Coronation quiche

Een koning met een groen hart

Geïnspireerd door het lievelingseten van koningin Elizabeth liet prins Charles zijn kok een vegetarische quiche maken om tijdens de kroningsfestiviteiten in alle dorpen en steden op de buurtpicknick te eten. Een topcombinatie met tuinbonen,spinazie en dragon. Ik heb het recept een beetje aangepast en nog meer plant-forward gemaakt. Maar ik denk niet dat Charles het zou merken. Probeer zelf het deeg te maken, dan weet je voor eens en voor altijd dat dat prima vegan kan. Haast? Neem dan bladerdeeg (Koopmans groen) of quichedeeg van Tante Fanny of Ome Jan (inderdaad twee merken).

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram bloem

  • 1/2 theelepel zout

  • 100 gram vegan margarine, in 1 centimeter stukjes uit de diepvries

  • 50 milliliter ijskoud water

  • bakbonen (droge bonen, maakt niet uit welke soort)

Vulling

  • 175 milliliter (vegan) room

  • 125 milliliter water

  • 2 middelgrote eieren (of eivervanger zoals Smaakt)

  • eetlepel gehakte verse dragon

  • zout en peper

  • 25 gram geraspte oude kaas (vegan 25 gram edelgistvlokken en mespunt kurkuma

  • 180 gram geblancheerde bladspinazie, grof gesneden of uit de diepvrie

  • 60 gram tuinbonen of Edamame-bonen, gekookt of uit de diepvries

Nodig

Deegroller

Metalen quichevorm, met losliggende bodem

Methode

Deeg maken: meng bloem en zout in een mengkom. Doe de boter erbij en meng erdoorheen. Wrijf met je vingers tot een korrelig geheel. De boter moet koud blijven, anders wordt je deeg niet knapperig. (Dit kan ook met de pulsfunctie van je foodprocessor.) Voeg het koude water toe en maak een deegbal. Die sla je plat en leg je tussen twee vellen bakpapier. Even met je deegroller uitrollen tot een cirkel van 1 centimeter dik. 30 minuten laten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg – tussen het keukenpapier – nog dunner uit tot een cirkel die minstens drie centimeter breder is dan de vorm. Bekleed je ingevette quiche- of taartvorm met het deeg. Verwijder een van de bakpapieren. Als je het deeg dan met het papier boven in de vorm legt heb je lekker veel grip. Druk goed aan. Haal het papier er even af en prik er met een vork gaatjes. Leg het bakpapier er weer op en bedek met de bakbonen. (dat is je gewicht om de bodem gaar te bakken, de bonen bewaar je in een doosje en gebruik je volgende keer weer). Zet op het ovenrek en bak tot de rand in 10 minuten licht goudbruin is. Verwijder bakpapier en -bonen en doe nog 5 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rek.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. Klop de room, water, eieren, dragon en zout en peper door elkaar. Verdeel de geraspte kaas over de bodem, beleg met de spinazie en tuinbonen en giet het vloeibare mengsel hierover. Zorg ervoor dat hetmengsel gelijkmatig wordt verdeeld. (Als je de quiche helemaal vegan maakt, meng je de edelgist, kurkuma met deeivervanger en de andere ingrediënten mee).

In de oven en bak 15-20 minuten tot gaar en licht goudbruin. Wat mij – ende Franse keuken – betreft mag een quiche dan nog een beetjebewegen als je zachtjes schudt. Laat afkoelen op een rek. Serveer lauwwarm met een salade of met nieuwe aardappeltjes.

Volgende
Volgende

Bloemkool-‘steak’ met salsa