Carpaccio van gerookte biet
Sjiekdefriemel met mierikswortel - kappertjes - hazelnoot en hartige crumble
Wil je iets feestelijks neerzetten? . Ik merk dat veel carnivoren hier dol op zijn en vaak zelfs niet doorhebben dat het geen vlees is. Super makkelijk om te maken en een heerlijk licht voorgerecht.
Ingrediënten voor 4 personen
Crumble
- 30 g boter (vriezer) 
- 30 gr. bloem 
- 35 gr walnoot gemalen 
- 25 gr edelgistvlokken 
- 1 tl tijm fijngehakt of blad laurier 
Bietjes
- 250 gr rode bietjes gekookt 
- 1 blad laurier 
- 2 takjes tijm 
- 1 el rookmot 
Saus
- 10 gr mieriks-wortel 
- 30 gr kappertjes 
- 30 gr mayonaise 
- 30 gr room of yoghurt 
- Vleugje citroensap 
Finishing touch:
- 15 gram hazelnoten 
- Rucola 
Methode:
1) Hartige crumble maken
Verwarm de oven op 180 graden voor. Puls alle ingredienten in de keukenmachine of snijd de boter klein met een mes. Het moet kruimig blijven, niet kneden tot een creme. Doe de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat. Goed verspreiden. Bak 10-15 minuten op 180 graden. Laat afkoelen en verkruimel. (Kun je wel twee weken bewaren in luchtdicht doosje.
2) Bietjes roken
Ik gebruik een rook-oventje zoals hiernaast. Daar kun je ook zalm en andere dingen in roken - twee tientjes nooit een slechte investering. Je kunt ook een pan met deksel nemen en een rekje.
Doe rookmot en de kruiden op de bodem, rekje eroverheen. Gekookte en uitgelekte bietjes erboven op. Deksel erop. Op een middelgroot vuurtje 10 minuten roken. Af laten koelen.
3) Saus maken
Snijd de kappertjes klein, meng alle ingredienten. Proeven! Let op dat het fris en zoutig moet zijn. Denk aan je peper.
4) Opdienen
Snijd flinterdunne plakjes van de bietjes. Ik gebruik daarvoor een mandoline, maar denk dat het ook lukt met een kaasschaaf. Rangschik mooi op een bordje. Meng rucola met de vinaigrette. Let op, alleen maar ‘coaten’, geen vinaigrette in het schaaltje. Heel dun. Maak de hazelnoten fijn. Ik gebruik een steelpan die ik met de bodem er schuin een beetje opdruk en dan een beetje wrik. Leg lepel saus met handje rucola in het midden en garneer af met de hazelnoten en de crumble.
Variaties: 
- met pijnboom of walnoot ipv hazelnoot, 
- met geitenkaas ipv crumble. 
 
                         
            