The proof is in the Mona - pudding
Sheila dist op # 35 - mei / juni 2025
Met eten kun je een verhaal zó mooi ondersteunen. Dat doe ik in mijn eigen talks, waar ik de aanwezigen niet alleen vertél over mijn plant-based missie, maar ze ook laat proeven hoe lekker plant-based eten is. Eat the talk, noem ik dat (hier lees je er alles over). En dat doe ik bij talks op (bedrijfs)events. Of in radioprogramma’s als De Stand van Nederland, In de kantine en Goedemorgen Nederland. Maar nu werk ik zelfs samen met een filosoof en een “board whisperer”. Dat is zó leuk, dat ik daar graag een beetje verder op inzoom. Lekker verder lezen dus maar!
Dagvoorzitter bij Erasmus Enterprise - 2023
Filosofen en puddinkjes
Ik heb momenteel zó’n leuke samenwerking, echt een droomklus! In zes exclusieve dinersessies voor leden van management- en supervisory boards praten Bercan Günel en Ebel Kemeling over universele wetten die haaks staan op gangbare ideeën over leiderschap. En ze gaan in dialoog met de gasten: wat betekent dit voor ons denken, handelen en leiden? Dat levert prachtige filosofische gesprekken op. En jij mag raden welke chef het menu bereidt 😉. Ik stel het menu samen met het seizoen en het thema van de avond als leidraad. Bij de eerste sessie leidde dat tot een lekker ouderwets Mona-toetje. Waarom? Hier lees je er meer over én vind je de link naar de podcast.
Heb jij een leuk idee voor een ‘eat the talk’-avond? Of je nou zelf praat of mij een inspirerend praatje laat houden, ik maak het verhaal sowieso sterker door het met lekker (plant-based) eten te ondersteunen. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden.
Zo trek je het vormpje omhoog en dan zakt de bessensaus over de griesmeelpudding.
Waar gaat het dan over?
Spoiler alert, ik vertel heus niet alleen hoe belangrijk plant-based eten is en hoe je dat dan aanpakt. Ik houd sowieso niet van met een belerend vingertje zwaaien, dat werkt namelijk toch niet. Waar ik dan wél graag over praat? Nou, bijvoorbeeld over de lessen die het bedrijfsleven van de professionele keuken kan leren (dat zijn er veel!). En over de bijzondere chefs die ik overal ontmoet, terwijl ik ze interview of bij ze meeloop in hun keuken. Soms zijn ze beroemd, soms zijn ze onbekend, maar ze inspireren me allemaal mateloos, omdat ze prachtige dingen doen in de “groene keuken”.
Zoals de Londense chef Kirk Haworth, die na 8 jaar hosselen en pop-uppen nu de juiste formule in handen heeft en – mede dankzij zijn deelname aan The Great British Menu en zijn verkiezing tot Discovery of the Year – nu elke dag volgeboekt zit. Zijn harde werk werd in februari 2025 bekroond met een Michelinster. Zijn restaurant Plates gaat daardoor de geschiedenis is als het eerste Britse vegan restaurant met een Michelinster. Ik vroeg hem naar de culinaire gevolgen van zijn succes en zijn visie op koken en ondernemerschap. Hier lees je mijn verslag.
Michael Koenig - foto: Amber van Bossel
En zoals de Duitse open fire chef Michael Koenig, die pleit voor een prominentere rol van open vuur in restaurants. Hoewel je barbecueën al snel associeert met rook en vlees, bewijst Koenig dat koken op open vuur en plantaardige fine dining perfect samengaan. “Open vuur draait om het waarderen van de eenvoud van eten dat met aandacht en liefde wordt gemaakt”, zei hij toen ik hem interviewde. En hij zei nog een heleboel meer, dus lees vooral het hele artikel dat ik over Michael Koenig schreef.
Zinneb Hattab (left) photo courtesy of Kle
En wat dacht je van de jonge Marokkaans-Spaanse chef Zinneb Hattab, die in haar drie restaurants in Zürich strijdt voor rechtvaardigheid? In Kle* vertaalt ‘Zizi’ haar levens- en reiservaringen naar fine-dining-gerechten en dat doet ze zo goed, dat het haar een rode én een groene Michelinster opleverde. Cor is een eenvoudige maar elegante tapas- en vermouthbar met een Spaanse signatuur. En in het Marokkaans geïnspireerde Dar (geven in het Spaans, thuis in het Arabisch) komen alle gerechten tegelijk op tafel, om te delen, net als thuis. Maar de drie restaurants hebben ook veel gemeen: het draait er om verbinding. Tussen mensen, en tussen de mens en de natuur. Dat zie je terug in de gastvrijheid en aan het 100% plant-based menu. Hier lees je het portret dat ik namens Food Inspiration maakte van deze ‘activistische chef’, die zich iedere dag hard maakt voor gelijke kansen voor iedereen.
Voorproevers gezocht
Toen ik Tom Staal (oa bekend van Veronica Offside, Goedemorgen en Goedenavond Nederland, geenstijl) ontmoette in zijn radioshow Doorskaveren onstond er al snel een idee voor een podcast. We hebben een proefaflevering opgenomen. Heb je zin om deze te beluisteren en wat feedback te geven? We zoeken tien proefkonijnen. Zin om een half uurtje te luisteren? Geef je dan hier op. Wie t eerst komt, het eerst maalt…
Tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie!
Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Een boek bestellen? Of me inhuren? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.
Life is food.
Sheila
Showreel Sheila Struyck
PS De chefs die de gastronomie veranderen en mijn eigen transformatie van Boardmember naar kok komen samen in de verhalen die ik vertel. Over moed, verandering, doorzetten, tegen de stroom ingaan en lekker koken. Kees van Duinhoven maakte een korte “showreel” waar je me in actie kunt zien op het podium.
Er valt zoveel te doen als chef duurzame gastronomie: koken, schrijven, adviseren, inspiratietalks geven, jureren en nog veel meer. En ja, daar word ik zelf soms wel een tikkie moe van, maar ik vind het allemaal fantastisch om te doen, dus ik ga er gewoon lekker mee door 😉. Is het je tóch niet helemaal helder wat ik nou precies doe en waarvoor je mij kunt inschakelen? Ik schreef het hier op