#18 - It’s all about taste, my dear

Bijpraten met topchefs Albert Kooy (Dutch cuisine) en Frank Fol (we’re smart green guide), de opperpriesters van smaak in de duurzame gastronomie.

Als je mij al wat langer volgt, weet je dat ik een echte aanhanger ben van ‘met je vork de planeet een beetje beter eten’. Ik praat graag over verandering, en “groenten de held van het bord maken”.

Vandaag wil ik het met je hebben over smaak. Want smaak is écht het allerbelangrijkste! Als we duurzame gastronomie de norm willen maken, moet het eten waanzinnig lekker zijn. Zodat zelfs de grootste carnivoor van z’n voeten wordt geblazen. In deze ‘Sheila dist op’ laat ik je zien dat we op de goede weg zijn!

PS Ook Nazka is op de goeie weg, lees maar verderop.

 

De eerste Green Chef’s Hat-finale

Dat plantaardig koken steeds meer voet aan de grond krijgt in de gastronomie, werd bewezen tijdens Gastvrij Rotterdam, waar deze maand de eerste Green Chef’s Hat-finale plaatsvond. The Green Chef’s Hat is een nieuwe internationale 100% plantaardige kookwedstrijd. Een fantastisch initiatief, waarin chefs worden uitgedaagd om het beste uit groenten te halen. En hoewel de jury op álles let, gaat het toch vooral om: is het lekker? Ik nam een kijkje achter de schermen. Lees hier mijn verslag om te ontdekken wie er won.

Alle finalisten in spanning voor de uitslag

Een pleidooi voor het menu rapide

Tegendraadse geluiden over de fine dining zetten me deze maand aan het denken. Tijdens een zakelijk lunch gaven meerdere tafelgenoten aan dat ze wel hoogstaand willen eten, maar niet (altijd) zitten te wachten op een avondvullend programma met -tig gangen. Ze willen al die heerlijke smaken, maar geen uren aan tafel zitten. Zou een ‘menu rapide’ kunnen werken in de Nederlandse fine dining? Ik schreef er een column voor Food Inspiration over. Zou het toeval zijn dat de Nederlanden (*) nu een “kort & krachtige” lunch heeft (her)geïntroduceerd?

Fantastisch lunch gerecht bij De Nederlanden

 

Steak tartare van ……

Aan de stamtafel

Op 16 september schoof ik – samen met oud-politicus Boris van der Ham, Anita Heuveling van Beek, politiek verslaggever Floor Bremer en columnist Marcel Verreck – aan de stamtafel aan bij het radioprogramma In de kantine van Wieger Hemmer en Fidan Ekiz. (Hier kun je de uitzending terugluisteren). Natuurlijk nam ik wat lekkers mee.

Hier bleek direct weer hóe belangrijk smaak is in het op de kaart zetten van de duurzame gastronomie. Want ik kan nog zo veel vertellen over het belang van meer groenten eten…. zodra ze mijn steak tartaar van gebakken watermeloen en biet (op de foto nog aan het uitlekken in de zeef) proefden waren mijn tafelgenoten blown away! En het leuke is: jij kunt het ook maken! Hier vind je het recept.

Concentratie tijdens de opname

 

Mijn stage-adres Nazka in de Michelin gids!

Gedurende het jaar maakt Michelin iedere maand een aantal restaurants bekend die nieuw in de gids worden opgenomen. Of deze namen een groene of rode Michelinster, een Bib Gourmand, of een bestekje krijgen, blijft tot begin 2024 geheim.

Gisteren werd bekend dat Nazka -waar ik laatst stage liep- een plek krijgt in de gids. Michelin: “Nazka laat een wervelwind van expressieve smaken zien, van de pisco-cocktails tot de ceviche en andere Peruviaanse specialiteiten. Het kleurrijke samenspel van spicy/zoete pepers, Aziatische umami, de fraîcheur van leche del tigre: funky.” Tijdens mijn mini-stage deze zomer (lees hier het verslag) liet de Indiaas-Peruviaanse chef-kok Koosh Kothari me smaken proeven die ik nog niet kende. Reserveer snel en lees op hun site hoe ook bij Nazka duurzaamheid hoog in het vaandel staat!

Praten en proeven

You know me: praten doe ik graag! Niet alleen in een radioprogramma of een podcast, maar ik spreek ook regelmatig bij bedrijven en op events. Ik praat over leiderschap, samenwerken, stress, focus en purpose. Gelareerd met recepten en anecdotes. En ja, natuurlijk neem ik dan óók iets te proeven mee! Wil je mij ook als spreker boeken? Leuk! Hier vind je alle informatie!

 

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

 
Previous
Previous

Drieluik workshop: 100% pure plant feestmenu

Next
Next

Jong geleerd is oud gedaan