#4 - Over jong talent en oud brood

Als schrijvende chef en kokende activist kom ik op plekken waar anderen niet komen. Ik werk en kijk mee in de keukens van (internationale) topchefs, struin door de moestuin, leer eetbare bloemen en planten kennen en vertel daar graag over als spreker op congressen en bijeenkomsten.

De afgelopen maand was ik druk met upcyclen -een mooie term geïntroduceerd door de VN op de dag van de duurzame gastronomie-, deed een workshop voor leerlingen van de sterklas, werd ik verrast met een heel digitaal magazine vol vrouwelijke chefs… en was ik aan het einde van de maand best moe! 

Nieuwsgierig? Lezen maar! 

 

Deze vrouwen zetten de toon in culinair Nederland

Hoewel de culinaire top in Nederland nog grotendeels uit mannen bestaat, zien we steeds meer vrouwen op interessante manieren koken en ondernemen. Samen met culinair fotograaf Nina Slagmolen mocht ik een aantal van deze kanjers portretteren. De eerste vier portretten zijn nu verschenen als digitaal magazine. Ik ben zo trots als een aap! Blader er maar gauw doorheen, dan snap je dat meteen!

Een kijkje in de oven van Vanja van der Leeden voor een portret in Cheffen. Foto’s van de getalenteerde Nina Slagmolen

 

Panzanella: een onweerstaanbare manier om oud brood te redden


Niks weggooien in de keuken levert mooie verrassingen op. Je bespaart geld en proeft de lekkerste nieuwe combinaties. Dat noemen we ‘upcycling’. Deze vorm van duurzame gastronomie bespreek ik regelmatig op Instagram. Volg je me al?

Extra leuk is dat je lekker eet en helpt om voedsel te ‘redden’. Die mooie producten waar een bakker, boer of tuinder zo hard zijn best voor heeft gedaan verdient lekker opgegeten te worden. Ik deel dan ook graag dit heerlijke recept voor panzanella met je. Ideaal voor als je nog oud brood hebt liggen dat anders naar de hertjes gaat! (Al keur ik dat ook goed, het verdwijnt in ieder geval nog in een maag)

Panzanella. Ik had het geluk om mooie eetbare bloemen te krijgen bij Casa Foresta, maar met basilicum of rucola heb je ook een mooi effect.

 

Ben jij ook zo moe van je eigen haast? 

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar het voelt alsof ik de afgelopen maanden non-stop op een rondreizend circus heb gewerkt. Steeds aanstaan, improviseren, doorpakken en niet willen stilzitten. Elke kans pakkend omdat… Ja, waarom eigenlijk? Het kan ook anders, ontdekte ik. In mijn nieuwste column voor Food Inspiration leg ik uit wat dat met de Zambezi-rivier te maken heeft… en had ik een flashback naar 2008.

Bij een flashback naar mijn tijd bij Philips en een column die ik er destijds overschreef mag deze foto van destijds uit MT /Sprout niet ontbreken. Jammer dat ik die ketting niet meer heb ;-)

 

Sterklas talent


Elke twee jaar komen de leerlingen van de sterklas van de Cas Spijkers Academie bij elkaar voor een ‘buitendag’. Deze academie is toponderwijs voor de haute cuisine van morgen. Dit jaar was het SmaakPark in Ede de place-to-be. Ik was ook uitgenodigd en liet al dit jonge talent kennismaken met bijzondere bereidingen van prei… en truffel! Mooi om te zien hoe deze ambitieuze jonge chefs de weg kunnen wijzen naar een meer duurzame wereld.

Kijk nou wat een jong talent bij die Cas Spijkers Academie!

 

Hangen met een luiaard

Na een grote verbouwing binnen en buiten mijn keuken kwam gisteren als kers op de taart deze prachtige foto aan de muur. Gemaakt door de grootvader van een goede vriendin, de ontdekkingsreiziger Rolf Blomberg. Wat een mooi beroep voor op je visitekaartje, trouwens. Maar dat terzijde.

Nu hangt de luiaard letterlijk aan de muur en fluistert: ‘take it easy’. En dat wens ik jullie allemaal, vind je eigen luiaard deze zomer. Rust lekker uit.

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keuken vraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. 

Life is food.

Sheila 

Previous
Previous

De gastronomische beleving in mijn luchtballonrestaurant stelt nooit teleur

Next
Next

Stop met ‘nog even doorbijten tot alles weer normaal wordt'