Linzensalade a la Priaral

Ik kan er niks aan doen, zodra ik in Parijs (of ergens anders in Frankrijk) ben wil ik een simpele linzensalade voor lunch. Ik at laatst bij Prairial in Lyon en zij inspireerden me om citroen vruchtvlees te gebruiken als kleine pep. Wat een uitvinding!

Ingredienten

300 g linzen (puy of beluga)

15 gr olijfolie

1 sjalotje (gesnipperd)

1 knoflookteen (gesnipperd)

1 thijm takje

1 laurier blad

70 cl witte wijn 

1 eetlepel mosterd

3 eetlepels olijfolie

1 citroen (het vrucht vlees)

Zout en peper

(optioneel een gepocheerd of zachtgekookt ei per persoon)

 

Methode

Laat de linzen een uurtje weken in een laagje water (platte vinger hoger dan de linzen). Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Laat de sjalot en de knoflook twee minuten glazig worden. Doe de tijm en laurier erbij. Na een paar minuten de linzen erbij met restantje vocht en de wijn. Laat 15 minuten op een zacht vuur pruttelen. Kook de eitjes zacht of pocheer ze en meng de resterende ingredienten tot een vinaigrette. Snijd een paar parten van de citroen uit (zonder vel) en snijd de partjes in kleine stukjes. Doe het sap bij de vinaigrette. Als je niet weet hoe je die partjes zonder schil (wij noemen dat a viv) maakt, dan laat allerhande dat zien in deze video.

Als het goed is zijn de linzen gaar met nog wel een bite en is het meeste vocht verdwenen. Laat een beetje afkoelen en voeg de vinagrette toe. Roer de stukjes citroen erdoor heen, breng op smaak en leg het ei erop. 

We hebben nog meer veel meer lekkere citroen recepten (en dan vooral wat je met de restjes kunt doen). Kijk hier maar snel.

Previous
Previous

Citroen peper

Next
Next

Rozemarijn - Citroen cake