
Leesvoer

Een ode aan Janny en haar weetjes
Kleintje culi over Janny van der Heijden, desserts, de ouders van Kevin en griesmeelpudding. Kortom eetcultuur.

Part time is al héél wat
Column uit “Lekker is dat” over Koning Charles en parttimer zijn.

Een beetje omdenken
Wat staat daar op die foto? Je gelooft het niet. Het is een stuk fruit van de grill. Lees alles over groenten beestachtig behandelen.

Jonge talenten van De Nieuwe Winkel**, Flore** en Spectrum** koken samen in pop-up
Piepjong, maar super gedreven. Naast hun werk in sterrenzaken zoals Spectrum, Flore en De Nieuwe Winkel runnen deze talentenhun eigen ‘restaurant’.

‘Jonge’ chefs leren in Low Food Chefs Academy werken volgens vaste formule
BIj de finale van de low food chefs academie leerde ik een formule

De hele dag eten proeven en tóch nog snackhonger
Vier dagen met veertig chefs 120 producten testen en proeven. Blind en in doods stilte. Alsof we examen gingen doen. Nogal een eer om in de jury van het International Taste Institute te zitten. Omringd door de beste van de beste chefs uit veel verschillende landen.

Duurzaamheid hoef je niet van de daken te schreeuwen, maar je moet het wel doen!
Op de uitreiking van de Food100 helden awards ontmoette ik de winnaars. En viel me op dat sommigen helemaal niet praten over duurzaamheid. Wat doen ze dan wel om Held te worden?

Robo-collegialiteit: iedere collega heeft soms een duwtje in de rug nodig
Twee jaar geleden vond ik dit robot restaurant een totale gimmick. Pazzi is ondertussen ook gesloten. Maar door een paar ontmoetingen met andere robots zag ik het ineens zitten. Wil je weten wat het verschil is?

Een pleidooi voor ‘menu rapide’ in het topsegment
Een pleidooi voor ‘menu rapide’ in het topsegment. Columnist Sheila Struyck daagt uit om te experimenteren met snelle service

“Waarom kom je bij ons eten als je niet van ons eten houdt?”
In Downton Abbey seizoen 1 komt de vrouw des huizes de keuken in met een brief: ‘Vanavond komt Lord X op het feest en hij heeft schrijft over een nieuwe soort gebak waar heel London dol op is, een Appel Charlotte. Kunt u dat vanavond serveren op het feestmaal?”. Mrs Patmore, de kok, is ontzet, omdat alles al ingekocht en voorbereid is. Ze reageert met een woedeaanval gericht op haar hulpje. De barones begrijpt er niets van en druipt verongelijkt af. “Het was toch een leuk idee”?
Ik leef met Ms Patmore mee. Ook in deze tijd zijn er mensen die torenhoge verwachtingen hebben, zonder zich te verplaatsen in wat het aanbod nu eigenlijk is. En vervolgens boos worden. Lees mijn column maar.

10 horecalessen van een pelgrim
We gaan op reis voor inspiratie. Zelfs op een fietstocht over een Spaans pelgrimspad zaten mooie ‘lessen’ voor Nederlandse horeca

Van dedain naar respect voor de Hollandse pot
Door met een spaanse chef te werken realiseer ik me dat het nieuwe boek van Albert Kooy mijn nieuwe bijbel wordt. Wil je weten waarom?

Wat blijft er over wanneer je als chef met pensioen gaat?
Op een plein in de zon sprak ik een oude man. Bleek het een oude sterren chef te zijn. In ruste. Geen pan meer aangeraakt. Wat blijft er eigenlijk van je over als je met pensioen gaat?

Effectief leiderschap in de keuken
In een podcast voor change inc vertel ik Paul van Liempt over een uitspraak van Marc Lammersen leer meteen zelf ook wat.

Een ongezouten smaakkwestie
Deze week ontdek ik in een boek over gezonder ouder worden dat ‘hoog op smaak’ letterlijk een kwestie van smaak is.

Faalangst: hoe krijg je de kritische stemmetjes in je hoofd stil?
Deze week eet ik quesadillas en ontdek hoe je dat ‘innerlijke stemmetje’ stil krijgt.

Waarom maakt horeca weinig werk van diversiteit?
Diverse teams maken een bedrijfstak gezond, daarvoor stikt het van het wetenschappelijk bewijs. In dit stuk drie voorbeelden hoe het ook in ons land zou kunnen verbeteren.

Denkt een chef straks nog over smaak, keuze en genot?
Deze week brengt een museum-expositie rond het thema ‘de toekomst van ons voedsel’ Sheila’s denkbeelden aan het wankelen. Ze luistert ademloos naar Chloé Rutzerveld’s scenario’s.

Heeft de klassiek Franse keuken nog bestaansrecht?
Duurzaam en veel boter gaat niet zo goed samen. Ik was in Parijs en vroeg Le Cordon Bleu hoe zij de toekomst van de Franse keuken zien.

De hunter, de handelaar en de hond: op zoek naar Nederlandse truffels
Op zoek naar truffels in het Kralingse Bos, veel gekker moet het toch niet worden.
Word je van al dit leesvoer hongerig om samen te werken? Ik hoor graag van je.