Bloemkool roast | tarator | cranberries | knapperige kikkererwten

Iets midden op de tafel zetten. De tarator is een hartige romige walnoot – komkommer saus. Een mooi podium voor de Bloemkoolroast. Over de roast doen we een zoet zure cranberries en peterselie en die omringen we met pittige knapperige kikker erwten. Een showstopper op tafel, die meer dan genoeg voedt. Bitter, zout, zuur en zoet zitten erin. Alle smaken van een relatie, nietwaar?

📷 Sheila Struyck

Dit gerecht is onderdeel van het spetterende (Valentijns) menu wat je makkelijk zelf kunt maken met het stappenplan in de hand. Dit menu is speciaal samengesteld voor Vegafeb van de Vegetariersbond.

Tips: Met voor- en nagerecht samen zit er meer dan genoeg voedingswaarde in. Als je alleen dit hoofdgerecht maakt kun je er nog iets bijserveren. Denk aan gekookte volkoren rijst, of deze lekkere lauwwarme parelgort.

Lees het hele recept even door. De letters corresponderen naar de stappen waar je ze bij nodig hebt. Bij de ingrediënten staat vaak al iets wat je ermee moet doen. Voor dit recept heb je een foodprocessor of een maalopzetstuk voor je staafmixer nodig.

Ingrediënten (2 personen)

Bloemkool

  • 1 bloemkool door de midden gesneden van de kruin naar de voet. Laat de bladeren zitten – A

  • 3 theelepels cranberries of rozijnen – B

  • 3 eetlepels rode wijn azijn – B

  • 30 ml olijfolie – C

  • Theelepel zout en peper – C

Kikkererwten

  • Kikkerwten uit blik of glas, 260 gr uitgelekt in een zeef – D

  • 1 eetlepel komijnzaad - D

  • 1 eetlepel gerookt paprika poeder (zacht - pimenton) – D

  • ½  theelepel gedroogde chili vlokken – D

  • Eetlepel zonnebloemolie – D

Tarator

  • 100g oud brood, in stukken zonder korst – E

  • 1/2 komkommer, geschild, van zaadlijsten ontdaan – E

  • 1 theelepel zout – E

  • 75 gr walnoten, geroosterd – E

  • 30 gr (2 eetlepels) tahine - E

  • 2 knoflooktenen, gehakt - F

  • 1 eetlepel citroensap - F

  • 1 theelepel rode wijnazijn - F

  • ½ theelepel komijnpoeder – F

  • 75 ml olijfolie EV - F

  • Paar takjes dille - F

  • ½ theelepel zeezout (optioneel smoked) - F

Garnering

  • ½ citroen rasp - G

  • Paar peterselieblaadjes - G

  • 30 ml granaatappel molasse (of frambozenazijn)


Methode

A | Bloemkool voorgaren

Kook je (doorgesneden) bloemkool op hoogste stand microwave tot beetgaarin ongeveer 6 minuten. (Als je geen magnetron hebt zet je een laagje water op in een pan met deksel. Stoom tot beetgaar).

B | Cranberries weken

Laat de cranberries of rozijnen 15 minuten wellen in de azijn.

C | Bloemkool roosteren

Zet je oven op 200 graden. Wrijf alle kanten van de bloemkool in met olie (met je hand, een kwast of een keukenpapier), bestrooi met zout en peper en leg op bakplaat met bakpapier. Houd een helft van het blik vrij voor de kikkerwten. Doe in de oven en zet een wekkertje op 30 minuten. Hij moet goudbruin worden.

D | Kikkererwten roosteren

Maak de uitgelekte kikkererwten droog in een theedoek (belangrijk!). Meng komijnzaad, paprikapoeder, chilivlokken en olie in een kom. Hussel de kikkererwten erdoor heen tot ze goed bedekt zijn. Leg op de andere helft van de bakplaat in de oven -zorg ervoor dat de kikkererwten elkaar niet raken, anders worden ze niet knapperig. Hussel de kikkererwtjes na 15 minuten een keer door. Na 25 minuten zijn de erwten klaar, die kun je laten afkoelen. De bloemkool is klaar als de bladeren bruin beginnen te worden en de roosjes goudbruin zijn.

E | Tarator maken

Ondertussen scheur je het brood in kleine stukken en laat even weken met 2 eetlepels water. Verkruimel de geroosterde walnoten in de blender, doe de tahini, knoflook, citroensap,komijn, dille en de komkommer erbij en maal tot een puree. Knijp het brood helemaal uit en voeg toe met de olie. Als het nog geen mooie puree is zoals hummus, dan nog 1-2 eetlepels water erbij. Breng op smaak met de dilleblaadjes, het zout en het citroensap. Houd op kamertemperatuur

F | Platen

Als de bloemkool gereed is gaan we platen. Leg een bord of schaal -waar de bloemkoolroast goed op past- in de nog warme oven. Als het bord warm is leg je de tarator op de bodem. Vul vooral de randen. Leg de bloemkool in het midden. Bestrooi de tarator met de kikker-erwten. Plaats de cranberries op de bloemkool, maak af met citroen rasp en peterselie. Versier met de granaatappel molasse of frambozenazijn.

Dit gerecht is onderdeel van een spetterend plantbased (Valentijns) menu wat je met zelfvertrouwen zelf op tafel kunt toveren met dit stappenplan in de hand.

Deze Valentijns surprise is speciaal samengesteld voor “Vegafeb” van de Vegetariersbond. Wat let je om het op een andere dag te maken?

Previous
Previous

Brownie met chai caramel, dukkah en ijs

Next
Next

Torentje van biet | feta | mierikswortel | hazelnoot