Elke dag een beetje beter
Sheila dist op #33 – over Koning Charles, bijna BN-er zijn, eating the talk en diversiteit.
foto: Nina Slagmolen
8 maart 2025.
Fijn dat je er bent, lieve lezer. Hierbij meteen een hart onder je riem: je hoeft echt niet niet alles perfect te doen. Zoals nóóit meer vliegen of volledig vegan te gaan eten. Duurzaam eten is een kwestie van gewoontes omdraaien. Je kunt elke dag opnieuw een keuze maken, en met elke hap die je neemt de wereld een beetje beter eten. In mijn bijna uitverkochte boek “Lekker is dat” schreef ik over Koning Charles II. Hij eet één dag helemaal plantbased, dus zonder vlees, vis en zuivel. Twee dagen kiest hij voor vegetarisch en de andere dagen eet hij ‘normaal’. Als hij het kan met zijn sociale verplichtingen… Deze column uit het boek krijg je hier van me kado, zomaar, ter inspiratie. Met een recept erbij voor de coronation quiche.
De Coronation quiche
Vrouw met plan(t)
Door verhalen en recepten te delen, wil ik je inspireren om kleine veranderingen door te voeren die samen grote impact hebben. Want je hebt meer invloed dan je denkt. En wat ik dus zo mooi vind: we zijn met steeds een beetje meer. Steeds meer mensen - we zijn al voorbij de 1200- schrijven zich in voor mijn nieuwsbrief, bedrijven vragen me steeds vaker voor talks en ook de media pikken het op. Van tv en radio tot damesbladen, ik waan me soms -heel even- een BN-er.
Bij de opnames van In de Kantine met de befaamde spruiten spiezen
Zo kwam het NRC langs in de keuken. In de goed gelezen rubriek spitsuur vertel ik hoe het zo gekomen is en wat mijn plannen zijn voor de toekomst.
Het tv-programma Stand van Nederland: the next generation onderzocht of mensen minder vlees gaan eten. Tanja Kok kwam langs op Over-Amstel Boerderij waar we lekker aan het koken waren.
Bij verhitte discussies in WNL de Kantine op de zaterdagradio zorgden mijn hapjes voor wat ontspanning tijdens de analyses van geopolitiek, oorlog en voetbal. En daar draait het uiteindelijk om. Een belerend vingertje geeft weerstand, heerlijke smaak kan mensen overtuigen.
Veel recente media-aandacht dus voor ‘de vrouw met de een plan(t)’, de leuke kop die het FD koos.
Seksisme in de keuken, bestaat dat nog?
Iinclusiviteit is ook een belangrijke pijler van de duurzame gastronomie. Internationale Vrouwendag is een mooi moment om weer eens de aandacht te vestigen op diversiteit en gelijkheid in de professionele keuken. Spoiler: dat moet echt beter! In de topgastronomie zijn vrouwen sterk in de minderheid. Nadat dit jaar slechts één Britse vrouwelijke chef een Michelinster kreeg, en een celebrity chef met 16 restaurants verklaarde dat seksisme niet voorkomt in zijn keukens, waren 70 Britse vrouwelijke chefs het volledig zat: in een open brief naar dagblad The Telegraph veroordeelden ze het seksisme en de ongelijkheid binnen de sector. Hier lees je hoe dit precies zit én wat mijn kijk hierop is.
Bij International Taste Institute doen ze moeite, 33% van de chefs zijn vrouwen.
Maar als je dan ziet dat de heren dat zo bijzonder vinden dat ze er een foto van maken, dan weet je dat dit niet ‘normaal’ is.
Duurzamer content maken: via Substack
Als je hierboven op het linkje hebt geklikt, heb je het al gezien: ik hang tegenwoordig ook rond op Substack, een app voor schrijvers. Waar ik social media steeds oppervlakkiger vind worden, word ik op Substack nog écht geïnspireerd. Hier vind je meer makers, die interessante artikelen schrijven. Ik heb daarom besloten vaker via Substack te gaan delen. Gratis, zoals de content op mijn website ook gratis is. Alles om méér mensen te laten inzien hoe ze met hun vork de wereld kunnen verbeteren. En ik ga mijn nieuwsbrief dus ook vanuit Substack versturen. Want ja, ik moet zelf ook brood (en groente ;-) op de plank krijgen. Die content kan ik alleen gratis blijven aanbieden als ik zóveel volgers heb, dat er af en toe ook betaald werk uitkomt.
Wat betekent het voor jou, als nieuwsbrieflezer op mijn eigen site? Helemaal niets, de nieuwsbrieven verschijnen nog direct in je mail. Maar wil je ook de artikelen lezen die ik niet via mijn nieuwsbrief deel? Schrijf je in op mijn Substack-kanaal, zodat je seintjes krijgt wanneer ik iets deel. Ik denk dat je ook zult genieten van de berichten van andere -veel beroemdere- Substackers zoals Yvette van Boven, Vanja van der Leeden en Doortje van Smitshuyzen.
Geen walk the talk, maar ‘eat the talk’
Over duurzaam koken raak ik niet uitgepraat, dus geef ik regelmatig ‘talks’ bij bedrijven over duurzaam koken én eten. Maar het woord ‘talk’ dekt eigenlijk de lading niet. Want ja, ik praat. Maar kook óók. Aan de hand van het menu vertel ik de gasten alles wat ze willen weten. Over de zeven aspecten van de duurzame gastronomie, over de gerechtjes die ze van mij voorgeschoteld krijgen, over de technieken waarmee je zelfs de grootste carnivoor laat smullen van plantaardige ingrediënten. Geen walk the talk, maar eat the talk.
Koken en praten, dat kan ik ook bij jouw bedrijf komen doen! Helemaal op maat. Hier lees je hoe dat werkt.
Tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie!
Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Een boek bestellen? Of me inhuren als chef, culinair consultant, spreker of trainer? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Life is food! Sheila
Vorige afleveringen van Sheila dist op