank die ik neerzet wordt er een beetje gegniffeld. “haha, gevulde eitjes, die maakte mijn oma ook altijd”. En ik draai me om en wat is er als eerste op….. Inderdaad, die retro eitjes. In het mooie boek ‘de geheimen van Mangiare’ staat het recept van hun beroemde truffel-eitjes. Dat geef ik je hier. Maar probeer ook eens de variant met daslook (of dragon en dille)- olie. Heerlijk groen. Een hipster vond die ‘avocado-eitjes’ het lekkerst. Want wat kom er anders groen en crèmig zijn? Nou, de scharrel eitjes uit de buurt en de kruiden uit je park of koelkast!

Een lekker plankje duurzaam op de zuidas

Technieken: koken

Duurzaam: restjes kruiden, scharreleitjes gebruiken en vegan mayo

Thema: apero

Niveau: Eenvoudig

Methode

“Ik kan nog niet eens een ei koken”, hoor ik weleens. Alsof dat zo makkelijk is? Een omelet bakken is vaak de sollicitatie toets voor een chef. En koken is ook even opletten. Vooral omdat je al dat koude stromende water van vroeger wilt voorkomen. Dus even opletten svp. Je eitje bewaar je buiten de koelkast. Dan zijn ze op kamertemperatuur. Je zet ze op in een pan waar ze precies in kunnen. Bedek met water (tot net boven ei) en doe een deksel erop. Breng aan de kook. Zet je wekker op zes minuten voor dit recept, waarbij de eieren halfhard zijn. Haal ze meteen van het vuur, giet al het water af. Pak een andere (koude) kom, vul met koud water en doe daar de eitje in. Dat moet genoeg zijn om te pellen.

Gevulde eitjes met kruiden olie (daslook of dragon en dille)

Ingrediënten 4-6 personen

  • 6 scharrel eieren (denk aan de geluksvogels van de Ecoplaza)

  • 1 el kruiden of daslook olie (blancheer twee handenvol kruiden 30 seconden. Dan in foodprocessor met 150 ml zonnebloem olie. 5 minuten hard laten draaien)

  • 1 el vegan mayonaise

  • 1/4citroensap

  • peper en zout

Methode

Eieren afkoken en goed laten schrikken (lang onder koud water). Pellen en in lengte doormidden in schaal leggen. Eigeel eruit halen met een lepel. Al het eigeel losprakken in mengkom. Meng de rest met kruidenoli, mayonaise, citroensap, versgemalen peper & zout. Proeven en als op smaak dan eitjes mee vullen. Bestrooien met wat overgebleven kruiden of bloemtjes

een variatie op de beroemde eitjes van Mangiare in Rotterdam

De beroemde truffel-eitjes van Mangiare in Rotterdam

Truffeleitjes

Ingrediënten 4-6 personen

  • 6 scharrel eieren (denk aan de geluksvogels van de Ecoplaza)

  • 1 el truffeltapenade

  • 1 el vegan mayonaise

  • 1/4citroensap

  • peper en zout

Methode

Eieren afkoken en goed laten schrikken (lang onder koud water). Pellen en in lengte doormidden in schaal leggen. Eigeel eruit halen met een lepel. Al het eigeel losprakken in mengkom. Leg een beetje op zij voor de mimosa versiering. Want daar lijkt het een beetje op als je ei-geel korrels eroverheen strooit.

Meng de rest met truffeltapenade, mayonaise, citroensap, versgemalen peper & zout. Proeven en als op smaak dan eitjes mee vullen. Bestrooien met het overgebleven ei-geel.

Previous
Previous

Tarte Tatin van gele biet met gefermenteerde mosterd

Next
Next

Le jardin, het tuintje