Tomaten ketchup

Ik heb me een beetje verdiept in de geschiedenis van ketchup en ben ineens fan geworden. Ketchup is een ware smaakbom. Alle smaken waarmee een chef een gerecht lekker maakt zitten erin. Zoet, zout, zuur, bitter en umami. Des te meer de tomaten rijp zijn des te minder suiker en zo speel je een beetje met de ingrediënten. De ketchup is heerlijk bij kleine ‘pigs in a blanket’. Zo noemen de engelsen worstenbroodjes. Je maakt ze met echte of ‘nep’ worstjes.

De braadworstjes van de (vegetarische) slager bak je stevig bruin aan alle kanten op een middelhoog vuur. Bestrijk een velletje (volkoren) bladerdeeg, gul met Dijon mosterd en rol de worst er netjes in. Bestrijk met eigeel en bestrooi met sesamzaadjes. Snijd elk rolletje in vier stukjes en bak in de oven tot lekker bruin. (200 graden).

Ingrediënten voor 500ml. (halveer als je wilt)

  • 1 grote, rode ui, gesnipperd

  • 1/2 venkel, grof gehakt

  • 1 stengel bleekselderij, grof gehakt

  • Olijfolie

  • Gember ter grootte van een duim, geschild en grof gehakt

  • 2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes

  • 1/2 rode peper, ontzaad en fijngehakt

  • 2 kruidnagels

  • 1 eetlepel dijon mosterd

  • Zeezout

  • 1 theelepel versgemalen peper

  • 500 gram rijpe (pruim)tomaten gehalveerd

  • 500 gram tomaten in blik, fijngehakt of gepureerd

  • 180 ml + 2 eetlepels sherry azijn

  • 65 gram donkerbruine basterdsuiker (naar smaak)

Benodigd

Foodprocessor en zeef

Methode

  • Verwarm de oven voor. Doe alle groenten en de verse tomaten in een ovenschaal met dikke bodem, samen met een scheut olijfolie, de gember, knoflook, chili de kruidnagels en een flinke snuf zout. Laat dit op 150 graden gedurende 15-20 minuten poffen. Hussel ze een keer door.

  • Doe in een pan, voeg het blik tomaten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur een kwart inkoken. Laat afkoelen en mix in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa, en druk door een zeef. Zorg dat de ketchup zo glad mogelijk is en mooi glimt.

  • Doe de saus in een schone pan en voeg de mosterd, azijn en suiker toe. Zet het vuur aan en laat inkoken totdat het de dikte en consistentie heeft van ketchup. Proef goed of hij goed op smaak is en voeg eventueel extra kruiden, suiker, azijn, zout of peper toe.

PS probeer voor een heel ander effect ook eens de champignonketchup, die je hier ook op de foto ziet. En de hapjes? Vegetarische worstjes even bakken, ingesmeren met mosterd, inpakken in een beetje bladerdeeg, bestrijken met ei of water en dan 10 minuten in de oven.

Zelfgemaakte tomaten en champignonketchup.

Previous
Previous

Champignon ketchup

Next
Next

Doperwten en borage soep, maar kan ook met tuinboontoppen