Fruiten of aanzweten

Sjalotje fruiten of aanzweten

Sjalotje fruiten of aanzweten

Fruiten of aanzweten is een kooktechniek, waarbij in een open pan gesneden groenten in boter of olie al roerend worden gebakken met een beetje zout. Dit wordt vaak bij uien gedaan. De gesnipperde uien krijgen hierdoor een licht goud-gele kleur, en worden glazig. Fruiten wordt gedaan om het aroma en de smaak van de groente te verbeteren en is vaak de eerste stap in een gerecht. Deze komen namelijk beter vrij door verhitting. De kooktechniek is vergelijkbaar met sauteren. Het fruiten geschiedt echter op middelmatig vuur. Goed filmpje.

Ik denk dat ik elke dag wel een uitje fruit. Daarvoor moet je natuurlijk wel een sjalot fijn snijden. Maar omdat we bijna allemaal elke dag een sjalotje of uitje gebruiken is het de moeite om dat te leren. Neem de tijd voor het snijden en fruiten, dat maakt alles zoveel lekkerder. Wacht tot het sjalotje of uitje zoet ruikt en doorzichtig wordt. Het mag niet van kleur veranderen!

Previous
Previous

Het geheim van de quiche

Next
Next

Sauteren