Limoncello
Mooie citroenen en schoon werken zijn de sleutel ingrediënten voor Limoncello. En je hebt wat geduld nodig. Je trekt eerst de citroenolie uit de schillen. Dat duurt twee weken. Daarna nog twee weken staan in het donker. Als je geen 97% alcohol kunt vinden kun je ook wodka gebruiken. Reken dan wel even uit hoe het met de suiker en het water gaat.
Limoncello, daar heb je wat geduld voor nodig en grote potten. Je haalt eerst de citroenolie uit de schillen. Dat duurt twee weken. Daarna nog twee weken staan in het donker. Als je geen 97% alcohol kunt vinden kun je ook wodka gebruiken. Reken dan wel even uit hoeveel water erbij moet om op 25% alcohol te komen (ik gok 1/3 van de hoeveelheid)
Ingrediënten
4 citroenen (biologisch)
Takje mint
300 ml 96% alcohol
Weckpot en fles van 1 liter – gesteriliseerd.
180 gr suiker
600 ml water
Trechter en theedoek
Methode
Als je citroen uit de winkel komt moet je de wax eraf halen. Blancheer daarvoor de citroenen: breng een pan water aan de kook, en dompel de citroen onder voor 30 seconden.
Schil de citroenen met dunschiller. Ik wil niet die suikerzoet smaak, dus ik laat op de schillen best wat wit zitten. Dat is lekker. Doe de schillen en de mint plus de alcohol in schone weckpot of fles met draaidop. Zet op donkere plaats. Schudden als je eraan denkt.
Twee weken later: breng het water aan de kook, los de suiker op. Laat afkoelen naar 50 graden. Giet de alcohol met schillen door zeef bij de afgekoelde siroop. Rustig aan en goed mengen, dan krijg je het gewenste troebel eindresultaat. (als je helder wilt, dan helemaal afkoelen) Vul een fles met de trechter. Laat nog een week liggen op een donkere plaats. Bewaar de limoncello in de koelkast. De schillen kun je invriezen voor de volgende keer dat je marmelade maakt. Of droog ze in je oven voor citroen peper.
Benieuwd wat je nog meer met citroenen kunt doen? Hier vind je allerlei ideeën.