# 14 - Lessen van leiders - oui chef!

Fijn dat je er weer bent. Deze maand grijp ik een beetje terug naar mijn ‘oude werk’. Regelmatig word ik namelijk ingehuurd als spreker voor bijeenkomsten, congressen of team events. Ik mag dan vertellen wat het bedrijfsleven kan leren van de professionele keuken. En vaak serveer ik daar dan een menu degustation of een aperoplank bij. Dubbel leuk.

Een van de belangrijkste lessen? Dat je niet alleen goed in je vak moet zijn om de top te bereiken, maar óók een goede leider. En goed leiderschap, dat is precies waar het in deze ‘Sheila dist op’ om draait. Ik sprak met én over bijzondere leiders, nam mijn eigen rol als leider onder de loep en deel het recept van een gerecht waar ik regelmatig ‘boven- en eindbazen’ -zoals Lucas Mol van De Groene Afslag ze noemt- mee verras op zakelijke lunches.

 

De leiding nemen zonder te schreeuwen… hoe doe je dat?

Als je het hebt over leiderschap in de keuken, denken veel mensen al snel aan een tierende Gordon Ramsey. Maar dat bedoel ik nou net niet , zoals ik vorige maand met Paul van Liempt besprak voor de Changemakers podcast. 😉Over hoe je wél op een effectieve manier leiding geeft -en dan vooral aan een andere generatie – weet de succesvolle hockeycoach Marc Lammers alles. En dat is  next level hoor, lees maar! Zijn inzichten hebben me echt aan het denken gezet en kunnen jou misschien ook inspireren.

Marc Lammers - succesvolle Olympische hockey coach heeft frisse inzichten over leiderschap

 

Wat kunnen we leren van deze Gastvrouw van het jaar?

Een kijkje achter de schermen in Restaurant de Nederlanden.

Gault&Millau roept je niet zómaar uit tot Gastvrouw van het jaar. Dat zij uit die lijst vol grote namen als Claudia Brevet (Interscaldes) en Thérèse Boer (De Librije) als nummer 1 uit de bus kwam, was dus een behoorlijke verrassing voor Caroline Berends-Proot, mede-eigenaar en gastvrouw van restaurant de Nederlanden(*). Maar ik snap het wel. Ik mocht 24 uur met deze leading lady meelopen, om te ervaren hoe gastvrijheid in een toprestaurant georganiseerd wordt. En ik schreef er een verslag over voor Food Inspiration.

Terwijl het diner nog gaande was had Caroline Berends-Proot tijd om een ijsje met me te halen. Goed georganiseerd!

 

Leiderschap over je leven

Toen ik begon als chef-kok vroeg iedereen of ik ‘een eigen zaak zou beginnen’. Maar met mijn tomeloze honger naar kennis en leren leek me dat veel te statisch. Bovendien wilde ik de ruimte hebben om vaak naar mijn huis in Spanje te gaan. Ik wist een ‘draagbaar beroep’ voor mezelf te creëren. And I love it. Als reizende chef kom ik op zúlke bijzondere plekken en in zulke prachtige keukens! Nieuwsgierig? Ik neem je mee naar een paar events.

Iolanda Bustos vertelt de zestig gasten wat ze van het ‘Quatre Mains’ diner kunnen verwachten

Een plant-forward chef die steak tartare serveert?!

Ik vind het leuk om mensen te verrassen met mijn gerechten. Ze op het verkeerde been te zetten, en dan te laten ontdekken hoe ontzéttend lekker je kunt koken zonder vlees of vis. Kook ik voor een groep leiders tijdens een zakelijke lunch, dan is deze steak tartare altijd een succesnummer. Hier vind je het recept voor steak tartare…van tomaat!

O lalala, een steak tartare. Als je in Parijs het vak hebt geleerd maak je dit als chef natuurlijk graag

 

Oui Chef – op het podium over leiders in de keuken

Ik werd geïnterviewd door Evelien Baks van Conference Matters, een publicatie voor organisatoren van congressen en bijeenkomsten. Ze schreef over de talks die ik regelmatig geef. Zou leuk zijn als hier weer nieuwe ‘spreekbeurten’ uit komen, want ik heb een berg verhalen te vertellen over leiderschap in de keuken, die teams enorm kunnen inspireren! Misschien wel jouw team? Vraag me naar de mogelijkheden of lees eerst het artikel.

 

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail.

Life is food.

Sheila

PS. Mocht je je afvragen wat ik nou eigenlijk verder allemaal doe? Neem dan een kijkje op mijn site, die is helemaal vernieuwd. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 
Previous
Previous

Wat blijft er over wanneer je als chef met pensioen gaat?

Next
Next

Meelopen met gastvrouw van het jaar: Caroline Berends