Deloitte - Women on Boards

Wat leuk dat we elkaar troffen bij het Women on Boards programma, waar we hebben gepraat over de lessen die het zakenleven kan leren uit de keuken en mijn plant forward missie. Ik schrijf regelmatig columns en stukken over dat onderwerp, die kun je hier vinden. Kijk rustig even rond in het menu van deze site als je meer wilt weten.

Duurzame gastronomie

Hier komt alles samen waar ik me mee bezig houd. Ooit ging ik naar le Cordon Bleu omdat ik het koks ambacht in de vingers wilde krijgen. Als investeerder was mijn specialisatie al duurzame innovatie in food & agro. Als chef wil ik iedereen laten proeven hoe gevarieerd en lekker de eetbare natuur is. Als je een beetje anders gaat eten doe je een boel voor onze planeet, zoals ze onderzochten op de WUR. Een dagje per week geen zuivel en vlees eten bespaart 40% uitstoot van broeikasgassen. Tijdens mijn opleiding raakte ik gefascineerd door het vakmanschap in de top van de gastronomie en fine dining. De Michelin gids beschrijft duurzame gastronomie als volgt:

Gastronomy is the style of cooking of a particular region; a cultural expression of the world’s natural and cultural diversity. Sustainability considers how to carry out processes in a way that is not wasteful of natural resources – and that can be continued into the future without any detrimental effects.

Sustainable Gastronomy, therefore, takes into account where ingredients are from, how they are produced and the methods by which they are delivered to local markets and, ultimately, our plates.

 Recepten waar carnivoren een moord voor doen

Zin in nog meer? Kijk dan hier

Rene Redzepi, de beste chef van de wereld vindt er ook wat van.

β€œTreat a vegetable like a very expensive of meat. Make the very best effort”
— RenΓ© Redzepi

RenΓ© Redzepi (Noma - best restaurant of the world 2021) is a very iconic Chef. His β€˜work in progress (2013) notebook is a fascinating journal about creativity and stamina. In a great portrait in Bon Appetit he shows his friend how to get the most out of vegetables and inspires him to define a couple of β€˜Redzepi rules”:

RenΓ© Redzepi - Noma

  • "Think of the meat as a condiment: A vegetable broth with a few drops of chicken stock or some bacon added to a dish can do wonders."

  • "Like when you're beginning an exercise routine, you can't just say one day, 'Okay, I'm going to cook predominantly vegetables.' It takes effort and it hurts. But soon it becomes something that you need."

  • "This is like eating meze or tapas. Make a variety of boiled, steamed, and roasted things with a few cool condiments. The meal gets prolonged, and the conversations get longer as well."

  • "Have a well-stocked pantry with items that work with whatever you find at the market: a homemade pesto, good anchovies, miso, soy, preserved lemons."

  • "This is how I started to make vegetables at home. Put a pot of boiling water on, plop some vegetable in it, and lift it out when it's perfectly cooked. Then add a fistful of any herb you're in love with, some oil or butter, and taste it. Let this be your guide: How does it taste? What else can I do with it?"

Teruglezen of luisteren?

Techniek en tips, het blijft een ambacht.

 

Instagram posts - volg de plant-forward missie