Gefeliciteerd met de dag van de duurzame gastronomie!

18 juni is door de UN uitgeroepen tot de dag van de duurzame gastronomie. Een positieve manier om wat voor de planeet te doen. Als je een beetje rondneust wat dat nou eigenlijk betekent dan vind je dit:

To learn about the history of Sustainable Gastronomy Day, you need to understand why gastronomy and sustainability are important. In simple terms, gastronomy is the style of cooking in a particular region and a cultural expression of the world’s natural and cultural diversity. Sustainability, on the other hand, is how we humans carry out processes in a way that doesn’t waste any natural resources and that can be continued into the future without any detrimental effects. So, sustainable gastronomy can be defined as cuisine that takes into account how the food is grown, where ingredients are from, and how it is transported and eventually lands on our plate.

Wat betekent dat in de praktijk?

  • Lokaal en dichtbij inkopen en verbouwen dat scheelt transport, broeikasgas en steunt de kleine aanbieders. Daar kun je ook als gast op letten als je een keuze maakt uit het menu.

  • Eet met het seizoen mee. Alles wat rijp is is lekkerder en is vaak in de aanbieding, omdat er zoveel van is. En er zijn geen kassen nodig!

  • Eet wat van oorsprong ergens groeit of gegeten wordt. Dat verbetert bio-diversiteit en voedingswaarden. Denk bijvoorbeeld aan de vergeten groenten, maar ook aan parelgort en linzen. Op reis en vakantie lekker voor lokale gerechten en chefs kiezen.

  • Gooi niets weg waar iemand hard voor heeft gewerkt om het in je koelkast of keuken te krijgen. Doe de blaadjes van de bloemkool in een plaattaart en maak pesto van het groen van je radijs.

  • Kies voor een plantaardige optie als het kan, ga eens een keer ‘hybride’. Maar maak groenten, kruiden, fruit, granen, peulen, wortels, knollen, bessen, zaden, noten en wat er nog meer op het land groeit en bloeit het centrum van je bord.

  • Iedereen mag meedoen. Kies als chef voor kleine en locale producenten, zo creëer je werkgelegenheid voor kleine (parttime ondernemers). Wees een goede baas, let op werktijden en gezonde gewoontes!

Toevallig of niet?

De United Nations heeft er een jaarlijkse dag voor sustainable gastronomy uitgeroepen, 18 juni. Dat is ook mijn verjaardag. Toeval bestaat niet. Ik schrijf regelmatig over de toekomst van eten, duurzaamheid en chefs die ons het goede voorbeeld geven. Kijk hieronder maar eens. En zelfs de Michelin gids geeft 11 tips om een zerowaste leven te leiden. (tipje van de sluier: geen rietje en suiker vragen)

Previous
Previous

Duurzaam restaurant De Kas in Amsterdam wil óók duurzaam met personeel omgaan

Next
Next

Wat blijft er over wanneer je als chef met pensioen gaat?