Bittere groenten zoet geroosterd

Marieke en de tuinboontoppen

Marieke en de tuinboontoppen

Snijbiet, andijvie en tuinboontoppen zijn al heel blij met een snelle β€˜sauteer’. Goed wassen tegen het zand, uit laten lekken. Andijvie in stukken scheuren, snijbietgroen los snijden van de steel (vouw het blad dubbel op de nerf en snijd blad dan in de lengte los) en de steel even blancheren, tuinboontoppen kun je zo laten. En dan kun je ze net zo behandelen als wilde spinazie. Of een stamppot ermee maken.

Omdat het zulk mooi weer is en ik een weekje vrij had deze keer een heleboel links naar recepten van anderen. Onderaan de pagina alle recepten per groente, kun je makkelijker zoeken.

Snijbiet heet in het Engels Swiss Chard. Het heeft dat licht bittere van spinazie en een beetje de smaak van rode biet. BBC Good Food heeft zes lekkere recepten op een rij gezet, waarbij de gratin mijn favoriet is.

Tuinboontoppen moeten geplukt worden om de groei te bevorderen en luizen tegen te gaan. Met twee handen vol maak je een snelle soep of deze polenta.

Andijvie heeft ook dat bittere. Het schijnt dat ons instinct ons waarschuwt tegen de smaak van bitter omdat veel giftige kruiden en vruchten bitter zijn. Dertig 30 seconden in koken water of even wokken haalt de bitterheid eraf. Daarna maak je ermee wat je wilt. Deze variatie op een Salade Lyonnais maakt gebruik van rauwe andijvie. Of maak een Oosterse mihoen met andijvie gebakken zalm en limoen.

Als dessert maken we watergruwel, een Gronings gerecht uit mijn jeugd. Fris als je het koud eet, met wat room of yoghurt. het druivensap uit mijn diepvries van vorig jaar kwam goed van pas. Het recept kwam van Janneke Vreugdenhil. Dit is ook de tijd om groenten te roosteren, de techniek van deze keer. Radijzen, mais, bataat of waar je maar aan kunt denken. Met kruiden, zonnebloemolie en een beetje chili-olie in de oven. Drie kwartier geen omkijken naar terwijl jij geniet van een aperitief en even wat leest.

Examenstress en Plan B.

Examenstress en Plan B.

Bij de Serre serveren ze rabarbersiroop met cava. Daar heb ik een recept voor, voor je restjes rabarber. Heerlijk fris voor in de zomer, ook om een mocktail mee te maken voor degenen die geen alcohol willen. In Het perfecte ei (FD 20 mei 2021) kun je lezen over mijn examen op Le Cordon Bleu en het voordeel van het hebben van een plan B.

Recept overzicht per groente of fruit

Stuur je een foto met beschrijving als je iets lekkers hebt gemaakt? Dan zetten we die in de ere-galerij.

Previous
Previous

Salade Lyonnais

Next
Next

Rabarber met cava of tonic