Schip ahoy

En ineens komt er van alles van dat land af, courgettes, bloemkool, wortelen en doperwten. Die kennen we wel. Maar wat moeten we met blauwschokkers en de bloemen van de rucola? Daar weet ik wel iets op. Deze maand een mooie tip uitleg over grillen, piccalilly maken van restjes, snacken met bloemkool en een mooie cake met allerlei groenten erin verstopt.

Doperwten en blauwschokkers op het aanrecht.

 

Het geheim van goed gegrilde courgettes en aubergines

‘Rust in de pan’, dat is het credo voor goed gegrilde courgettes. Bij Mangiare in Rotterdam waar ik soms werk en graag eet hebben we een prachtige vitrine, met daarin wel dertig verschillende bereidingen van antipasti. Op deze foto zie je een beetje hoe lekker het er allemaal uitziet. Een van de toppers die al jaren op de plankjes ligt zijn de gegrilde courgette en aubergine.

Er is eigenlijk niks moeilijks aan om ze lekker mals en toch met een bite te maken. Het enige lastige is je neiging tot ‘grote halen snel thuis’. Men neme: een mooie grillpan. Die verhit je heel goed. Zonder olie of vet. Dan zet je m net onder het midden en doet daarin dikke plakken (3/4-1 cm) courgette of aubergine. Die leg je erin en je doet helemaal niks. Je wilt langzame garing en mooie streepjes. Na een minuut of acht kijk je eens voorzichtig. Als mooi droog en gestreept dan draai je ze lekker om. Nog vijf minuten de andere kant. En dan mooi op een schaal leggen, dakpansgewijs. Dan strooi je er wat zwarte peper en een beetje zout over. Een lekker zenklusje.

Wil je eens een avontuur beleven met een courgette, probeer dan deze courgette citroen taart. Hij is zo lekker dat hij vast op de kaart staat bij het Kafee naast mijn huis.

Courgette citroen cake

 

Bloemen gebruiken als een kruid

Er staat een vlag bij een prachtig veldje bloemen. Maar iedereen loopt eraan voorbij. Het is namelijk doorgeschoten rucola. Maar dat is nou net een leuk bloemetje om in de sla of de soep te doen. De smaak van rucola, maar dan iets zoeter. Nooit meer voorbijlopen dus.

Rucola bloemen in een vichysoisse, een koude soep van prei en aardappel

 

Blauwschokkers, raasdonders. Wat zijn dat?

Weet jij wat raasdonders zijn? Het is een andere naam voor blauwschokkers, raasdonders, velderwt, schokkererwt, vale erwt, grauwe erwt, grauwe ganzen oftewel ofwel jonge kapucijners. De kapucijner is een oud gewas en wordt al ten minste 7000 jaar geteeld. Iedereen kent ze en maar weinig mensen waarderen ze. Terwijl verse echt niet te versmaden zijn. Ze zijn prachtig van kleur en heerlijk mals. Het allerbekendste gerecht met capucijners is het ‘Captains dinner’.

Er is een hele mooie aflevering met Yvette van Boven waar ze je helemaal laat zien hoe je dit gerecht maakt. Het is eigenlijk meer een combinatie van allerlei gerechten, een soort Hollandse rijsttafel. Maar dan zonder rijst. Yvette’s ‘recept’ adviseert de volgende onderdelen: capucijners, spek - lekker uitgebakken, piccalilly, gebakken uitjes, stroop, tafelzuur: uitjes, augurk, mosterd, appelmoes of gebakken appeltjes. En optioneel zegt ze: gehaktballetjes, worst (braadworst / rookworst) en rode bietjes. Maar je kunt ipv spek en worst ook gegrilde reepje halloumi en vegan shoarma nemen.

Piccalilly, lekker bij van alles, maar in ieder geval bij je Captain’s dinner.

Je kunt natuurlijk alles uit een potje halen, maar ik leer je dit keer om zelf piccalilly te maken. Waarom? Daar kun je lekker allerlei restjes wortel, bloemkool en courgette uit de tuin voor gebruiken. Ik geef het graag weg als cadeautje. Iedereen blij. Kijk snel bij het recept, het is echt supersimpel.

 

Wat kun je nog meer met die bindsla?

Sucrines

Er komt nog veel sla uit de tuin, en dat hoeft heus niet allemaal in de salade te eindigen. Van kropsla kun je lekkere soep maken, maar dat vertelde ik vorige keer al. Van de week was ik ergens waar ze de slablaadjes gebruikten als een pakketje om de dismum. Maar vooral ben ik dol op gebakken sla, dat heet in Frankrijk sucrines. De bindsla is daar heel geschikt voor. Gewoon door middensnijder. Op de grill pan. Rust in de pan, weet je nog van de courgettes? Als aan alle kanten een mooi streepje staat dan bestrooi je met parmezaan en zet je ze even onder de grill. Mooi als hoofdpersoon op een bord risotto of als bijgerecht bij een stukje vis.

 

Een vette bek halen met groenten?

Bloemkool chickenwings.

Bloemkooltjes staan nu ook op de oogstlijst. En hoe toevallig -o nee, want ze zijn in het seizoen- dat ik de afgelopen week drie verschillende stoute snacks heb gegeten met bloemkool. In El racer del mar in Sa Riera at ik bloemkool a la Patatas Bravas. Iolanda Bustos gaf me gebaken bloemkool met sesam en zelf maakte ik ‘chickenwings’ bloemkool. Allemaal lekker met een knappertje, een zoutje en een beetje een vet mondgevoel. Maar ook tjokvol vezels en met zonder koolhydraten (nou ja bijna dan). Ik daag je uit om minstens een versie te proberen! Ik ga deze gefrituurde tempura proberen van de vrouw met de baard voor volgende week. Ze lijken me allemaal lekker met die grote pot piccalilly die ik heb staan.

 

Sheila Struyck (1965) is een ‘chef op een plant-forward missie’ en heeft zich gespecialiseerd in duurzame gastronomie. ‘Wat we eten doet ertoe, er is geen conflict tussen een betere maaltijd en een betere wereld’, zoals haar held René Redzepi - chef van Noma, het beste restaurant van de wereld altijd zegt’

Elke maand schrijft ze ‘vers van het land’. Een kratje vol met ideeën en weetjes om samen met de natuur mee te koken. Doe je mee? Meer recepten vind je hier. Volg Instagram voor nog meer avonturen.

Previous
Previous

Vichysoisse - planeet vriendelijke prei soep

Next
Next

Piccalilly