#10 - Tijd voor een taartje

Wie weet wat ik in mijn hand heb? Altijd leuk om uit te leggen en te laten zien. Dit is trouwens een topinamboer, oftewel een aardpeer. Typisch iets voor de winter, deze familie van de zonnebloem.

De afgelopen weken stonden voor mij in het teken van taart! Er zijn slechtere thema’s te bedenken in die grijze maand, nietwaar? Ik ging op zoek naar de allerlekkerste taartjes van Parijs en maakte een vegan variant van mijn Siciliaanse sinaasappeltaartje voor de gasten van de Change Inc. Business Lunch. En tussen het eten van die heerlijke zoetigheden door, leerde ik van Joël Broekaert dat je niet persé suiker of zoetigheid nodig hebt om een gelukzalig gevoel te krijgen. Umami blijkt hetzelfde effect te hebben. Dus krijg je volgende keer misschien wel het recept voor een hartige opkikker van me! :-)

Voordat ik je alles vertel over mijn taart avonturen, blik ik eerst graag nog even terug. Want in december gaf ik een kerstcadeautje: een volledig kerstmenu inclusief stappenplan, zodat je kon koken als een chef én relaxed kerst kon vieren tegelijk. Daar heb ik superveel leuke reacties op gehad, met foto’s erbij van de gerechten die jullie maakten. Sommigen maakten zelfs het hele menu. Zo leuk! Dank je wel daarvoor! Mocht je het gemist hebben, ook in Februari is een beet Wellington een traktatie! Bekijk het menu toch maar even

Een mooie post van Biobite Foodlab, dank julie wel!

 

Met je vork iets voor de planeet doen 

Sinds een half jaar sta ik geregeld in de 11 meter lange keuken van Change Inc. Tijdens hun Change Business Lunch komen duurzame professionals samen, die zich actief inzetten om de duurzaamheidstransitie te versnellen. En ik mag ze hierbij een drie gangen lunch voorschotelen met het mooiste uit het seizoen en uit de buurt. Zo leuk! Hier vind je de foto’s van de Change Inc lunch van januari.

Samen aan tafel bij Change Inc, dat verbindt.

Het Siciliaanse sinaasappeltaartje wat ik vorig jaar al postte heb ik nu helemaal plantbased gemaakt. En ik vind m eerlijk gezegd nog lekkerder geworden, zo zonder eieren, boter en gluten. Wat er wel inzit? Een heleboel smaak. Ga snel naar het recept.

Van taartjes word ik blij, zeker als er weer een experiment gelukt is. Foto: Change Inc.

 

Je gelukkig eten?

Ken je Joël Broekaert? Hij schrijft recensies in het NRC en maakt de tv-serie ‘De smaken van Joël’. Én hij schreef het boek Proefles: een zeer smakelijk boek dat ik van de eerste tot de laatste letter verslond. Vooral het hoofdstuk over umami bevatte echte eyeopeners voor me. Waarom? Dat lees je in mijn ‘boek van de maand-verslag’: Troost zoeken in umami.

Joël Broekaert, een meeslepende verteller. Boek van deze maand.

 

De lekkerste taartjes van Parijs

Ga je binnenkort naar Parijs? Lees dan zéker even mijn nieuwste culinaire column voor Food Inspiration. In tijden waarin een dure lunch of chic diner niet voor iedereen mogelijk is, is ambachtelijke viennoiserie in opmars. En ook patisserie als betaalbare luxe is een belangrijke trend voor 2023. Daarom dook ik Parijs in, op zoek de allerlekkerste taartjes. Ontdek 7 ambachtelijke bakkers met perfecte patisserie. 

Oei oei oei, die Ispahan!

 

Laat van je horen

Bedankt dat je me volgt op mijn plant-forward missie! Wist je trouwens dat jij mij ook kunt inschakelen als private-dining-chef, waarbij ik jou en je gezelschap tijdens een Chefs Table laat proeven hoe ook jij met je vork de planeet een beetje beter kunt eten?

Wil je iets met me delen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Heb je een brandende keukenvraag? Of wil je met mij samenwerken? Let me know! Dat kan gewoon met een reply op deze e-mail. 

Life is food.

Sheila 

PS, delen is lief, dank je wel. 

Previous
Previous

De grootste chef's table ooit

Next
Next

Troost zoeken in umami