Lekker lezen

Donderdag 14 mei 2024 gaven we in de groene afslag een voorproefje voor de mastercourse food for change, ter gelegenheid van de ‘Week van de circulariteit’. Dat was leuk, er zijn zoveel mooie voorbeelden en verhalen over circulaire gastronomie en gastvrijheid. Vorige week was ik bijvoorbeeld bij Silo in London - het eerste zero waste restaurant. Het eten was fantastisch en hun verhaal inspirerend. Ik tikte er een stukkie over.

Om een beetje in de stemming te komen heb ik een stapel gemaakt van allerlei mooie boeken die allemaal een beetje helpen om circulair te koken. In de horeca en thuis. Het boek van Silo ligt natuurlijk helemaal vooraan, maar er ligt allerlei lekkers bij. Welke boeken staan er op de boekenlijst van deze chef duurzame gastronomie? En waarom?

🗑️ Zero waste van Douglas McMaster. Tien jaar geleden in Sydney begonnen, geïnspireerd door Joost. Inderdaad een Nederlander. Douglas vertelt over de keuzes, barrières en hoe hij met zijn leveranciers samen werkt om per jaar maar 1 kg afval in de keuken te hebben. Ga naar Silo in London als je kunt, ik ben fan!

🌱 De basis plantaardig van Pieter Jan Lint. Met Amaranth heeft Lint een prachtig plantbased restaurant in België neergezet dat al meerdere prijzen won. In zijn boekje bespreekt hij alle basis technieken die je toe kunt passen op groenten. Inspiratie en naslag. Meer plantbased = meer circulair. (skip the cow…)

🇳🇱 De bijbel van de Nederlandse  keuken van Janneke Vreugdenhil. Wist je dat oorspronkelijke gerechten met streek-ingrediënten veel doen voor de biodiversiteit? Door met gewassen als Soester knol, Drentse kievitsboon en Alkmaars gerst te koken zorg je dat de boer een economische reden heeft om deze ‘vergeten’ gewassen aan te planten.

🥐 la boulangerie vegetal van Land and Monkeys Ik schreef over deze boulangerie in mijn inspiratie safari door Parijs. In alles is Land & Monkeys een gewone bakkerij en lunchtent, behalve in dat ene kleine bordje 100% plantbased. Dit bak boek is in de praktijk getest en alle recepten kloppen als een bus. Dat moet wel, want ze hebben -op dit moment- zes fialialen. Mijn signature dessert is met hun brownie recept. Super easy en veel effect!

🥩no meat required van Alicia Kennedy Eerlijk is eerlijk, deze moet ik zelf ook nog lezen. Het gaat over de geschiedenis van plantbased eten in USA, van de hippies tot anti kapitalisme en woke. Als ik Silo uit heb wordt dit mijn volgende boek. Beloofd.

🔮Food futures van Chloe Rutzerveld. Rutzerveld is een designer en wetenschapper die je op een heel andere manier laat kijken naar voeding en de mens. Tijdens een lezing van Chloe ga je jezelf allerlei vragen stellen. Zoals ‘Is de rol van een kok anders dan die van een lebmaag’, zoals ik hier schreef.

🍲almanac de la cuisine durable van @exki. Mijn favo adres als ik aan de go ben. Altijd een lekkere soep en salades vol met linzen en andere peulvruchten.

🥬 groenvoer van @tobias_camman. Een cadeautje vol prachtig mooie borden en leuke spreuken. Van een zelfverklaarde foodsnob die vleesvervangers haat. Eat your heart out, HME.

🌷de nieuwste Nederlandse keuken van Albert Kooy De grote roerganger van Dutch Cuisine - waar ik ook bij ben aangesloten- en de man wiens zegswijze “je moet de groenten beestachtig behandelen“ ik veel gebruik.

👨‍🌾 The chef’s garden van Farmer Lee Jones Altijd in een tuinbroek, overal vertellen over groenten. De lekkerste recepten en de mooiste foto’s. En toen ik wilde weten hoe hij zijn ‘brood’ beleg van knollen maakt had ik binnen een paar uur het recept via een DM gekregen. Wat een gast!

(PS, mocht je via deze links een boek bestellen bij Bol.com dan ontvang ik een kleine commissie. De prijzen voor jou zijn gelijk. Dank je wel! )

Wil jij met mij in deze voorbeelden duiken en daarna met je team bespreken wat jullie kunnen doen? Of samen gerechten verzinnen? Iets lekkers proeven? Dat kan allemaal, druk gewoon op deze knop!

Previous
Previous

Silo in London: een traantje wegpinken boven een overheerlijke maitake

Next
Next

American wines and chefs