Chef, spreker, schrijver… en waarzegster 😉

Sheila dist op #37 – Oktober 2025

Ik noem mezelf chef, spreker, schrijver en consultant. Da’s op zich al best veel hè? Maar deze maand kreeg ik het gevoel dat ik ook ‘waarzegster’ maar eens aan mijn cv moet gaan toevoegen. Dingen die ik al jaren roep, hoor ik namelijk ineens van meerdere kanten terugkomen. En mensen die ik lang geleden al zó inspirerend vond dat ik een dagje met ze mee wilde lopen, wonnen deze maand mooie prijzen. Lees mee en ontdek welke parels ik al lang geleden ontdekte in mijn glazen bol.

Glazen bol, koffiedik of kaarten leggen om waar te zeggen. Foto: Nina Slagmolen

Het hoeft niet perfect te zijn

Mijn credo is heel simpel: “Het hoeft niet perfect te zijn. Kleine stapjes zijn ook goed. Je hoeft niet in één keer volledig vegan te worden, je mag de wereld gewoon hapje voor hapje beter eten.” Sterker nog: ik schreef hier een heel boek over! Want ik ben ervan overtuigd, dat als je iets doet op een manier die bij je past, je het én veel langer volhoudt én je veel verder komt. Ik ben een fan van Bekt Lekker de Podcast: een heerlijke foodpodcast voor iedereen die beter kan eten dan koken. En in de recente aflevering “Zijn we havermelkmoe?” bespreken hosts Maartje Nelissen en Gijsbert Brouwer dat je je heus niet hoeft aan te melden bij de ‘vegan sekte’ om iets goeds te doen, dat 80/20 je heel ver brengt, en dat je dat ook duidelijk terugziet in de gastronomie. Want alle goede restaurants hebben inmiddels een volwaardig groentemenu. Ha!

(Groen) Petje af voor de chef die het anders wil

Koosh Kothari en Javier Francisco Rosado van Restaurant Nazka, foto Gastvrij Rotterdam

Op Gastvrij Rotterdam werd gestreden om de titel “Green Chef’s Hat 2025”. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Kookwedstrijden Gastronomisch Gilde en We’re Smart Green Guide, onder andere bekend van de Radijzen. Het team van Nazka ging er met de titel vandoor. Superknap, want bijna alle deelnemers zijn in het bezit van meerdere Radijzen en horen dus bij de beste groenterestaurants wereld. En Nazka is niet eens een vegan restaurant! Maar chef Koosh Kothari vindt het zó leuk om met groenten te werken dat hij toch mee deed. Deze jonge chef vindt dat je moet werken op een manier die bij je past. Hij streeft naar een nieuwe werksfeer in de fine dining: met de wind eronder, maar zonder stemverheffing. Dat zag ik overigens niet in mijn glazen bol; dat ontdekte ik al in 2023 toen ik een dag meedraaide in de keuken van Nazka. Dat hij een bijzondere chef is en Nazka een bijzonder restaurant, had ik dus wél goed voorspeld ;-).  

Mijn dagje in de keuken van Nazka

Doen wat je leuk vindt levert prijzen op

Caroline Berends toast met haar team op het winnen van de prijs

Weet je met wie ik óók een dagje mee liep in 2023? Met Caroline Berends, de gastvrouw van sterrenrestaurant de Nederlanden in Vreeland. Ik wilde graag een keer aan de voorkant meekijken om ook díe aspecten van het reilen en zeilen van een toprestaurant te zien, en mocht 24 uur met haar meedraaien. Ze verklapte me die dag haar geheim: “Wees jezelf en doe wat je leuk vindt.” Dat blijkt een hele slimme aanpak te zijn, want dit jaar won zij de Joop Braakhekke Hospitality award! Extra leuk: omdat ik in de jury zat kon ik haar vooraf verklappen dat ze gewonnen had, en van dat superleuke moment is (in het geheim) een filmpje gemaakt. Zien?

Kijk ze blij zijn

Open vuur is hot

Michael Koenig brengt Iolanda Bustos en mij de fijne kneepjes bij van werken met de OFYR. Foto: Amber van Bossel

Weet je wat ik óók al eerder in m’n glazen bol zag? Dat koken op open vuur hot wordt in de duurzame fine-diningkeuken en een prominentere rol in de ‘groene’ gastronomie verdient. Ik leerde het dit voorjaar van open fire chef Michael Koenig van OFYR en – waar ik van tevoren associaties had met vlees, rook en stoere mannen – ontdekte dat open vuur koken helemaal draait om het waarderen van de eenvoud van eten dat met aandacht en liefde gemaakt wordt. Koken op open vuur is echt geweldig! En op z’n zachtst gezegd uitdagend, oef! Het vraagt om een andere manier van denken. Ik moest daarom een beetje gniffelen toen ik half september in het FD las dat open vuur nu helemaal hot is onder chefs van naam , maar dat ze er ook een beetje aan moeten wennen. Dat hadden mijn glazen bol en ik ook al voorspeld! 🤪

Sterrenchefs ontdekken open vuur

Heel tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie!

Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Een boek bestellen? Of me inhuren als spreker, trainer, dagvoorzitter, culinair consultant of jurylid? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

 

Life is food.

Sheila




PS2. Ik zie ook een heleboel toekomstige talks in m’n glazen bol. Ik ben namelijk door Speakers Academy uitgenodigd om in hun stal te komen. Mijn profiel staat al te shinen op hun site. Ook via die weg kan ik dus ingeschakeld worden als spreker of dagvoorzitter. Misschien wel bij jou?

Naar Speakersacademy
Volgende
Volgende

Stoppen om vooruit te komen