Wat te doen met een citroen?

De citroenboom in mijn Spaanse tuin hangt helemaal vol. Een citroen rijpt langzaam en kan best lang aan de boom blijven hangen. Maar toch, wat kun je eigenlijk allemaal doen met die prachtige vrucht die elke maaltijd oppept?  En uit eigen tuin, dus lekker onbespoten. Ik werd door Spaanse vrienden uitgedaagd om wat te verzinnen: “Ik kom met mijn hele auto vol, uit de tuin van mijn oma”. Dus ben ik aan het experimenteren geslagen. En kwam tot de conclusie dat eigenlijk alle delen bruikbaar zijn.

In de marmelade gebruik je de hele citroen. Dus die doen we zowiezo. Natuurlijk maken we limoncello en citroenolie. Maar dan houd je dus citroenen over zonder schil. En na twee weken trekken in de alcohol ook de schillen. Wat kun je daar allemaal mee doen? Wat dacht je van shrub. Een oude siroop die helemaal terug aan het komen is, lees maar. Dit is een mooie basis voor een lo of no alcohol drankje. Daarbij eet je dan de rozemarijn citroen cake. Het vruchtvlees is heerlijk verfrissend in een linzensalade zoals de Fransen graag serveren bij de lunch. En de schillen die je over hebt gebruik je voor citroen peper (voor over gepofte groenten of steak van het een of ander). Als laatste leggen we ze in in zout. Als smaak maker in de couscous of een saus, heerlijk deze ingelegde citroen.

Druk aan het experimenteren.

Het zijn allemaal technieken van honderden jaren geleden, ja ook die shrubs. En het leuke van al deze bereidingen is dat je heel weinig ingredienten nodig hebt, een maatbeker en weegschaal én tijd. Sommige dingen moeten twee dagen rusten, anderen acht weken. En dat doen ze lekker in je koelkast.

Previous
Previous

Plantforward in Parijs, het mekka van de gastronomie, hoe dan?

Next
Next

Weet jij nog een goed adres in Parijs?