Wat vind ik er de volgende dag nog van?
Als ambassadeur van de We’re smart Green Guide ben ik altijd op zoek baar chefs die de meest waanzinnige dingen doen met nederige ingrediënten. Daar vind ik inspiratie voor artikelen voor de nieuwsbrief.
En we nemen de ervaring mee voor de restaurants die opgenomen worden in de gids. Elke keer leer ik weer nieuwe dingen kennen, wordt hartelijk ontvangen en eet memorabele gerechten.
Maar welke bordjes weet ik me na een paar nachtjes slapen nog te herinneren, welke smaken komen boven als de rook is opgetrokken? In willekeurige volgorde vijf bordjes die ik me nu nog voor de geest kan halen….
Waar: Flore in Amsterdam https://restaurantflore.com
Wat: tofu, maitake, beukenootje en koffie shoyu
Waarom? Beukenootjes at ik vroeger op weg naar school. En het is nogal een werkje om die te pellen. Wat een smaak!
Bistro Lof - Leersum https://parcbroekhuizen.nl/eten-drinken/bistro-lof/
Wat: gebakken spitskool | citroen | krokante sjalot | aardappel | ravioli | ricotta | uiencompote | karnemelkvinaigrette
Waarom? behandel je groenten beestachtig zeg ik altijd. deze spitskool was echt a point gebrand en gegrild. een smaak explosie
Restaurant Vannu - Bavel https://www.restaurantvannu.nl
Wat: koningsoester - jus
Waarom? De chef liet ons een experiment proeven voor de nieuwe kaart, en deze textuur van koningsoester blies me omver. Een garing en mondgevoel waar een zwezerik zich niet voor zou schamen. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijke gerecht is geworden.
Restaurant KarelV - Utrecht https://www.karelv.nl/eten-drinken/restaurant-karel-5
Wat: Artisjok “geroosterd”, sjalot, raapjes & jonge kriel, “Vette jus” zwarte truffel & oude sherryazijn
Waarom? Een vette jus waar ik mijn vingers bij af heb gelikt. Gemaakt van alleen maar plantaardige ingrediënten. Dat is op zich al te gek, maar chef Keon Mazairak heeft het nu ook -kant en klaar- te koop gezet voor andere restaurants.
Putaine - Rotterdam https://restaurantputaine.nl
Wat: Witte asperge, amandel, wittevrouwenbedstro, karnemelk, onrijpe aardbei
Waarom? Twee verschillende asperge bereidingen: rauw en gekonfijt. Met de nougatine van amandel en de zuring en onrijpe aardbei een voorjaarsfeest in je mond.