# 17 - Ode aan de veranderaars

Dat het voedselsysteem moet veranderen om in de toekomst nog voldoende voedsel te hebben voor ons allemaal, weten we al jaren. Maar makkelijk gaat dat niet! Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen dan om gewoon te doen wat iedereen doet.

Gelukkig zijn er altijd doorzetters te vinden. Mensen met een missie, die de moed niet opgeven. Ik had deze maand de eer om met een aantal van deze veranderaars te werken. Deze ‘Sheila dist op’ is mijn ode aan hen. Ik hoop dat jij je ook door hun doorzettingsvermogen laat inspireren! Samen eten we de wereld namelijk beter!  Probeer daarom vooral dat aubergine recept onderin.

 

Heeft jouw organisatie behoefte aan food for change?

Zoals je weet kook ik regelmatig bij De Groene Afslag. Superleuke pop-updiners, waarbij we je laten proeven dat plant-based eten ontzettend lekker is. Omdat de geest ook gevoed dient te worden hebben ze een “School for change”. Een naast “building for change” en “leadership for change'“ start binnenkort een nieuwe cursus: Food for Change. Voor iedereen die binnen zijn organisatie duurzamer voedsel wil stimuleren. En ja, ook jij kunt zo’n changemaker zijn. Of je nou ondernemer, HR-manager of officemanager bent. Op 3 vrijdagen in januari leer je (onder andere van mij) proeven, praten en een actieplan maken om de duurzame keuken te introduceren binnen jouw bedrijf. Nieuwsgierig? Lees hier meer!

foto credits: School for change / de groene afslag

De 100 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland

Om voedselveranderaars een steuntje in de rug te geven en aan te moedigen, is de Food100-lijst in het leven geroepen. Deze lijst, bestaande uit 50 voedselveranderaars jonger dan 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar, werd vandaag voor de 7e keer bekendgemaakt. En ik had dit jaar de eer om juryvoorzitter te mogen zijn! Ontdek wie er dit jaar in de Food100 staan, en… ga ze volgen, want ze doen práchtige dingen!

Food 100 - 2022 diner

 

Chef Kothari wil de werksfeer in de fine dining veranderen

Ken je dat gevoel? De ene avond sta je vol zelfvertrouwen in je eentje voor 70 man te koken, en de volgende dag lijkt het alsof je helemaal niets weet en kunt. Zo voelde ik me toen ik 2 dagen stage liep bij Nazka, een Nikkei (Peruaans-Japans) restaurant in de Amsterdamse Pijp. Maar ik ging dapper aan de bak, en kwam vol inspiratie terug. Wat een fijne sfeer hing er in de keuken van de Peruaans-Indiase chef Koosh Kothari. Zijn motto: “Het kan echt zonder gillen.” In mijn ‘stageverslag’ lees je hoe hij zijn brigade -en mij- aanstuurt.

Én ik deel zijn recept voor gelakte aubergines met barbecuesaus en gerookte yoghurt met je. Smullen!

Een blik in de keuken vanaf mijn werkplekje

 

Dit wil ík graag anders!

Voor Food Inspiration schreef ik deze maand over iets waar ik de afgelopen tijd helemaal gek van werd. Het werd een van mijn best gelezen columns en ik kreeg hier heel veel reactie op vanuit de horecawereld, veel collega’s herkennen dit fenomeen en storen zich er ook aan. Dat mag anders! Waar deze column over ging? Dat lees je hier. En jij kunt er wat aan doen. Help je mee om dit te veranderen?

 

Ook ik wil nog wel wat veranderen in de gastvrijheid

Het wordt een fijne maand

September doe ik een paar mooie samenwerkingen, waar ik vanuit de plantforward cuisine chefs en bedrijven hoop te inspireren om zelf ook groenten de hoofdrol te geven. Dat geeft moed! Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

Life is food.

Sheila

PS. Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten? lunch, diner, apert. Denk cross-over Frans klassiek en funky groenten.

 
Previous
Previous

Een pleidooi voor ‘menu rapide’ in het topsegment

Next
Next

Chef Koosh Kothari wil de werksfeer in de fine dining veranderen