#23 - Grote groene stappen.. in kleine happen

“We moeten allemaal anders gaan leven, anders vergaat de wereld 😱”. Die boodschap komt van alle kanten op je af… maar zéker niet vanuit mij. Van mij hoef je echt niet 100% vegan te worden. Ik word niet boos als je je afval niet goed scheidt. Of als je geen soep maakt van je groenteafval. En ja, gedragsverandering is nodig. Maar ik zoek niet naar één persoon die alles 100% perfect doet. Het is veel beter voor onze planeet als duizenden mensen het elke dag een klein beetje beter willen doen.

Bij Flores in Nijmegen kun je het hele jaar door ‘in de tuin’ zitten. Vraag vooral naar de groentencharcuterie! (vlnr Femke van den Heuvel (van Food for change), ik met nieuw haar :-), en het team van Flores: Elroy Slijkhuis, Max Pesch, Luuk Freriks en op de rug Anita Hagendorn)

Waarom? Daarom!

Daarom laat ik zien -en nog liever proeven- dat plantaardig eten heerlijk is, als je een beetje handig bent. Dus deel ik menu’s die het makkelijk maken om een dagje geen vlees te eten. Daarom help ik bedrijven om op een haalbare en lekkere manier te ‘vergroenen’. Ik vertel niet wat er allemaal anders moet. Ik laat liever zien hoe het óók kan. En dat je ook kleine stapjes mag zetten (of kleine hapjes). Ga bijvoorbeeld eens één avondje in een plantaardig restaurant eten. Dan eet je zomaar met je vork de wereld een beetje beter. Tips nodig? Lees maar even verder dan.

Veel liefde voor het Valentijnsmenu

Februari werd door de Vegetariërsbond omgedoopt tot VegaFeb, en ik mocht een speciaal Valentijnsmenu voor ze ontwikkelen. Dat heb ik geweten: wat zijn m’n recepten ongelooflijk veel bekeken! Er kwamen heel veel toffe foto’s voorbij, van mensen die m’n recepten gemaakt hebben. Dank voor zoveel liefde. En heb je het menu gemist? Deze recepten smaken iedere dag lekker, dus ze staan voorlopig nog lekker te pronken op m’n site.

Drie gangen en een stappenplan: bietentorentje - bloemkool roast - siciliaanse sinaasappel taart

Wil je proeven van de toekomst?

Samen met De School for Change van de Groene Afslag leiden Femke van de Heuvel en ik “Food for Change”. Een programma voor iedereen die gelooft dat je met kleine veranderingen in de keuken op dagelijkse basis iets kunt doen. Ben je daar nieuwsgierig naar? Dan heb je 14 maart, in de Week van de Circulariteit, dé kans om een (letterlijk) voorproefje te nemen. Laagdrempelig, leuk en vooral lekker. Hier kun je meer lezen en je aanmelden. Duurt een uurtje, kost een tientje.

De Groene Afslag, een beetje vreemd maar wel lekker!

De lekkerste adresjes in binnen- en buitenland

Ik ga vaak en graag uit eten bij plant-forward restaurants. Ik deel m’n tips graag met jou, want deze restaurants zijn zelfs voor echte carnivoren de hemel op aarde. Vorige maand deelde ik Chez Nina in Amsterdam en Bar d’Henri in Antwerpenal met je. Maar ook deze maand heb ik weer een paar pareltjes ontdekt hoor! Wat dacht je van:

-        Kasvio, in de Utrechtse Metaal Kathedraal. Chef Mari Pitkänen neemt je mee op een reis naar haar Finse natuur en jeugdherinneringen. Aan de prachtige chefs’s table krijg je een heerlijk mid-wintergevoel.

-        Terram, voor heerlijke  lokale gerechten met een twist in het Spaanse Girona. De chefs staan vlak voor je neus te werken en komen veel aan tafel. Wel even reserveren, want Terram heeft maar zes tafeltjes.  

-        Basiliek, het restaurant van chef Yornie van Dijk in Harderwijk. Deze jonge chef kookte binnen een jaar een Michelinster, vijf radijzen, een green chefs hat en nóg meer prijzen bij elkaar. Mijn tip? Geef de chef de vrije hand en bestel het (groenten)menu. Wedden dat je kennismaakt met producten die je nog nooit gezien en geproefd hebt?

Foto: Basiliek

-        Flores, een charmante bistro-achtige zaak in Nijmegen, waar ze hun gasten te denken willen zetten over wat ze eten. Ik móest hierheen toen ik de foto’s zag die eigenaar Elroy Slijkhuis postte van een plankje groenten charcuterie gemaakt met koji. Lucky me mocht een dagje meelopen met het team en raakte op en top geïnspireerd.

Profiteer van mijn ideeën en ervaring

Kijk, ik ga natuurlijk in de eerste plaats naar deze restaurants omdat ik nieuwsgierig ben naar hun menu en omdat ik daar gruwelijk lekker kan eten ;-). Maar ik neem ook altijd even een kijkje achter de schermen. Om ideeën op te doen. En om voorbeelden te verzamelen voor mijn klanten, die ik adviseer en inspireer over duurzame gastvrijheid en gastronomie. Wil ij ook van deze kennis en aanstekelijkheid profiteren? Ontdek dan de 4 manieren waarop je met mij kan samenwerken.

Laat van je horen

Heel tof dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je me inschakelen als chef, culinair consultant, spreker of trendtour host? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

Life is food.

Previous
Previous

American wines and chefs

Next
Next

Wat doe je nou eigenlijk?