#24 - Onthullend nieuws (ahum)

Van 11 tot en met 16 maart was het de jaarlijkse Week van de Circulaire Economie. Voor de negende keer alweer! In deze week laten circulaire organisaties zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Ik was natuurlijk benieuwd hoe dit in de gastronomie werkt. Daarom nam ik een kijkje bij het Londense Silo, het eerste zero waste restaurant ter wereld. De filosofie van chef Douglas McMaster vertaalde ik voor Food Inspiration naar zeven lessen die iedereen in de keuken kan toepassen. Zelfs als je niet als een pro werkt. In de toekomst kun je nog meer van dit soort artikelen verwachten. Waarom? Dat lees je in deze nieuwsbrief (tromgeroffel…). Én ik laat je zien (en proeven) dat je zelfs tijdens een American-style thema-avond nog duurzaam kan koken.

Op weg naar Silo in London. Best een ruig hoekje van de stad.

Een restaurant zonder afval? Hoe dan?

Het leek mij eigenlijk onmogelijk om een restaurant te runnen zónder afval te produceren. Toen ik hoorde dat Silo werkt volgens de zero waste-filosofie, was ik dan ook in eerste instantie vrij sceptisch. Zit ik straks alleen maar op fermentaties en harde stengels te kauwen? Maar bij Silo bewijzen ze dat je je footprint kunt verkleinen én topkwaliteit kunt bieden. Het geheim schuilt hem in radicale transparantie en écht anders durven denken. Wat kun je leren van de aanpak van Silo? Ontdek hun succesvolle aanpak in zeven punten  (én succesvolle best practices uit Nederland en België).

En dit was het uitzicht vanaf mijn tafel, ik zat middenin de actie!

Amerika en duurzaam, kan dat?

Misschien denk je bij duurzame gastronomie niet meteen aan een American-style diner. Gelukkig dacht een groep wijnkenners wél aan mij toen ze een chef zochten voor een zesgangendiner tijdens een mooie avond aan de Amsterdamse grachten! Deze groep vrouwen kiest iedere twee maanden een thema én een wijnhuis, en ze vroegen mij en Annemieke van Leeuwen om de voortreffelijke wijnen van Bernardus te begeleiden met een duurzaam menu. En dat terwijl het thema die avond “USA” was. Wat denk jij: de USA en duurzaam, zou dat samen gaan…? Ontdek het menu hier .

We waren zo druk met koken dat we geen normale foto van onszelf konden maken :-)

Enneh… vind je dat fleurige tuintje waar we hieronder zo druk mee zijn op de foto er lekker uitzien? Dan vind je hier het recept. (’t Is een van m’n favorieten, want je kunt volledig meebewegen met de seizoenen en er dus volop mee variëren!).

Ambassadeur van We’re Smart World

Ik ben zo blij dat ik het eindelijk mag verklappen: ik ben ambassadeur geworden van We’re Smart World! Dit internationale platform heeft als doel om iedereen (maar vooral chefs en restaurants) te inspireren om meer met groenten en fruit te doen. Dat is ook míjn missie, dus ik ben nogal in m’n sas dat ik Frank Fol mag helpen om die missie nog meer uit te dragen. Dat ga ik doen door artikelen te schrijven. In het Engels, want hun nieuwsbrief wordt wereldwijd door meer dan 12.000 gastronauten gelezen. Hier lees je meer over mijn ambassadeurschap.

Elk jaar worden de restaurants met de meest gastronomische plantbased menu’s bekend gemaakt in de We’re smart -green guide. Deze gastronomische gids kun jij ook -gratis- raadplegen als je een nieuw adresje zoekt!

Het eerste artikel dat ik schreef voor We’re Smart Green staat inmiddels online en gaat over botanische drankjes: je weet wel, die spannende culinaire drankjes die je steeds vaker aantreft als alternatieve no-alcohol pairing. Om dit te maken ‘moest’ ik op onderzoek bij de twee beste groenten restaurants ter wereld. (It’s a tough job, but someone has to do it ;-). Hier lees je het artikel over deze sommeliers en chefs en hun creativiteit met botanical pairings.

Een van de botanical pairings uit het artikel, van Nazka uit Amsterdam. Met gerookte sla. Inderdaad. Sla. Lees maar hoe.

Mooi leesvoer

De week van de circulaire economie is inmiddels weer voorbij. Wil je nog veel dieper in deze materie duiken? Dan is dit stapeltje boeken speciaal voor jou. Al deze boeken helpen je om circulair te koken. In de horeca én thuis. Het boek van Silo ligt natuurlijk helemaal vooraan, maar er ligt allerlei lekkers bij. Welke boeken staan er op de boekenlijst van deze chef duurzame gastronomie? En waarom? Ontdek hier alle boekentips.

Ook duurzamer te werk gaan in je bedrijf of restaurant?

Word je enthousiast van de verhalen over (bijvoorbeeld) Silo? En wil je zelf ook meer plant-based en duurzaam gaan in je bedrijf? Of zoek je nieuwe concepten, gerechten of recepturen? Ik denk graag met je mee. Hier lees je hoe dat werkt, zo’n culinair samenwerkingstraject. Neem even contact met me op (klik gewoon op reply) als je wil sparren over de mogelijkheden. Zodat jij met jouw bedrijf of restaurant óók de wereld een beetje beter kan eten.

Het team van Aerochefs die groenten middenop het bord wilden. Lees hier meer over de samenwerking.

Life is food. Sheila

PS, ik doe vandaag op LinkedIn en Instagram een actie om en heb nieuwe lezers het recept van gevulde eitjes beloofd. Die eitjes zijn altijd een hit op mijn duurzame borrelplanken. Vaste lezers hebben een streepje voor, dus voor jullie niet alleen het recept, maar ook een lekker leesstuk van een paar jaar geleden over het perfecte ei. Daarin vertel ik over mijn belevenissen op de Franse Cordon Bleu. Dank voor het lezen en delen.

En mocht je deze brief doorgestuurd hebben gekregen, dan kun je je hier opgeven voor de volgende edities!

Duurzame borrelplank op de Zuidas - met de beroemde eitjes, dit keer met daslook. Yum.

Previous
Previous

Zero waste as a mission: what would you do if you had no bin?

Next
Next

Ambassadeur zijn van We’re Smart World? Check!