
Leesvoer

Het belang van je mes
Aan de Chef herken je de vakbekwaamheid. Column voor Food Inspiration

Een blauw hoofd
Wat kunnen koks, rugbyspelers, piloten en ondernemers van elkaar leren? Rustig blijven als het mis lijkt te gaan. Na dertig jaar internationaal zakenleven werkt investeerder Sheila Struyck nu ook als chef de cuisine. Ze vertelt hoe je een ‘choke’ voorkomt in het Financieele Dagblad

Geen angst in mijn keuken
Interview met Albert Sastregener in Food Inspiration. Hoe hij omgaat met angst, feedback en methodes.

Zes levenslessen uit de keuken
Voor een paar goede levenslessen hoef je niet op een leadership trail. Ga gewoon een week in de keuken werken.

Ik serveer bloemen zodat iedereen voorzichtiger met natuur is - Iolanda Bustos
Voor Food Inspiration portretten van Chefs die het anders doen. Deze keer Iolanda Bustos die vecht voor duurzaamheid.

Praten met vreemden
Waarom de verloren kunst van het praten met vreemden een USP voor de horeca is. Column voor Food Inspiration

Het perfecte ei
Essay in het Financieële Dagblad, over perfecte eieren, het belang van ongemakkelijke vragen, maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt en mentale autonomie. En natuurlijk over mijn laatste examen op Le Cordon Bleu. 22 Mei 2021

Chef Sastregener van Bo.tic(**) - Werken voor de toekomst
Management goeroes zeggen dat ‘resilience’ en ’composure’ belangrijke vaardigheden zijn in een crisissituatie. In de professionele keuken gebeurt van alles wat niet gepland is. Een Chef-kok weet het hoofd kalm en gefocust te houden als alles mis lijkt te gaan. Dus vraag ik twee sterren Chef Albert Sastregener van Bo.tic, in Corça, Catalonie (Spanje) hoe hij daar mee om gaat.

De acceptatie van het nu
‘We both understand the acceptance of now’, schreef M.F.K. Fisher aan Julia Child. Ik leerde op Le Cordon Bleu om het moment in zijn volle glorie te omarmen. Dus dat probeer ik ook in een Zoom meeting te doen.

Leg je mes nooit neer
Tijdens een online MasterClass zeg ik tegen de investeringsspecialist: ‘Leg je mes nooit neer. Maak af waar je aan begonnen bent’. ‘Net als op mijn werk’, hoor ik m terugzeggen in mijn oortje.

Restaurantje spelen
In 2010 was de keuken al aan het lokken. Het stond in de planning om in November 2020 weer bij Sarriel te gaan koken, maar daar zette Covid een streep door de rekening.

Coaches die nooit verliezen
Let op het spel en vergeet de wedstrijd. Dat maakt je trouwens ook een betere chef.

De eerste liefde
Als ik dit stuk nu weer lees vind ik het bijna profetisch. Over laat nog iets nieuws beginnen, over Rose Grey en het Rivercafé en over leven van wat je obsedeert.

Op je stappen letten
Mijn eerste lessen van Jasper in de bergen blijven heel handig bij een nieuwe uitdaging of onmogelijke opgave

UnODir
UnODir maakt je werk leuker, sneller en flexibeler. In plaats van vaak toestemming vragen zeg je af en toe: ‘Sorry’.

Personal coach
Ik heb de afgelopen twintig jaar het meeste coaching gehad van een zes minuten durende song. Daar komt mijn mantra: ‘do one thing every day that scares you’ vandaan: Bas Luhrman

Rustig vegen
De salami tactiek pas ik veel toe. Niet meteen all-out gaan, maar (klein) stapje voor stapje. Als je aan de hele verandering blijft denken verlamt het je.

Is het gas uit?
Ik had het er laatst weer over. Zeker als al je werk achter je eigen PC scherm gebeurt is het lastig om de draad van je eigen prioriteiten vast te houden. Al die notificaties die anderen je sturen lijken dringender. Dan blijft het advies van mijn architect heel valide.

Achter een grote steen
Hoe vaak denken we ook nu in deze COVID tijd niet: ‘nog even doorbijten dan ben ik er doorheen en kan ik uitrusten’. En dan komt er toch weer iets nieuws. Als je niet kunt uitrusten omdat alles steeds verandert kun je beter als een peddelaar gaan denken

Smaller wordt ie niet
Als het eng wordt gaan we afremmen. Je eerste neiging is om de voet van het pedaal te halen en voorzichtig te doen. Je kunt in deze tijden ook dapper doorrijden.
Word je van al dit leesvoer hongerig om samen te werken? Ik hoor graag van je.