Trots op eetcultuur

“Sheila dist op” nummer 34. Over pronken in Parijs, een tentoonstelling over toetjes en de Elegance

Van oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet.. ik leerde alles over toetjes toen ik de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje van auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden bezocht. Een prachtige tentoonstelling (ga erheen!) die aan het denken zette (en aan het schrijven, lees maar). Want toetjes zijn niet alleen een  heerlijke afsluiter van een maaltijd, ze zijn ook een spiegel van onze eetcultuur die door de eeuwen heen flink veranderd is. En dat sluit dan weer mooi aan bij mijn andere avonturen van de afgelopen maand, want daarin werd ook weer duidelijk bevestigd hoe trots we op onze Nederlandse eetcultuur mogen zijn! Lees je mee?

Janny van der Heijden presenteert het boek Rotterdam-Chinatown aan Kevin Fan. Waarom? Lees de column.

De Nederlandse keuken steelt de show (en de harten) in Parijs

Begin maart organiseerden Dutch Cuisine en de Nederlandse Ambassade in Parijs een rondetafeldiscussie over de toekomst van de gastronomie. Met een paar klinkende -Franse- namen in het panel, zei ik volmondig ja toen ik werd uitgenodigd als moderator. Het werd een zeer interessant gesprek, daar in het hart van de gastronomische wereld. En waar de klassieke Franse keuken lang werd gezien als het hoogst haalbare, bleek nu duidelijk dat we in Nederland hartstikke trots mogen zijn op onze ‘nieuwe Nederlandse Keuken’. Die wordt steeds meer omarmd door jonge chefs, die optimaal gebruikmaken van de prachtige producten van het Nederlandse land. In het seizoen, lokaal, 80/20, puur, vers, no waste. Inderdaad: de grondbeginselen van Dutch Cuisine.

Het panel constateerde bovendien dat het teruggrijpen naar de eigen eetcultuur en de lokale natuur een mondiaal relevante beweging is. Maar dan wel op een eigentijdse, innovatieve manier, met veel aandacht voor technieken en plantaardige ingrediënten. Inderdaad, helemaal in mijn straatje. Natuurlijk schreef ik er een verslag over voor Food Inspiration

Het was best spannend om in het hart van de Franse gastronomie een rondetafelgesprek te modereren over ‘Nouvelle Dutch Cuisine’. In het Nederlands én Frans met simultaanvertaling. Doe ik niet dagelijks (maar het smaakte zéker naar meer!). En het was zo’n fantastisch event, dat ook de Volkskrant er een artikel over schreef. Dat had ik van te voren niet van durven dromen!

In opkomst én in de minderheid?

Waarom steelt de New Dutch Cuisine de harten van de gastronomische top in Parijs, maar zijn koks die groenten en fruit voorop zetten nog steeds enorm in de minderheid? Het AD ging op onderzoek uit. Ligt het aan de wens van de gast, wil de gast per se vlees en vis? Als je kijkt hoeveel mensen meededen aan de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel, zie je dat dát niet het antwoord kan zijn. Wat is het antwoord dan wel? Die vraag stelde culinair journalist Dijlan van Vlijmeren ook aan mij. Benieuwd wat ik antwoordde? Hier lees je het hele AD-artikel. En zo vlak voor je 60e met een 10 pagina’s tellend portret in de Elegance staan valt absoluut in de categorie #goals  

Geen recepten nadoen, maar technieken snappen

Onze eetcultuur, de Dutch Cuisine, gaat heel erg over het inzetten van de juiste technieken, met lokale ingrediënten uit het seizoen. De truc om écht lekker te gaan koken met groenten en fruit, is te zorgen dat je de technieken goed beheerst. Ik vind groenten óók helemaal niet lekker als ik ze alleen maar in een pan kokend water mik. Dat doe je toch ook niet met je vlees?

Beestachtig behandelen die groenten!

En natuurlijk kun je je laten inspireren door recepten van anderen. Maar het zou nog mooier zijn als je je laat inspireren door wat er in het seizoen te koop is aan lokale ingrediënten. En die dan zó te bereiden dat je je stukje vlees totaal niet mist. Daarom deel ik in mijn boek Lekker is dat – Duurzaam koken kun jij ook!  bewust niet alleen recepten, maar ga ik juist uitgebreid in op die technieken. Want als je die eenmaal beheerst, kun je van álles een taartje maken. Maar dan wel eentje die gezond is voor jezelf én de planeet.

 

Heel tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie!

Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Een boek bestellen? Of me inhuren als spreker, moderator, culinair consultant of trainer? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

 

Life is food.

Sheila

P.S. Het werd tijd voor nieuwe foto’s. Bij studio Brug van oa Nina Slagmolen doen ze af en toe een mini-shoot. Dertig minuten en 5 nieuwe foto's. Top deal! #nospon

Volgende
Volgende

Elke dag een beetje beter