Stoppen om vooruit te komen

Sheila dist op #36 – Augustus 2025

Het roer volledig omgooien? Veel mensen verlangen ernaar, maar de meesten durven de stap niet te zetten. Zeker niet zonder vastomlijnd toekomstplan. Zelf waagde ik de sprong op m’n 56e, toen ik na jaren in zakelijke boardrooms besefte dat mijn droom om chef-kok te worden belangrijker voor me was dan de veiligheid van een goedbetaalde baan. Nu al jaren actief als private chef, maar ook als journalist voor Food Inspiration. Daar spreek ik regelmatig inspirerende mensen die óók een opvallende stap hebben durven zetten. Zoals Zoë Jonker-Lensen en haar man Ralph, twee superdappere chefs die zonder concrete nieuwe plannen stopten met hun succesvolle restaurant. Laat je inspireren!

 

Jaloers op de souschef

Het zal je maar gebeuren. Ben je voormalig Nederlands Kampioen Jonge Kok, werk je al jong bij topzaken als Ciel Blue, Oud Sluis en The Jane en run je daarna samen met je man een succesvol fine-dining restaurant…. en dan ben je jaloers op je souschef als hij ontslag neemt omdat hij ergens anders vrij kan nemen waar hij wil. Ouch. Het overkwam Zoë Jonker-Lensen. Ineens dacht ze na over stoppen met de eigen zaak. Haar man Ralph was ook om. En dus sloten ze hun restaurant. Zonder een concreet toekomstplan. Hoe dat afliep lees je in het artikel dat ik over deze inspirerende mensen schreef voor Food Inspiration.

Transformeren kun je leren

Het roer omgooien is ook een belangrijk onderwerp in mijn talks. Daarin vertel ik over mijn eigen transformatie van zakenvrouw naar chef-kok, en over mijn plant-based missie. Maar ik praat natuurlijk niet alleen over mezelf! Ik vertel de verhalen van inspirerende Nederlandse en internationale topchefs (zoals Zoë Jonker-Lensen, Kirk Haworth en Zizi Hattab) die het roer omgooien en bijzondere dingen doen. Aan de hand van hun verhalen leer je in mijn talks van alles over focus, presteren onder druk, omgaan met stress, en vooral over omgaan met verandering. En geloof me: als het gaat om transformatie en leiderschap kunnen bedrijven nog veel leren van professionele keukens!

Ben je benieuwd naar deze verhalen? En wil je je medewerkers of de bezoekers van je event of congres inspireren en uitdagen? Op mijn site lees en hoor je alles over mijn talks.

Van inspirerende chefs naar onweerstaanbare gerechten

Ik hou van lekker eten. Dus je snapt: ik ben natuurlijk niet alleen maar met allerlei inspirerende chefs aan het práten! Ik ben ook altijd op zoek naar chefs die de meest waanzinnige dingen doen met nederige ingrediënten. En omdat ik ook nog eens ambassadeur ben van de We’re Smart Green Guide, ga ik váák uit eten en leg ik mijn ervaringen altijd goed vast. Sommige gerechten zijn zó memorabel, dat ik ze na jaren nog steeds kan proeven. Benieuwd welke dat zijn?

De laatste boeken

Nou ben ik wel aan het pronken met de gerechten van een ander, maar zelf kan ik er natuurlijk ook wat van 😉. Vorig jaar bracht ik mijn boek “Lekker is dat” uit, binnen no time kwam er een tweede druk en inmiddels is die ook bijna uitverkocht. Benieuwd naar mijn recepten, verhalen én maar liefst 53 manieren om groenten klaar te maken? Als je vóór 1 november mijn boek bestelt, zet ik er een persoonlijke boodschap voor je in. Als je dat wilt….

PS. Wist je dat dit boek óók leuk is als cadeautje voor je (event)bezoekers om na afloop van mijn talk aan mee te geven?   

Heel tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie!

Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Een boek bestellen? Of me inhuren als spreker, trainer, dagvoorzitter, culinair consultant of jurylid? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

 

Life is food.

Sheila

Volgende
Volgende

The proof is in the Mona - pudding