Waar zijn de vrouwen met een Michelin ster in Nederland?
Wat kunnen koks, rugbyspelers, piloten en ondernemers van elkaar leren? Rustig blijven als het mis lijkt te gaan. Na dertig jaar internationaal zakenleven werkt investeerder Sheila Struyck nu ook als chef de cuisine. Ze vertelt hoe je een ‘choke’ voorkomt in het Financieele Dagblad
Essay in het Financieële Dagblad, over perfecte eieren, het belang van ongemakkelijke vragen, maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt en mentale autonomie. En natuurlijk over mijn laatste examen op Le Cordon Bleu. 22 Mei 2021
‘We both understand the acceptance of now’, schreef M.F.K. Fisher aan Julia Child. Ik leerde op Le Cordon Bleu om het moment in zijn volle glorie te omarmen. Dus dat probeer ik ook in een Zoom meeting te doen.
In 2010 was de keuken al aan het lokken. Het stond in de planning om in November 2020 weer bij Sarriel te gaan koken, maar daar zette Covid een streep door de rekening.
Als ik dit stuk nu weer lees vind ik het bijna profetisch. Over laat nog iets nieuws beginnen, over Rose Grey en het Rivercafé en over leven van wat je obsedeert.
Mijn eerste lessen van Jasper in de bergen blijven heel handig bij een nieuwe uitdaging of onmogelijke opgave
UnODir maakt je werk leuker, sneller en flexibeler. In plaats van vaak toestemming vragen zeg je af en toe: ‘Sorry’.
De salami tactiek pas ik veel toe. Niet meteen all-out gaan, maar (klein) stapje voor stapje. Als je aan de hele verandering blijft denken verlamt het je.
Ik had het er laatst weer over. Zeker als al je werk achter je eigen PC scherm gebeurt is het lastig om de draad van je eigen prioriteiten vast te houden. Al die notificaties die anderen je sturen lijken dringender. Dan blijft het advies van mijn architect heel valide.
Hoe vaak denken we ook nu in deze COVID tijd niet: ‘nog even doorbijten dan ben ik er doorheen en kan ik uitrusten’. En dan komt er toch weer iets nieuws. Als je niet kunt uitrusten omdat alles steeds verandert kun je beter als een peddelaar gaan denken
Als het eng wordt gaan we afremmen. Je eerste neiging is om de voet van het pedaal te halen en voorzichtig te doen. Je kunt in deze tijden ook dapper doorrijden.
De ideale toestand is een staat van kalmte waarbij je niet verstoord wordt door negatieve en ook niet door positieve gebeurtenissen. Het maken van een fout en het boeken van succes laat je dan koud.’
Snel doorpakken is het credo in de zakenwereld. Ook investeerder Sheila Struyck dacht lange tijd dat snelheid een kwaliteit was. Maar sinds ze ook werkt als chef-kok weet ze hoe belangrijk wachten is. Een goede chef kan de tijd naar zijn of haar hand zetten. En een goede chef in het bedrijfsleven zou dat ook vaker moeten doen.