De bekokstovers - die ándere culinaire podcast

Altijd op pad

De Bekokstovers zitten nooit in een studio, maar zijn altijd op locatie! En dat betekent vaak vroeg uit de veren voor de opnames. Onze ingrediënten: een interessante gast, wat kooktechnieken met een scheutje weetjes, een snufje heerlijke verhalen, een eetlepel sappige anekdotes en een vleugje verantwoordelijkheidsgevoel. Bereidingswijze: Ga samen met de microfoon naar een bijzondere locatie. Zoek daar naar lekkere verhalen en laat dat rustig even bekokstoven. Leg het vast en deel het met iedereen die wil aanschuiven. Dat is in een notendop de culinaire podcast ‘De Bekokstovers’.

‘Nooit vanuit de studio, altijd op locatie’

Technieken en voorbeelden

We gaan je ook een beetje helpen. Niet met recepten maar met techniek. Klinkt saai? Welnee. Sheila deelt op enthousiaste wijze haar technische kennis: ‘Door je pan en de technieken te begrijpen, kun je ze gemakkelijk thuis toepassen en wordt koken een echt creatief proces. Waar je van niets iets maakt, op een moderne manier. Met gek genoeg vaak oude trucs en weetjes.’ Pas de technieken toe en maak je eigen recepten nog een stukje beter.

Wie zijn de bekokstovers?

Allebei culiair begeisterd en niet te beroerd om ergens diep in te duiken. Tom Staal (parlementair verslaggever en oa sidekick bij Goedenavond Nederland) heeft ooit als kok gewerkt. Hij heeft een culinaire fetisj en wil het naadje van de kous weten en de randjes opzoeken. Sheila Struyck (chef duurzame gastronomie) is een late koks-instromer met torenhoge ambities (die nooit waarheid zullen worden op haar zestigste) en een diepgevoelde missie dat we beter en anders kunnen eten en koken. Allebei ervan overtuigd dat je geen recept nodig hebt als je de techniek begrijpt. En dat er atlijd weer iets nieuws uit te zoeken en te vertellen is. Eten om naar te luistern. Vakkundig bewerkt en geproduceerd door Matthijs Meulblok, die ooit als sous-chef in het Vissershuys werkte.

Een kleine ‘Behind the scenes’ in het bos.

Aflevering 1 - “Nederlandse truffels en piepende paddenstoelen”

April 2025. De Bekokstovers lopen samen met Martijn, Lova en Dexter † op een geheime plek in Nederland in het bos. Martijn Burgers (www.truffelhond.nl) en zijn honden zoeken al acht jaar naar truffels en morieljes in Nederland terwijl Tom en Sheila graag meezoeken. Ondertussen vinden en zien ze van alles. Tom ziet een ree terwijl Sheila ondertussen wat daslook snaait. Die daslook gaat later mee de keuken in. Eenmaal in die keuken gaan we bruut met paddenstoelen aan de slag. Zo bruut dat ze gaan piepen, maar dat is volgens Sheila precies de bedoeling. Luister naar deze aflevering van De Bekokstovers en hoor het verhaal van Nederlandse truffels en leer hoe je thuis heel makkelijk paddenstoelen perfect bakt.