Borrelen van de toekomst

Susan Aretz en Annemieke van Leeuwen poseren toch echt beter dan ik. Ik denk dat ze ook beter koken. hahaha

Bij de uitreiking van de Gault&Millau prijzen (een soort Oscar uitreiking voor de sterrenchefs en spraakmakende restaurants) liep ik Susan Aretz tegen het lijf. En we ontdekten veel gemeen te hebben. Zij schrijft mooie stukken voor Food Inspiration, waar je mij ook kunt aantreffen. Maar we delen vooral de liefde voor de borrelplank. Suzan schreef er drie boeken over. Sinds ik met Change Inc. en De Groene Afslag samenwerk maak ik nog meer gulle, gastvrije, vegetarische en soms zelfs vegan planken. Ik zie aan de reacties dat het heel verrassend is dat je ook kunt borrelen zonder worst en vlees en met veel minder kaas.

Er zijn een paar geheimen voor een goede borrelplank:

  • Zorg voor kleur en hoogte. Van de plank op deze foto zei iemand: het lijkt wel een gezellig dorpje!

  • Koop een paar lekkere dingen en kook er een paar. Ik koop bijvoorbeeld graag de borek spinazie van Albert Heijn en snijd die in 3 cm stukken, piep ze op en serveer met een lekkere champignonketchup. Of een lekkere Spaanse tortilla, snijd die in mooie wybertjes, warm ze op en garneer met een toef tomatenchutney.

  • Mooie groenteschips en erwten hoef je je echt niet voor te schamen. Ik serveer graag de chips, bites, crisps etc van Snaqs of Bites we love.

  • Serveer een paar ‘gouwe ouwen’ zoals de hot (not) dogs met dragon mosterdmaya en de truffeleitjes en let erop dat alles op je plank uit de hand gegeten kan worden. Dus sausje erop en niet ernaast. De sticky tofuspiesjes zijn altijd een hit

  • Rauwe radijs, snoeptomaat, maar ook gepofte spruiten, gepickelde bloemkool en gebakken pimento padrons zijn een fantastische bite en vuller voor de plank

Ja maar, hoor ik je denken, wat zijn die gekleurde taartjes? Dat zijn kleine bodempjes van spinazie, biet, pastinaak of wortel. Ik koop ze bij de groothandel, maar ik denk dat je met de krokante cups van Joel Poell ook mooi resultaat kunt hebben. Ik maak een 100% pure groentencreme en verzin dan een krokante en een sausje erbij. Daarmee vul ik de bakjes. Voorbeeld: doperwten met mierikswortel creme, dotje kruidenkaas en een stuk 'bacon’ van LaVie. Verzin eens wat geks.

Je kunt mijn recepten die ik hierboven noem proberen, maar kijk zeker ook even in de boeken van Susan. Toegankelijk en smeuiig. Er gaat een wereld voor je open. Als je op de foto klikt kom je bij Bol.com terecht om ze meteen aan te schaffen. (daar krijg ik dan een paar centjes voor, wat niet ten koste van de auteur of jouw prijs gaat…)

Previous
Previous

Misoboter - Mai Ngyuen

Next
Next

Peren - rodewijnsiroop - vanilleijs - walnoot crumble