Kool is Cool

Met veel plezier luister ik altijd naar de podcast “Bekt Lekker” van Maartje en Gijsbrecht. En zij weten het zeker in episode 34, kool is sexy. Het valt ze op dat kool in alle vormen en maten ineens te vinden is op alle fine dining bordjes. “Het zou zelfs zo maar de burrata en Nduja van deze winter kunnen  worden”. Dat zijn twee andere ‘exoten’ die nu op elke menukaart blinken. Dan zijn ze snel geen exoot meer, maar een allemansvriend.

Dat vind ik fijn, want kool is echt ‘in het seizoen’. Het is niet duur en je kunt er van alles mee. Kimchi, zuurkool en boerenkool ‘chips’ ben je vast al tegen gekomen. Maar nu verschijnt ook de ‘ouderwetse’ gevulde kool weer op tafel. Fijn, want daar heb ik bij Le Cordon Bleu mijn stinkende best op gedaan, dat was namelijk een examen gerecht. Choux Farcie. Met zelfs een crépine erom heen (sprekend van niets weggooien). Ik dacht dat ik zoiets traditioneels nooit meer tegen zou komen.

Maar verdomd, op de uitverkochte boeklancering van Italopop van Vanja van der Leeden zaten 170 man en vrouw in Skatecafé te smikkelen van Capunet con funghi XO - koolrolletjes met XO paddestoelen en crème van Taleggio en pecorini. Een soort umamibommetje, in een cremig bad. Van der Leeden houdt van groenten en verse ingrediënten vertelde ze me in een interview met Food Inspiration. Ze vindt het ongelofelijk dat de personeelsmaaltijd in de horeca zo vaak uit de frituur komt. Het zogenaamde ‘bruine fruit’.

Koop dat boek, je gaat blij worden! Italofiel van der Leeden kan het niet laten om alles wat naar traditie ruikt naar haar rock n roll hand te zetten in bereidingen waar de smaken vanaf knallen.  Het recept voor haar kool verklap ik niet, want dan koop je het boek niet meer. Maar het staat op pagina 209.

Ik geef je wél een recept van Rukmini Iyer, uit de Guardian. Een roze aardappelsalade met rode kool en granaatappel. Kleur is fijn in de winter en ik weet zeker dat je je huisgenoten gaat verrassen. Zoals Yvette van Boven van de week schreef: “Niemand lust ‘iets’ niet, ze hebben alleen de juiste bereiding nog niet gevonden”. Vandaar deze lauwe ‘salade’ rode kool met appel. Inderdaad een 2.0 versie van een oud recept. Ik heb het al twee dagen achter elkaar gegeten. Als je dit op tafel zet hoor je gegarandeerd: “O, maar zo lust ik het wel”.

Mensen, aan de slag met kool! Kool is cool.

Previous
Previous

#20 - Grote stappen

Next
Next

Zoek je nog een goed voornemen voor Januari?