Torentje van biet | feta | mierikswortel | hazelnoot

In februari genieten we van knollen en rapen. Deze kleurrijke toren van bieten is een makkelijk begin van een diner. Je kunt m helemaal van te voren gereedmaken. En als je echt romatisch wilt zijn dan snijd je met een koekjes steker de plakjes biet in de vorm van een hart.

📷 Sheila Struyck

Dit gerecht is onderdeel van het spetterende (Valentijns) menu wat je makkelijk zelf kunt maken met het stappenplan in de hand. Dit menu is speciaal samengesteld voor Vegafeb van de Vegetariersbond.

Tips: Lees het hele recept even door. De letters corresponderen naar de stappen waar je ze bij nodig hebt. Bij de ingrediënten staat vaak al iets wat je ermee moet doen. Voor dit recept heb je een foodprocessor of een maal opzetstuk voor je staafmixer nodig.

En dat is een aardpeer. Ook een knolletje uit de grond. Maar niet in dit recept.

Ingrediënten (2 personen)

Bietjes in de pickle

  • 2 grote of 4 kleine geschilde rode bieten (gepofte of gekookt) - A

  • 150 gr suiker - A

  • 60 gr witte wijnazijn - A

  • 60 gr appelcider azijn - A

  • 1 el zout - A

  • 2 laurierbladen - A

  • 5 peperkorrels - A

Vulling

  • 50 gr (3 el) feta (voor Plantbased is Violife een goede optie) - B

  • 35 gr (2 el) mayonaise (Jean Baton vegan) - B

  • Paar takjes dille, fijngesneden - B

  • 2 tl mierikswortel (geraspt of crème) - B

  • Rasp van 1 citroen (bio) - B

  • 1 el uitgespoelde kappertjes, in stukjes gesneden – B

  • 40 gr geroosterde en grof gehakte hazelnoten - B + D

  • gemalen peper – B

Vinaigrette

  • 15 ml witte wijn azijn – C

  • 15 ml appelcider azijn – C

  • 2 gr zout – C

  • 50ml olijf olie – C

  • 50ml koolzaad, zonnebloem of druivenpit olie – C

Garnering

  • 2 handjes rucola – D

  • 2 el gebakken uitjes (kant en klare van de rijsttafel) - D

Methode

A | Pickle maken

Kook in een pannetje de azijn, zout, suiker, laurier, water en wat peperkorrels. Haal van het vuur als suiker opgelost is. Snijd de bietjes in mooie plakken (3-5 mm). Maak ze allemaal even groot met een steker (als je die niet hebt zet je er een kopje op en snijdt langs de rand een mooie cirkel) en doe ze in het pickle-water. Laat minstens 30 minuten intrekken.

B | Vulling maken

Meng de feta met de mayonaise, mierikswortel en kappertjes, citroenrasp, geraspte peper en de fijngesneden dile. Proef, breng op smaak.

C | Vinaigrette maken

Los zout op in de azijn, en meng met garde met de olie. Zet een slakom klaar.

D | Opmaken

Haal de bietjes uit het vocht, laat uitdruipen in zeef of veeg droog met keukenpapier. Leg twee plakken biet op plank, en op elke een volle eetlepel kaasmengsel. Bestrooi met wat gebakken uitjes en hazelnoot, leg nieuw plakje biet erop, herhaal. Sluit af met plakje biet. Meng in bakje wat rucola met een eetlepel vinaigrette. Leg paar blaadjes op twee bordjes. Zet met taartschep of kaasschaaf de tompouce daarop. Bestrooi met hazelnoot en de uitjes.

Dit gerecht is onderdeel van een spetterend plantbased (Valentijns) menu wat je met zelfvertrouwen zelf op tafel kunt toveren met dit stappenplan in de hand. Deze Valentijns surprise is speciaal samengesteld voor “Vegafeb” van de Vegetariersbond. Wat let je om het op een andere dag te maken?

Previous
Previous

Bloemkool roast | tarator | cranberries | knapperige kikkererwten

Next
Next

Siciliaanse sinaasappeltaart | hangop