# 13 - Kleine actie, groot verschil

Zelfs de buren kwamen langs bij de tweede pop-up in de Groene Afslag. Zo tof!

Ik wil je een geheimpje verklappen. Je hoeft echt geen enorme milieuactivist te zijn om een positief stempel op de wereld te drukken. Alle beetjes helpen. Kleine acties, groot verschil. Doet Koning Charles III ook, wist je dat? Per week twee dagen zonder vlees of vis en een dag zonder zuivel.

Zelfs de ‘coronation quiche’ die op de website van het koninklijk huis verscheen bevat geen vlees of vis. Wel een beetje lard, maar ze vertellen meteen hoe je die kunt vervangen. Ik ga m volgende week maken. Dus het hoeft niet ‘all the way’.. In deze 13e editie van mijn nieuwsbrief -fijn dat je ‘m leest- lees je welke kleine acties ik zelf doe, wat andere chefs doen en met welke kleine acties jíj een groot verschil kunt maken.

 

Ranken met sterren… of met radijsjes

Michelin deelt sterren uit aan chefs en hun restaurants. Daar zijn ook steeds meer groene sterren bij, voor koks die duurzaam koken. Maar wist je dat er ook een speciale ranking is voor duurzame gastronomie? Frank Fol, voormalig Michelinchef en oprichter van We’re Smart Green Guide, deelt radijsjes uit aan restaurants die groenten (of groentjes, zoals Frank zo mooi zegt) het middelpunt van het bord maken. Ik ging met Frank uit eten en deel zijn tips voor de lekkerste groentegerechten met je. Handig als je zelf ook graag meer groenten serveert!

Verwend worden door chef Wim de Beer van de Kas, met Frank Fol en Tom bosch van Rosenthal

 

Dwarsdenken en alles een klein beetje anders doen. In het groot.

In gesprek met chef Rob Hofland van Tolhuistuin over anders leiding geven en carnivoor zijn met een duurzame kaart.

Voor Food Inspiration schrijf ik een serie columns over ondernemers die het nét even anders aanpakken. Deze maand sprak ik met mijn eigenste neef Remko Struyck en chef Rob Hofland van de Amsterdamse culinaire ontmoetingsplaats Tolhuistuin. Zij hebben volgens een paar ‘gouden regels’ hun menukaart opgesteld, die heel betaalbaar, duurzaam en vooruitstrevend is. Van de 40 gerechten die ze op hun nieuwe menukaart hebben staan, bevatten er maar 6 vlees of vis. Maar gek genoeg vindt Remko: ‘het concept is eigenlijk mislukt’

 

Aan tafel met Paul van Liempt

Ik maakte deze maand mijn opwachting in de podcast ‘Today’s Changemakers’. Daarin sprak ik met journalist Paul van Liempt over duurzame gastronomie, en over mijn beweegredenen om mijn leven in de boardroom in te ruilen voor een carrière in de professionele keuken. Maar ik sprak vooral over het kleine verschil dat ik probeer te maken met mijn gerechten. En over hoe je, door anders naar ingrediënten te kijken, meer plantaardig kunt genieten. Hier kun je de podcast beluisteren.

Sticky tofu 

Vorig jaar stond ik een dag in de keuken met Jason Tjon Affo van The Indigo Kitchen. Hij leerde mij niet alleen het recept van zijn overheerlijke sticky tofuspiesjes… hij leerde me ook een slimme hack waarmee je de tofu op een hele simpele manier heerlijk chewy en crispy maakt. Hét bewijs van kleine actie, groot verschil. Zelf proberen? Hier vind je het recept én de slimme hack. en het recept van die lekkere parelgort met citroen en pinda’s vind je hier… Je kunt allebei op kamer temperatuur serveren. Fijn voor een feestje

Alle Spaanse chefs met drie zonnen – Repsol Soles – in 2023. Veel meer vrouwen dan bij ons. Hoe doen ze dat?

 

Klein snufje, veel smaak

Over kleine acties en grote verschillen gesproken. Wist je dat een klein snufje zout héél veel verschil kan maken? Maar dat het snufje best een flink snuf mag zijn als je wat ouder bent om ‘m nog te proeven? (Voor de smaak dan, hè? Want voor je gezondheid is te veel zout niet zo’n goed idee). Hier lees je hoe het zit met zout, smaak en leeftijd.

En dat laatste dingetje voor het naar de gast gaat: een paar vlokken fleur de sel.

 

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn reis in de duurzame gastronomie! Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. Enne…. delen is lief!

Sheila

PS. Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chef’s Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?

Previous
Previous

Effectief leiderschap in de keuken

Next
Next

Dit zijn de gouden menuregels van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord